Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2019 11:18

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων – 18 Οκτωβρίου

Με την ευκαιρία της 13ης Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων, το Υπουργείο Εσωτερικών ως εθνικός συντονιστής για την εμπορία προσώπων, επιθυμεί να τονίσει ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τα θύματα συχνά στρατολογούνται, μεταφέρονται και στεγάζονται με τη χρήση βίας, καταναγκασμού ή απάτης και εξαναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, την επαιτεία, τη συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, ή την αφαίρεση οργάνων. 

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στην Κύπρο. 

Το κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητα του φαινομένου, όσο και για την κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών για τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η Κύπρος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλες διεθνείς Συμβάσεις. 

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με την οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ποινές για την διάπραξη των αδικημάτων της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ζήτησης ή/και χρήσης υπηρεσιών των θυμάτων. 

Σημαντική επίσης τροποποίηση για την ουσιαστική προστασία των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είναι και ο αποκλεισμός της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως, ήταν θύμα εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης. 

Η Κύπρος συμμετέχει φέτος με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος και την Europol,  σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία που στοχεύει στην ενημέρωση πιθανών θυμάτων για το ότι μπορεί να είναι θύματα καθώς και για τα δικαιώματά τους και τρόπους εξεύρεσης βοήθειας.

(ΑΜ/ΣΧ)