Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2019 20:21

Παρέμβαση της Κύπρου στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ρόλο της συμφιλίωσης στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

Η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, κα Πόλυ Ιωάννου, εκπροσώπησε χθες, 19 Νοεμβρίου, την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το «ρόλο της συμφιλίωσης στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Στην παρέμβαση της, η κα Ιωάννου αναφέρθηκε στη συμφιλίωση ως τον ανθρώπινο πυλώνα της επίλυσης συγκρούσεων που επιτρέπει σε μια κοινωνία να διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον παρά το συγκρουσιακό παρελθόν της. Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία απαραίτητα προκειμένου μια διαδικασία συμφιλίωσης να είναι αξιόπιστη, με κυριότερα την απόδοση δικαιοσύνης και την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας. Τόνισε, πως μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να λειτουργεί ως υποκατάστατο της απόδοσης δικαιοσύνης ή ως όχημα ατιμωρησίας. Κυρίως, συμπλήρωσε, δεν μπορεί καμία συμφωνία ειρήνης ή διαδικασία συμφιλίωσης να παραγράφει σοβαρά εγκλήματα. Τόνισε επίσης ότι, ως εργαλείο που έχει στο επίκεντρο του τη διαπίστωση της αλήθειας και την ανάληψη ευθυνών για ιστορικά γεγονότα, μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να επιδίδεται σε ιστορικό ρεβιζιονισμό.

Καταλήγοντας, η κα Ιωάννου υπογράμμισε ότι η συμφιλιωση είναι μεν εθνική διαδικασία αλλά το πεδίο της έννοιας πρέπει να διευρυνθεί ώστε να απαντά σε ανάγκες που προκύπτουν και από διακρατικές συγκρούσεις, άνευ βλάβης στην απόδοση δικαιοσύνης για διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται σε τέτοιες συγκρούσεις.

----------------------

ΕΙ