Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2019 14:02

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στην Τελετή Απονομής Βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, EMAS & EU Ecolabel και των βραβείων για την περιβαλλοντική δράση «Αλλάζω Συνήθειες-Δίνω ζωή στα απορρίμματα μου»

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται με επιτυχία για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο να προβάλει και να βραβεύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη συλλογική συνεργασία. Με χαρά βρίσκομαι για ακόμη μια φορά ανάμεσα σε μαθητές από Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία. Φέτος έχουμε την ευχαρίστηση να φιλοξενούμε και παιδιά από Ειδικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.  

Ιδιαιτερότητα της σημερινής εκδήλωσης είναι η βράβευση των καλύτερων εργασιών της περιβαλλοντικής δράσης «Αλλάζω συνήθειες - Δίνω ζωή στα απορρίμματα μου», η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2019. Βασικός σκοπός της περιβαλλοντικής αυτής δράσης ήταν η εξεύρεση άμεσων και εναλλακτικών λύσεων για μείωση των απορριμμάτων, αλλά και την καλύτερη διαχείρισή τους. 

Τα  Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, για ακόμα μια χρονιά, βραβεύουν μαθητές που με τις δράσεις τους και τις επιλογές τους συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Τα Βραβεία, αποτελούν έναν θεσμό ο οποίος άρχισε το 2014 και έχει αγκαλιαστεί από όλους εσάς, που τον στηρίζετε μέσω των δράσεων αλλά και των αγορών σας.

Οι Πράσινες Συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Οι επιχειρήσεις έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον καθώς και την αναγκαιότητα υιοθέτησης βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. Αυτό φαίνεται, τόσο από την ανάπτυξη νέων πράσινων προϊόντων όσο και από τη συνεχή αύξηση του αριθμού των οργανισμών και επιχειρήσεων που εφαρμόζουν συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παράλληλα με τις υπόλοιπες βραβεύσεις, σήμερα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα EU Ecolabel καθώς και για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS από νέους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Είναι μεγάλη η χαρά μου και νιώθω ιδιαίτερη τιμή που θα απονείμουμε σήμερα το πιστοποιητικό EMAS, ανάμεσα σε άλλους, και σε πέντε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η εκδήλωση απονομής των πράσινων βραβείων εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέα πράσινα προϊόντα και με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων οργανισμών και επιχειρήσεων. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την προστασία του περιβάλλοντος και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον πιο ποιοτικό και αειφόρο, βελτιώνοντας πρώτα τις δικές μας επιδόσεις και δίνοντας παράλληλα το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, που αγκαλιάζει και στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων των Πράσινων Συμβάσεων τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς. Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, και να συγχαρώ ιδιαίτερα τους μαθητές και όλους τους Φορείς που βραβεύονται. Οι δράσεις σας, αποτελούν σημαντική συνιστώσα του κύκλου για το «πρασίνισμα» της οικονομίας μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

(ΜΑΚ)