Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2019 06:49

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθισε χθες με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο

Παρά τις γνωστές δυσκολίες, το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά τη διάρκεια της όλης ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις εκ μέρους των διαπραγματευτών και της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που οδήγησαν, με τη συναίνεση του Γενικού Γραμματέα και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα.

Παρά τις γνωστές δυσκολίες, το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση όπως καταγράφεται στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν τη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και ,βεβαίως, το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αυτονόητο πως για επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις όποιες απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη.»

(ΡΜ/ΑΜ)