Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 14:06

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου

Την τροποποίηση του κώδικα της πράσινης γραμμής ενέκρινε σήμερα Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη βάση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή που θεσπίστηκε το 2004, θεσπίστηκε και ο κώδικας  εφαρμογής του που προβλέπει τις πρακτικές υφές της εφαρμογής του κανονισμού.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι τα δεδομένα από το 2004 έχουν αλλάξει αφού, μεταξύ άλλων, όταν θεσπίστηκε ο κώδικας δεν υπήρχε, για παράδειγμα, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στον βαθμό που υπάρχει σήμερα.

Ανέφερε ακόμη ότι γενικότερα, και ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2019 από τα ελεγχόμενα σημεία διέλευσης έχουν διέλθει συνολικά 28 χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών.

Πρόσθεσε ότι από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, πρότειναν την τροποποίηση του κώδικα της πράσινης γραμμής, ώστε να απαγορεύεται η διακίνηση προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που αφίχθηκαν από παράνομο σημείο εισόδου.

Πρότειναν, επίσης, να απαγορεύεται η διακίνηση από τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα των κατόχων αδειών προσωρινής παραμονής, που εκδόθηκε από τις Αρχές της Δημοκρατίας.

Επίσης, πρότειναν να αναφέρει ο κώδικας ρητά ότι ανήλικοι οποιασδήποτε υπηκοότητας μπορούν να διακινούνται μόνο αν συνοδεύονται από τους γονείς τους ή από ένα γονέα νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί γονική συναίνεση και από τον άλλο γονέα ή γραπτή συγκατάθεση και από τους δύο γονείς αν ο ανήλικος διακινείται μαζί με άλλο άτομο.

Επίσης, να περιληφθεί πρόνοια για διαχείριση εκτάκτων περιπτώσεων που δεν καλύπτονται από τον κώδικα και που χρήζουν ανθρωπιστικής αντιμετώπισης.

Πρόσθεσε ότι για αυτές τις αλλαγές θα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επεσήμανε ακόμη ότι «λόγω της αυξημένης ανάγκης για αυστηρούς ελέγχους, κάτι που δεν γίνεται σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε, οι έλεγχοι διακίνησης θα γίνονται από την Αστυνομία στα οδοφράγματα, τα οποία θα πρέπει να τύχουν αναγκαίας διαμόρφωσης και πρόσθετης στελέχωσης. Υπάρχουν σχέδια από τα Δημόσια Έργα για αναδόμηση και αναδιάρθρωση των οδοφραγμάτων για να μπορεί πρακτικά ο έλεγχος να γίνεται όπως πρέπει», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να προωθήσει νομοσχέδια που αφορούν στην επιβολή ποινών και διοικητικών προστίμων για την παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία από μη εγκεκριμένα σημεία εισόδου.

Επεσήμανε ότι έχει επίσης κληθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Άμυνας να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους σε μη ελεγχόμενα σημεία εισόδου στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές κατά μήκος της γραμμής.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχητική αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου και εικονικών γάμων από υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στη Δημοκρατία ως φοιτητές, εξουσιοδότησε το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν τον όλο μηχανισμό για εισαγωγή αποτελεσματικότερου ελέγχου, και του τρόπου λειτουργίας ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η διεύρυνση της επιτροπής για τη μετανάστευση με τη συμμετοχή εκτός από των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, και των Υπουργών Οικονομικών και Άμυνας. 

(ΡΜ/ΑΧ/ΣΧ)