Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2019 09:14

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας (International Day for the Abolition of Slavery) καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου. Η απόφαση λήφθηκε το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η δουλεία υπήρξε αρχαίος και διαπολιτισμικός θεσμός, που μετέτρεπε τον άνθρωπο σε ιδιοκτησία και απαγορεύτηκε σταδιακά για οικονομικούς και ηθικούς λόγους στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η δουλεία συνεπαγόταν όχι μόνο τον κοινωνικό θάνατο του ατόμου, αλλά του αφαιρούσε και αυτή καθεαυτή την ανθρώπινη υπόσταση, υποβιβάζοντάς τον σε αντικείμενο.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, η δουλεία δεν αποτελεί απλώς ένα ιστορικό γεγονός.  Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), περισσότεροι από 40εκ. άνθρωποι ανά το παγκόσμιο είναι θύματα σύγχρονης δουλείας. Αν και η σύγχρονη δουλεία δεν ορίζεται νομικά, χρησιμοποιείται ως ορολογία-ομπρέλα, η οποία περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία, τους καταναγκαστικούς γάμους και την εμπορία προσώπων (trafficking). Ουσιαστικά πρόκειται για εκμετάλλευση, από την οποία ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει ή να αρνηθεί λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας.

Επιπρόσθετα, πέραν των 150 εκατομμυρίων παιδιών υπόκεινται σε παιδική δουλεία, που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Γύρω στους 40,3εκ. ανθρώπους υπόκεινται σε σύγχρονη δουλεία, εκ των οποίων 24,9εκ. σε καταναγκαστική εργασία και 15,4εκ. σε καταναγκαστικούς γάμους.
  • Αναλογούν 5,4 θύματα σύγχρονης δουλείας για κάθε 1.000 άτομα στον κόσμο.
  • Ένα στα τέσσερα θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά.
  • Από τα 24,9 εκατ. ανθρώπους, που είναι παγιδευμένοι σε καταναγκαστική εργασία, 16 εκατ. τυγχάνουν εκμετάλλευσης στον ιδιωτικό τομέα (οικιακή εργασία, οικοδομές, γεωργία), 4,8 εκατ. υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση και 4 εκατ. υποχρεώνονται σε εργασία από κρατικές αρχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την καταναγκαστική εργασία, καθώς 99% των θυμάτων τυγχάνουν εκμετάλλευσης στη ροζ βιομηχανία και 58% σε άλλους τομείς.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι μπροστά στα πιο πάνω συγκλονιστικά στοιχεία. Καλούμε την κοινωνία των πολιτών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να επαγρυπνούν και να εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους, με στόχο την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας. Ως ανθρώπινα όντα, δεν πρέπει να ανεχόμαστε απαθείς την αδίστακτη εκμετάλλευση συνανθρώπων μας και να γινόμαστε «συνένοχοι» στην καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους και στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(ΕΚ/ΕΙ)