Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2019 14:26

Αντιφώνηση του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη εκ μέρους των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την τελετή διαβεβαίωσης τους

Εκ μέρους των συναδέλφων που αναλαμβάνουν σήμερα χαρτοφυλάκια στο κυβερνητικό σχήμα, θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας, που ασκώντας τη συνταγματική σας αρμοδιότητα, εμπιστευθήκατε σε εμάς την υπό την εποπτεία σας ενάσκηση σημαντικών για τη διακυβέρνηση της χώρας καθηκόντων. Τις ευχαριστίες μας για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στα πρόσωπα μας, ως ο έχων την απευθείας εντολή από τον κυρίαρχο λαό.

Πρωτίστως, όμως, κ. Πρόεδρε, θέλω να σας μεταφέρω την ειλικρινή μας συνειδητοποίηση της πολύ μεγάλης ευθύνης που έχουμε έναντι σε εσάς, αλλά και έναντι του κάθε πολίτη αυτού του τόπου, που αναμένει από εμάς να επιτελέσουμε έργο. Που δικαίως έχει προσδοκίες στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο έπακρο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης.

Γνωρίζουμε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά και προσήλωση για να ανταποκριθούμε στην ολοκλήρωση του απαιτητικού και τολμηρού προγράμματος διακυβέρνησης το οποίο εσείς θέσατε ως όραμα και με βάση το οποίο ο λαός σάς έχει εμπιστευτεί. Ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού προγράμματος με καινοτομίες, θεσμικές αλλαγές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η πραγμάτωση των οποίων είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Πολιτικές καθοριστικές για την ανάπτυξη, την ευημερία, το κοινωνικό κράτος, τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, την παιδεία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την υγεία, για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας. 

Έχοντας λοιπόν πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος στους δικούς μας τομείς αρμοδιότητας, αλλά και συλλογικά ως μέρος της Κυβέρνησης που έχει ένα κοινό όραμα, το οποίο καλείται να υλοποιήσει. Επιδεικνύοντας το απαιτούμενο ήθος και ειλικρίνεια, και αφοσίωση και σύνεση, υπό τη δική σας καθοδήγηση και εποπτεία.

Έχουμε ακούσει τις παραινέσεις και θα τις ακολουθήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι στις θέσεις που σήμερα τασσόμαστε να υπηρετήσουμε δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες και διακρίσεις και σας διαβεβαιώνουμε ότι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας θα είμαστε αυστηροί  στην τήρηση των αρχών και αξιών της χρηστής διοίκησης, του πολιτικού ήθους και των κανόνων αξιοκρατίας.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Γιατί στις μέρες μας ο πιο αυστηρός κριτής είναι οι πολίτες και η κοινωνία, οι οποίοι δεν χαρίζονται σε ατοπήματα,  αναποτελεσματικότητα ή απραξία. Στη σύγχρονη εποχή, τα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα δεν είναι ούτε δια βίου προνόμιο ούτε μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη κοινωνική απασχόληση, αλλά συνεπάγονται συνεχή δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. 

Η κοινωνία κρίνει καθημερινά, αλλά και εκ του αποτελέσματος τόσο το έργο όσο και το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια μας. Αυτή είναι και η πρόκληση, αλλά και η ευθύνη την οποία αποδεχόμαστε σήμερα αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Υπουργού.

Έχουμε την επίγνωση ότι θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και να εφαρμόσουμε πολιτικές που συνεπάγονται και πολιτικό κόστος, αλλά είναι ωφέλιμες για τον τόπο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πραγματική παρακαταθήκη αυτής της Κυβέρνησης, που ανέλαβε υπό τη δική σας εποπτεία και καθοδήγηση από το 2013 να διεκπεραιώσει ένα πραγματικά δύσκολο έργο υπό πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να το ολοκληρώσουμε.

Κύριε Πρόεδρε,

Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε σας, μπροστά στον κυπριακό λαό, μπροστά στην ευθύνη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε με ευσυνειδησία, εργατικότητα, συναδελφικότητα, με το θάρρος της γνώμης μας και με αποφασιστικότητα. Σας διαβεβαιώ για ακόμη μια φορά ότι θα εργαστούμε σκληρά, ούτως ώστε να νιώσετε απόλυτα δικαιωμένος από τις επιλογές και την εμπιστοσύνη σας.  

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)