Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-12-2019 19:00

Τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς 2020

Απευθύνομαι απόψε σε όλους τους συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να τους εκφράσω με την ευκαιρία του νέου χρόνου τις πιο εγκάρδιες ευχές.

Ευχές για πραγμάτωση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών του λαού μας, σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος σύγχρονο που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία του συνόλου των πολιτών του.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Το τέλος κάθε χρονιάς δίδει την ευκαιρία για απολογισμό των όσων βιώσαμε ως πολίτες, αλλά και μια συνοπτική ανασκόπηση των πεπραγμένων της Πολιτείας ή ακριβέστερα της Κυβέρνησης της χώρας.

Την ίδια ώρα, όπως και η ανατολή κάθε νέου χρόνου, την αφορμή για εξαγγελία των κύριων πολιτικών δράσεων που η Κυβέρνηση στοχεύει προκειμένου να επιτύχει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός μας αντιμετωπίζει.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Το 2019 υπήρξε άλλη μια χρονιά που πρώτιστη των προτεραιοτήτων μας ήταν η επανέναρξη του διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες της χώρας.

Μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την απαλλαγή της χώρας από την παρουσία κατοχικού στρατού, του τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και, γενικότερα, της απεξάρτησης από επιρροές της όποιας τρίτης χώρας.

Σε αυτά τα πλαίσια κινούμενοι, πετύχαμε την ανανέωση της ενεργού εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με αποκορύφωμα τη συνάντηση στο Βερολίνο, στις 26 Νοεμβρίου.

Με αποφασιστικότητα και έντονη την πολιτική βούληση επαναβεβαιώσαμε την ετοιμότητα συμμετοχής σε ένα δημιουργικό διάλογο μέσα από τον καθορισμό των συστατικών στοιχείων της επιδιωκόμενης λύσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα.

Με ευθύνη της Τουρκίας, δυστυχώς, δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη συμφωνία στους Όρους Αναφοράς προκειμένου να είχαμε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρά ταύτα, θεωρώ ότι υπήρξε ένα πρώτο θετικό βήμα στις προσπάθειες που καταβάλαμε.

Τούτο λέγοντας, δεν μπορώ να μην εκφράσω τις ανησυχίες μου για τις συνεχείς έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που, παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά και γειτονικών χώρων, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών για δημιουργία νέων τετελεσμένων που στοχεύουν στην ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων που προβλήθηκαν στο Κραν Μοντανά και οδήγησαν σε ναυάγιο την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, να τονίσω για πολλοστή φορά πως, παρά τις προκλήσεις, θα συνεχίσω με επιμονή τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, στη βάση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα της 26ης Νοεμβρίου.

Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας ιδιαιτέρως, χωρίς προτάξεις για θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου.

Εξίσου σημαντικό θεωρώ και είναι να τερματιστούν και οι όποιες έκνομες ενέργειες στο έδαφος ή τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Πέραν των προσπαθειών μας για τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος, η Κυβέρνηση, στηριζόμενη στη βιώσιμη ανάπτυξη που πετύχαμε, συνέχισε την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως, μεταξύ άλλων:

(i)      Την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, μιας μεταρρύθμισης που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ii)     Ένα άλλο στοιχείο είναι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του εξορθολογισμού των δημοσίων ωφελημάτων και σωρείας άλλων μέτρων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

(iii)    Μια άλλη μεταρρύθμιση αφορά την παιδεία, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων της νέας μορφής λυκείου και τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

(iv)     Στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, μέσω της δημιουργίας των αρμόδιων Υφυπουργείων.

(v)     Στην άμυνα, μέσω της πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών που επέτρεψε να μειωθεί η στρατιωτική θητεία κατά το ήμισυ σχεδόν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η υλοποίηση μιας σειράς αναπτυξιακών έργων συνολικού ύψους πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Πρώτιστο μέλημά μας, πέραν της επίλυσης του Κυπριακού, παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου επενδύσεων και η ανάδειξή της σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Ταυτόχρονα, θεωρώ εξίσου σημαντικό τη συνέχιση υλοποίησης μιας σειράς μέτρων, τα οποία στόχο έχουν τη βελτίωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές τη βελτίωση της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών ευρύτερα.

Προς την πιο πάνω κατεύθυνση θα προχωρήσουμε σε πρόσθετες, ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικές δράσεις, προκειμένου να επιτύχουμε ολική ανασυγκρότηση του κράτους, κάτι που οι πολίτες αξιούν και οι πολιτικοί θεσμοί οφείλουν να ικανοποιήσουν.

Στόχος είναι το 2020 να επιτύχουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν:

 • Την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, μέσω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 •  Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δικαιοσύνης.
 •  Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 •  Τη συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
 •  Την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 •  Τη νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου.
 • Την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής.
 •  Την έναρξη του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, όταν βεβαίως επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
 • Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας.
 •  Τη συνέχιση υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, που προβλέπουμε να επιτευχθεί οριστικά το 2021.
 •  Την έναρξη υλοποίησης των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων.
 • Την υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στόχος μου είναι η συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτύχουμε άμεση προώθηση των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων και σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή των στρατηγικών που προανέφερα, το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες, φίλες και φίλοι,

Προσδοκώντας με κάθε αισιοδοξία την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εύχομαι το 2020 να αποτελέσει τη χρονιά που θα ευοδωθούν οι αγώνες μας για τη δικαίωση της πατρίδας μας.

Καλή Χρονιά στον καθένα με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Χρόνια Πολλά.

(ΕΚ/ΑΜ/ΣΧ)