Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-01-2020 20:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση της ΚΟΠ για την απονομή των Βραβείων Ήθους ΟΠΑΠ

Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό Πρόεδρο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετήσω την αποψινή σημαντική εκδήλωση. Μια εκδήλωση στην οποία τιμούμε όσους προωθούν έμπρακτα την ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι», το πιο σημαντικό ίσως ιδανικό του αθλητισμού. Συγχαίρω θερμά την ΚΟΠ για την πρωτοβουλία της αυτή.

Στην αποψινή εκδήλωση, θα τιμηθούν και θα βραβευθούν ομάδες από όλα τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ που με βάση διεθνώς καθορισμένα, αναγνωρισμένα και αντικειμενικά προσμετρήσιμα κριτήρια διέπρεψαν στο ήθος.

Και έχουμε ανάγκη, κυρίες και κύριοι, στις μέρες μας, από πρότυπα ήθους σε όλους τους τομείς της ζωής αλλά και βεβαίως στον αθλητισμό. Σε μια εποχή εμπορευματοποίησης των πάντων, σε μια εποχή που δυστυχώς το χρήμα αναδεικνύεται σαν υπέρτατη αξία, έχουμε ανάγκη να επιδιώκουμε να τονίζουμε τα υψηλά ιδεώδη του «ευ αγωνίζεσθαι».   

Χωρίς αμφιβολία το ποδόσφαιρο αποτελεί τον «βασιλιά των σπορ». Ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα που συμπαρασύρει την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων. Κατ’ επέκταση, ένα άθλημα με τεράστια επιρροή στις πλατιές μάζες και ειδικότερα στους νέους. Και είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που οι σημερινές βραβεύσεις αποκτούν τόσο σημαντική σημασία. Γιατί οι ομάδες που βραβεύονται δίνουν έμπρακτα το παράδειγμα και τα σωστά μηνύματα στους αθλητές, στους οπαδούς  και στον κόσμο γενικότερα.

Θέλουμε το ποδόσφαιρο να εκπέμπει τα σωστά μηνύματα ότι ο «αγώνας» δεν είναι «πόλεμος» αλλά μια ευγενής άμιλλα, ένα παιγνίδι, μεταξύ έντιμα και τίμια διαγωνιζομένων ομάδων. Κάποιος θα κερδίσει, κάποιος θα χάσει αλλά στο τέλος θέλουμε όλοι να φύγουμε από το γήπεδο με την χαρά της απόλαυσης μιας αθλητικής αναμέτρησης χωρίς επεισόδια, χωρίς τραυματισμούς και χωρίς νεύρα και εχθρότητες με τους ανταγωνιστές μας στο παιγνίδι.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός αθλητικού προϊόντος που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους αγνούς φιλάθλους και θα επιτελεί τον πολυδιάστατο κοινωνικό του ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε ειδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην οποία για πρώτη φορά καθορίζεται ως αδίκημα διαφθοράς η χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων.

Παράλληλα, θεσπίστηκε ο Νόμος για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα και εισήχθη μεταξύ άλλων μέτρων η κάρτα φιλάθλου. Ένας θεσμός που παρά τις όποιες αμφισβητήσεις του συνέβαλε στο να εξαλειφθούν τα βίαια επεισόδια από τα γήπεδα. Από χθες έχουμε ήδη ξεπεράσει το φράγμα των 100.000 κατόχων κάρτας φιλάθλου. Το στοίχημα είναι τώρα να φέρουμε αυτές τις 100.000 πίσω στα γήπεδα σε τακτική βάση.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φετινού πρωταθλήματος είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ ουσιαστική αύξηση του συνολικού αριθμού των διατεθέντων εισιτηρίων για τους αγώνες του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος Α κατηγορίας της ΚΟΠ σε σχέση με πέρσι, μιας αύξησης που κυμαίνεται μεταξύ 33%-39%. Η εξάλειψη της βίας έφερε πίσω στα γήπεδα οικογένειες κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζω και προσβλέπω ότι όλα τα σωματεία θα αγκαλιάσουν τον θεσμό και θα καλέσουν τους οργανωμένους οπαδούς τους να επιστρέψουν στα γήπεδα. Σαν Υπουργείο είμαστε πάντα πρόθυμοι για ανταλλαγή απόψεων με την ΚΟΠ και τα Σωματεία μαζί με τους άλλους φορείς και καλόπιστα θα συζητήσουμε οποιαδήποτε μέτρα και εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον ΟΠΑΠ Κύπρου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του φίλο Δημήτρη Αλετράρη γιατί για ακόμα μια φορά στέκονται δίπλα από τον αθλητισμό, στην προκειμένη περίπτωση το ποδόσφαιρο, στηρίζοντας πλουσιοπάροχα την σημερινή εκδήλωση και τις βραβεύσεις. Η πρωτοβουλία να παραχωρηθούν κίνητρα υπό μορφή βραβείων στις ομάδες ήθους, προωθώντας έτσι την ιδέα της σωστής αθλητικής συμπεριφοράς, συμβάλλει αφάνταστα στο να περάσουν τα σωστά μηνύματα σε αθλούμενους και φιλάθλους βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της κοινωνίας μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ βεβαίως και τις ομάδες που βραβεύονται απόψε.

Εύχομαι σε όλες και όλους σας μια Καλή Χρονιά, γεμάτη Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Επιτυχίες και κάθε καλό. Εύχομαι τέλος το 2020 να είναι η χρονιά που θα σημάνει την επανένωση της πατρίδας μας και την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ στο ΓΣΕ, το Πράξανδρος, το στάδιο της Λύσης, της Μόρφου και όλα τα άλλα κατεχόμενα σήμερα στάδια μας.

----------------------------

ΝΝ/ΕΙ