Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-01-2020 12:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή διάσκεψη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΚΑΦ το πλαίσιο σειράς δράσεων που πραγματοποιεί με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Παράλληλα, παρέχει σημαντική ώθηση για ανασκόπηση των δράσεων, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και νέα στοχοθέτηση, με όραμα πάντα τον περιορισμό της εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που αποτελεί την τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες διεθνώς.

Το 2018, είχαν διαγνωστεί 570 χιλιάδες νέα περιστατικά παγκόσμια, εκ των οποίων οι 313,365 κατέληξαν σε θάνατο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου 60 χιλιάδες γυναίκες αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο και 30 χιλιάδες πεθαίνουν ετησίως.

Με τα τεράστια βήματα και τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η επιστήμη τις τελευταίες ειδικά δεκαετίες, είναι πραγματικά λυπηρά και ανησυχητικά τα διαθέσιμα στοιχεία. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα. 

Στην Κύπρο, καταγράφονται ετησίως περίπου 35νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στους θανάτους από αυτή την αιτία, αφού ενώ την πενταετία 2010-2014 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο οκτώ θάνατοι ετησίως, το 2015 και το 2016 καταγράφηκαν 14 και 13 θάνατοι αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντάσσεται στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.

Κυρίες και κύριοι,

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να μένουμε αδρανείς. Οφείλουμε να αναζητούμε συνεχώς τρόπους και, υιοθετώντας τις σύγχρονες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, να προσφέρουμε στις γυναίκες τις γνώσεις και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο του ρόλου του ως διαχρονικός αρωγός στο έργο της προαγωγής της υγείας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη, το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι πυλώνες της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου. Με γνώμονα τη σωστή ενημέρωση των πολιτών για το σοβαρό αυτό θέμα, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων που αφορούν τόσο στην προώθηση του υγιεινού προτύπου ζωής, όσο και της ενημέρωσης και της διαφώτισης για την αξία του εμβολιασμού έναντι του HPV και του προσυμπτωματικού τεστ Παναπανικολάου.

Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμών των γυναικών. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό της αξίας του εμβολιασμού το γεγονός ότι το 80% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρατηρείται σε μη εμβολιασμένες γυναίκες κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με τα παραπάνω ως οδηγό μας, έχουμε εντάξει το εμβόλιο κατά του ιού HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Το 2018-2019 το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 3,063 κορίτσια της 1ης Γυμνασίου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ενώ αυτός ο αριθμός φέτος θα αυξηθεί στα 3,270 κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Μελλοντικό μας στόχο αποτελεί η επέκταση των εμβολιασμών και σε άλλες ηλικιακές ομάδες κοριτσιών, καθώς και στα αγόρια.

Παράλληλα, στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που καταρτίστηκε από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή, διεξάγονται εκστρατείες διαφώτισης του γυναικείου πληθυσμού να εντάξει συστηματικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο και να ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης. Είναι πεποίθησή μας ότι το συντριπτικό ποσοστό θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί μέσα από την πρόληψη και κατ’ επέκταση την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. 

Φίλες και φίλοι,

Ο στόχος της μείωσης και της σταδιακής εξάλειψης των περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω ξανά την Πρόεδρο και τα μέλη του ΠΑΣΥΚΑΦ, που αποτελούν όλα αυτά τα χρόνια πολύτιμο εταίρο στο έργο του Υπουργείου, μέσω των πολυεπίπεδων δράσεων που αναπτύσσει για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(MKY)