Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2018 09:55

Τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 στις 19 Απριλίου

«Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον»

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ανακοινώνουν ότι την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καστελιώτισσα, η τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το 2018 ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά, γεγονός το οποίο τονίζει τη σημασία που αποδίδεται στον Πολιτισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας και των μειονοτήτων. Με σύνθημα: «Η κληρονομιά μας: το παρελθόν συναντά το μέλλον», το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τον πυρήνα της Ευρώπης αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθορίζοντας πρωτίστως την κοινή μας ταυτότητα. Αυτή η κοινή κληρονομιά ορίζει το μέλλον μας και έχουμε χρέος να την προστατεύουμε, να τη διατηρούμε και να την αναδεικνύουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται δράσεις από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, να αντιληφθούν και να διερευνήσουν την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης, κτίζοντας με τον τρόπο αυτό το όραμα και τη βάση πάνω στην οποία θα αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα και οι προκλήσεις, στον οικονομικό, τον κοινωνικό, αλλά και τον πολιτικό τομέα, προωθώντας πανανθρώπινες αξίες.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι τα υλικά και τα άυλα κληροδοτήματα των προγόνων μας, καθώς και η γλώσσα, η λογοτεχνία, η ποίηση, οι σύγχρονες τέχνες, ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι χειροτεχνίες, ακόμη και τα φαγητά μας και οι καθημερινές ιστορίες που ζούμε και διηγούμαστε.

Η τελετή έναρξης θα σηματοδοτήσει την απαρχή των δράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018, με γνώμονα ότι τα όποια μελλοντικά βήματα, για να έχουν στέρεα θεμέλια, πρέπει να στηρίζονται στην πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος.

Την εκδήλωση της τελετής έναρξης θα χαιρετίσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης, και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου. Ομιλία θα εκφωνήσει η κα Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση θα διανθισθεί μουσικά από το Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής κ. Νικόλα Βρυώνη. Επιπρόσθετα, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα τρία πρώτα βραβευθέντα άρθρα του 2ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Παραγωγής Γραπτού Λόγου για τη Β’ Λυκείου, ενώ θα γίνει και απονομή βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας “Culture Snap”, τον οποίο διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

(ΜΑΚ/ΜΛ/ΕΙ)