Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2020 13:12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του νέου τερματικού καυσίμων της εταιρείας Πετρολίνα στο Βασιλικό

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι εδώ, σήμερα, για να εγκαινιάσω τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του τερματικού υγρών καυσίμων της εταιρείας Πετρολίνα στο Βασιλικό.

Ένα έργο, η υλοποίηση του οποίου δε μπορεί παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού είναι η πρώτη από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα που επένδυσε σε υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στην περιοχή Βασιλικού, σηματοδοτώντας στο πλαίσιο αυτό την απαρχή της υλοποίησης των σχεδιασμών μας, τόσο για το ενεργειακό κέντρο όσο και για τη Λάρνακα.

Και πράγματι, η σημερινή είναι μία νέα μέρα για τη Λάρνακα, για το ενεργειακό κέντρο για την Κύπρο μας.

Πέραν των πολλαπλασιαστικών οφελών που προκύπτουν τόσο για την περιοχή του Βασιλικού ως ενεργειακού κέντρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, την ίδια στιγμή διανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ζωτικής σημασίας και απεριόριστων δυνατοτήτων παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, με τα συνεπαγόμενα οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία να είναι έκδηλα.

Ένα αίτημα το οποίο θέτουν εδώ και δεκαετίες οι Δήμοι Λάρνακας και Λειβαδιών, αφού κρατούσε την πόλη καθηλωμένη, και το οποίο έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθεί μέσα από την ισχυρή βούληση και τους στοχευμένους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων για οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη εταιρείες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στο Βασιλικό, υπολογίζεται ότι η μετακίνηση των υγρών καυσίμων των ιδιωτικών εταιρειών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απρίλιου 2020.

Γεγονός, το οποίο αναμφίβολα, με τη μετακίνηση και των δεξαμενών φυσικού αερίου, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, θα επιφέρει τη συνακόλουθη αστική ανάπλαση της περιοχής, η οποία θα αποτελέσει τον πνεύμονα οικονομικής ενίσχυσης της Λάρνακας και των Λειβαδιών.

Υπενθυμίζω τη δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης για να καθοριστούν το συντομότερο και με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες το πολεοδομικό σχέδιο και οι ζώνες αξιοποίησης της περιοχής.

Συγχαίροντας τον όμιλο εταιρειών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, που ενήργησε στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, απευθύνομαι και από αυτό το βήμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο της Κυβέρνησης και των τοπικών Αρχών όσο και των εταιρειών που εμπλέκονται και:

Τους καλώ να εργαστούν έτσι ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, και ως εκ τούτου να μπορέσουμε να προσδώσουμε από κοινού προοπτικές για περαιτέρω ευημερία και ανάπτυξη της επαρχίας προς όφελος των πολιτών της.

Στόχος μας ήταν και παραμένει, και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες πόλεις, η μετατροπή της Λάρνακας σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Στόχος μας ήταν και παραμένει να γίνει πραγματικότητα το όραμα των Λαρνακέων να δουν την πόλη τους να αναγεννάται σε βαθμό που να αποτελεί πλέον σημείο θετικής αναφοράς.

Και προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνω τα συγχαρητήρια μου προς την εταιρεία Πετρολίνα, διότι πρωτοπορώντας, και ιδιαίτερα από την αρχή των σχεδιασμών με το στίγμα της αποφασιστικότητας έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο όλος σχεδιασμός, έδωσε μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια μετακίνησης, κατεδάφισης, αποψίλωσης των δεξαμενών και κατ’ αναλογία απελευθέρωσης ενός εκ των ωραιότερων παραλιακών μετώπων της Λάρνακας.

Η προσπάθεια για αναβάθμιση της Λάρνακας δεν περιορίζεται στη μετακίνηση των δεξαμενών αλλά εκτείνεται σε έργα το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 78 εκ. ευρώ, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ιδιαίτερα με τον Δήμο Λάρνακας που σαν αποτέλεσμα ζήλου και της μεθοδικότητας, τα όσα έργα είχαν υποβληθεί και έχουν εξαγγελθεί ήταν πραγματικά ώριμα προς κατασκευή, και έγινε κατορθωτό να γίνει η συγχρηματοδότηση Κυβέρνησης – ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και σε πλείστα όσα έργα υπήρξε συμβολή της Κυβέρνησης και του Δήμου, έτσι ώστε σήμερα να παρατηρείται μια αναγέννηση της Λάρνακας, για την οποία πιστεύω ότι στην επόμενη διετία – τριετία, εν πάση περιπτώσει προτού παραδώσω την εξουσία, θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες, ωραίες πόλεις για την οποία ο καθένας θα είναι περήφανος, και για το έργο που θα παρουσιάζει και για την ποιότητα ζωής και οι Λαρνακείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά την πόλη τους να ανθεί οικονομικά, τουριστικά, γενικότερα να έχουν συνθήκες ζωής εφάμιλλες των ευρωπαϊκών.

Εκείνο που θα ήθελα για ακόμη μία φορά να τονίσω είναι τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να συνδράμουμε στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των τοπικών κοινωνιών κάθε επαρχίας, ενισχύοντας τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει ενώπιον των Δημοτικών Αρχών και πρωτίστως των πολιτών της Λάρνακας. Πέραν των Υπουργών, θα παρακολουθώ εγώ ο ίδιος στενά την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών μας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας μου, η Λάρνακα να είναι η πόλη που θα που προσδοκούν και αναμένουν από την Κυβέρνηση οι πολίτες της.

Πέραν τούτων, θέλω να σταθώ επίσης στις ανάλογες προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή του Βασιλικού ως Ενεργειακού Κέντρου στη βάση των στοχευμένων σχεδιασμών του κράτους.

Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι, ενόψει των νέων δεδομένων, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού, αλλά και των ενεργειακών δρώμενων της Κύπρου, η Κυβέρνηση προχωρεί στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βασιλικού που έχει εκπονηθεί το 2017, λαμβάνοντας υπόψη, πρωτίστως την ασφάλεια, το περιβάλλον καθώς και την κοινωνική διάσταση.

Απώτερος στόχος μας, το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, με την ανέγερση έργων υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποκτήσει προοδευτικά στρατηγικό ρόλο και καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακή δυναμική, προς όφελος του συνόλου του λαού και, σίγουρα, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και ευημερία της χώρας. Ήδη, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα συνολικού κόστους 200 περίπου εκ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών ετών. Και δεν υπολογίζω βεβαίως τον τερματικό που θα είναι ύψους περίπου 399 εκ. ευρώ και που θα καταστήσει οριστικά το Βασιλικό ως τον ενεργειακό πνεύμονα της Κύπρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση και λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των κατοίκων της περιοχής έχουμε αντισταθμιστικά προβλέψει ποσό ύψους 25 εκ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές Αρχές με προτεραιότητα την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων αφού κρίθηκαν μεγίστης σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Ήδη σημαντικά είναι τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι κάτοικοι από τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας των έργων, όπως επίσης και από τη γενικότερη τόνωση της τοπικής και της ευρύτερης οικονομίας.

Ενόψει δε της δραστικής διαφοροποίησης του χαρακτήρα της περιοχής, που θα προκύψει με την ολοκλήρωση όλων των έργων που έχουν εγκριθεί και που υλοποιούνται, αναμένεται ότι τα οφέλη θα αυξηθούν σταδιακά προς όφελος των πολιτών παράλληλα με την εξυγίανση, αναζωογόνηση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Στη βάση των όσων προανέφερα, έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναδεικνύονται σε έργα πνοής και σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον τόπο.

Η προώθηση τους είτε από το κράτος είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τη συνεργασία των δύο, στην προκειμένη περίπτωση από την Πετρολίνα με μια επένδυση που ξεπερνά τα 80 κ. ευρώ, είτε με τη συνεργασία κράτους – πολιτών, και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση τους είναι κομβικής σημασίας, αφού αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία της χώρας μας.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τον όμιλο εταιρειών Πετρολίνα, πέραν του παρόντος έργου για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσει τα τελευταία 70 χρόνια, επιδεικνύοντας σταθερό σεβασμό στις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας, με κοινωνική εταιρική ευαισθησία, αλλά ιδιαίτερα και έναντι των πελατών και των συνεργατών της.

Αναμφίβολα με τις νέες αυτές εγκαταστάσεις, η Πετρολίνα εισέρχεται στη νέα εποχή της επιχειρηματικής της δράσης.

Υποδομές, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, αναμένεται να παρέχουν την πλέον σύγχρονη και ταχύτατη εξυπηρέτηση τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή, ενώ σύμφωνα με τα μελλοντικά σχέδια η εταιρεία θα μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και τις διεθνείς αγορές. Και αυτό είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας. Δεν είναι μόνο ο αξιόπιστος εταίρος στην κυπριακή αγορά, αλλά και η αξιόπιστη επιχειρηματική δράση που καλύπτει πλέον και τη διεθνή αγορά.

Με σταθερό συνοδοιπόρο την τρίτη γενιά της οικογένειας, με νέα οράματα, την ίδια συνέπεια και σκληρή δουλειά, δεν έχω καμία αμφιβολία τόσο για την επιτυχία της παρούσης μονάδας όσο και για τα μελλοντικά επιχειρηματικά σας σχέδια.

--------------------

ΡΜ/ΕΙ