Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2020 13:07

Νέα μεταναστευτική πολιτική ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Νέα μεταναστευτική πολιτική ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νουρής είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για ανανέωση του τετραετούς προγράμματος αναζωογόνησης των ακριτικών περιοχών στις περιοχές του Δήμου Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου έναντι πρόσθετης δαπάνης 11 εκ. ευρώ, αξιολογώντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 1991 έχει αποδώσει τα μέγιστα όσον αφορά τα θέματα της αναζωογόνησης των εγκαταλελειμμένων περιοχών παρέχοντας κίνητρα επενδύσεων και, βεβαίως, πολλούς εξωραϊσμούς καταστημάτων και προσόψεων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων.

Με αυτή την πρόσθετη ανανέωση ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην εικόνα που παρουσιάζει η διαχωριστική γραμμή στους συγκεκριμένους δήμους».

Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης των μεταναστών στην Κύπρο, ο κ. Νουρής είπε ότι «το πρόβλημα της μετανάστευσης ιεραρχείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, διότι είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στην Κροατία τους ομολόγους μου και να έχω πολλές συναντήσεις και με τους αρμόδιους Επιτρόπους.

Εκπονείται μια νέα μεταναστευτική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουμε τις ροές, πάντοτε με ορθολογιστικό τρόπο, πάντοτε στο πλαίσιο της αναγνώρισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αλλά εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, πέραν από το γεγονός ότι υπάρχει μια τεράστια ροή από τη διαχωριστική γραμμή, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και πρέπει, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της μικρής Κυπριακής Δημοκρατίας, να ληφθούν μέτρα ενόψει του γεγονότος ότι έχουμε φτάσει πλέον να έχουμε κατ’ αναλογία πληθυσμού στο 3,8 τοις εκατόν ποσοστό μεταναστών στη χώρα μας, την ώρα που οι χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν ποσοστά κάτω από 1%.

Επομένως, αυτή είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό. Γι’ αυτό την έχω χαρακτηρίσει πολύ σοβαρή και επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρόβλημα να συνεχίζεται πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Έχουν γίνει επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο, έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση υλικοτεχνικής βοήθειας για στήριξη στα θέματα επανεγκατάστασης και των επιστροφών και θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν».

 

(ΡΜ/ΝΝ/ΣΧ)