Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 11:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο Συνέδριο ΓΤΠ «Ψηφιοποίηση, προσβασιμότητα και διάχυση οπτικοακουστικού, έντυπου και μουσικού υλικού»

Σας καλωσορίζω στο σημερινό συνέδριο το οποίο έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη της σημασίας και της αναγκαιότητας της ψηφιοποίησης σπάνιου υλικού. Ψηφιοποίησης, η οποία έχει ως απώτερο στόχο τη διαφύλαξη αρχειακού υλικού από κινδύνους φθοράς, αλλοίωσης και καταστροφής και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Το Συνέδριο αποτελεί ορόσημο μιας μεγάλης προσπάθειας και ενός φιλόδοξου προγράμματος ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, με τίτλο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ». Είναι ένα έργο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας InterregV-A Ελλάδα - Κύπρος 2014 -2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα λοιπόν, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας, η οποία με βεβαιότητα θα αφήσει το στίγμα της στη διάδοση του πολιτιστικού μας πλούτου και κληρονομιάς, αλλά και στη διάδοση της ιστορικής μας γνώσης.

Μέσα από την ψηφιοποίηση πρωτογενούς υλικού μοναδικής αξίας, είτε αυτό είναι οπτικοακουστικό, είτε έντυπο, είτε μουσικό, σκιαγραφείται η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας από την αποικιοκρατία μέχρι και σήμερα. Δίδεται έτσι η δυνατότητα στον οποιονδήποτε μελετητή και όχι μόνο, να μελετήσει γρήγορα, αξιόπιστα και ανέξοδα την ίδια την ιστορία μας αλλά και ένα συγκεκριμένο γεγονός. Οι εταίροι, που έκαναν πραγματικότητα αυτό το έργο δεν είναι άλλοι από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Ως πολιτικός προϊστάμενος τόσο του ΡΙΚ όσο και του ΓΤΠ, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την δουλειά που επιτελέστηκε.

Το Έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος II» αποτελεί για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Κύπρου, συνέχεια του πρώτου έργου επιτυχούς ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού, υπό τον τίτλο «Ψηφιακός Ηρόδοτος Ι». Το ΡΙΚ διά μέσου της εικόνας και του ήχου, καταθέτει στο ψηφιακό αποθετήριο 500 ώρες οπτικοακουστικού και μουσικού υλικού. Ψηφιοποιεί, διαφυλάσσει και αναδεικνύει τις χρονικές περιόδους 1950-1974 και 1978-1990  για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές.Το ΓΤΠ, από την άλλη, είναι ο θεματοφύλακας ενάμιση αιώνα αρχειακού υλικού. Στο πλαίσιο αυτού του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» ψηφιοποιήθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο σελίδες κυπριακών εφημερίδων αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Ανάλογη και η συνεισφορά της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νοτίου Αιγαίου που με τη σειρά της ψηφιοποίησε επίσης πέραν του μισού εκατομμυρίου σελίδες τοπικών εφημερίδων, που διαφυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου.

Η συνεργασία των δύο οργανισμών καταδεικνύει περίτρανα τον διαχρονικό δεσμό μεταξύ της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων με την Κύπρο. Η συνεργασία των δύο κορυφαίων οργανισμών στο χώρο των ΜΜΕ στη χώρα μας, του ΡΙΚ και του ΓΤΠ, δεν σταματά εδώ αλλά επεκτείνεται και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Συγχαίρω τις ηγεσίες των δύο οργανισμών γι’ αυτές τους τις πρωτοβουλίες με τις οποίες αξιοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα για το εθνικό καλό.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών επενδύουμε τα μέγιστα στις προσπάθειες απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ώριμα έργα, αφού είναι με αυτό τον τρόπο που ενισχύεται η εθνική οικονομία, μειώνεται η ανεργία και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών. Όντας πολίτες μιας μοιρασμένης πατρίδας, μιας χώρας που ταλανίζεται από την Τουρκική προκλητικότητα και βαρβαρότητα είναι πρόδηλο ότι ανάλογες ενέργειες και πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται ώστε να διαφυλαχθούν τα ιστορικά μας ντοκουμέντα τα οποία αποτελούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τα αποτελέσματα του «Ψηφιακού Ηρόδοτου ΙΙ», αποτελούν ακόμα παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ φορέων του δημόσιου, του ημικρατικού, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, με στοχευμένες δράσεις και προστιθέμενη αξία. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς τους συντελεστές αυτού του έργου και να τους καλέσω να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθειά τους.

Πολλά συγχαρητήρια και για την διοργάνωση αυτής της ημερίδας, οι επιτυχείς εργασίες της οποίας προεξοφλούνται. Ο θεμέλιος λίθος μιας αέναης προσπάθειας καταγραφής της ιστορίας μας έχει τεθεί. Δηλώνω αισιόδοξος ότι η προσπάθεια και θα συνεχιστεί και θα μας δώσει πολλά ακόμα για τα οποία θα αισθανόμαστε περήφανοι. Αυτό επιβάλλει η ιστορία μας, αυτό η επιτάσσει η εθνική μας επιβίωση.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

 

(NN/EI)