Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2020 12:59

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για άλλη μια φορά οποιονδήποτε κατέχει στοιχεία και προβαίνει σε καταγγελίες για παράνομες ενέργειες στον χώρο του ποδοσφαίρου να συνεργαστεί με τις διωκτικές Αρχές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει στις 7 Φεβρουαρίου ευρείας σύσκεψης για την κατάσταση στα γήπεδα ποδοσφαίρου, σε σχέση με την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει και πλήρη ενημέρωση από τις διωκτικές Αρχές, αλλά και τις αρμόδιες Αρχές του ποδοσφαίρου για τις διαδικασίες και ενέργειες αναφορικά με την προσπάθεια πάταξης και εξάλειψης της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ως γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ημερών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΑΚ για τους άριστους αθλητές, λαμβάνοντας υπόψη τους 80 και πλέον κόκκινους φακέλους για υποψία χειραγωγημένων αγώνων στο ποδόσφαιρων που εστάλησαν από την ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις βομβιστικές ενέργειες κατά ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αλλά και τις καταγγελίες παραγόντων ομάδων, προέβη στη δήλωση για την αναγκαιότητα κάθαρσης στο ποδόσφαιρο η οποία κάθαρση θα πρέπει να επέλθει μέσα από τις δέουσες ενέργειες και διαδικασίες των θεσμοθετημένων Οργάνων και Αρχών, όπως προνοείται εξάλλου από τις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για άλλη μια φορά οποιονδήποτε κατέχει στοιχεία και προβαίνει σε καταγγελίες για τέτοιες παράνομες ενέργειες, «να συνεργαστεί με τις διωκτικές Αρχές, έτσι ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Πολιτεία διαβεβαιώνει ότι θα παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία σε οποιονδήποτε συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση για το θέμα της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το βασικό -και αυτό συζητείται και λέγεται διαχρονικά, όχι σήμερα- είναι κάποιοι ή όποιοι κατέχουν οποιαδήποτε στοιχεία να τα καταθέσουν στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές. Γνωρίζετε ότι για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε και την ασφάλεια και την αποφασιστικότητα της Πολιτείας, έχει οριστεί ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων με τον βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου ως το άτομο που θα χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις. Οποιοσδήποτε λοιπόν έχει την οποιαδήποτε πληροφορία τον καλούμε να ενημερώσει τον διευθυντή του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου της Αστυνομίας και να βεβαιώσουμε ότι η Πολιτεία θα είναι παρούσα και θα στηρίξει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς.

Το θέμα των τροποποιήσεων στο νόμο, όπως έχει ψηφιστεί, για τις παρακολουθήσεις, είναι ένα μόνο μέρος. Όπως έχει πει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του, οι τροποποιήσεις αυτές δεν δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξουν παρακολουθήσεις χωρίς να προκληθούν νομικά προβλήματα και θέματα στη διαδικασία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μελετήσει το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις του για τις περαιτέρω ενέργειες και ανάλογα θα ενημερωθείτε».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η σύσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί πριν την επίσκεψη των εκπροσώπων της ΟΥΕΦΑ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις συναντήσεις και τις συσκέψεις που είχε».

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που αναμένεται να εγκριθεί για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σε πληροφορίες ότι εμπεριέχει απαράδεκτες αναφορές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με προσωπικές ενέργειες και με ενέργειες των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε το ψήφισμα να μην εμπεριέχει οποιαδήποτε αρνητικά στοιχεία και ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «υπήρχε ένα προσχέδιο, αντιμετωπίστηκε πιστεύουμε, το θέμα και το αποτέλεσμα που αναμένεται ευελπιστούμε ότι θα είναι θετικό μετά και τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν μετά τη τηλεφωνική συνομιλία της κας Λουτ με τον κ. Ακκιντζί υπήρξε και αντίστοιχη τηλεφωνική συνομιλία της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος είπε ότι «υπάρχει διαφορά ώρας μεταξύ Νέας Υόρκης και Κύπρου, η τηλεφωνική επαφή πρέπει να είναι μετά το απόγευμα και αναμένεται ότι κάποια στιγμή σήμερα ή το αργότερο αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Λουτ».

Σε ερώτηση ο κ. Κούσιος είπε ότι «η θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ήταν ότι η Κύπρος θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε απόφαση αφορούσε θέματα της Τουρκίας. Αυτή ήταν η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είχε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δηλωθεί και αποτυπώνεται καθαρά η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δήλωση και τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν προχωρεί το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε «ναι, όπως θα γνωρίζετε μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ είχε κάνει σχετικές δηλώσεις, λέχθηκαν διάφορα μέτρα, έγιναν κάποιες ενέργειες και πιστεύουμε ότι προχωρούμε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση».
 

(ΡΜ/NN/ΣΧ)