Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2020 16:03

Υπ. Μεταφορών: «Μηδενική ανοχή για τους οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών»

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος προέδρευσε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 2020, συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η συνεδρία ήταν αρκετά παραγωγική καθότι λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις οι οποίες κρίνονται πολύ σημαντικές για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας.  Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είπε ότι παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας πολύ ανησυχητικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα, καθώς επίσης στοιχεία τα οποία αφορούν οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι «έχει ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Οδικών Μεταφορών όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αξιοποιήσει περαιτέρω τις εξουσίες τις οποίες έχει, ώστε όταν και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οδηγός είναι επικίνδυνος για την οδική ασφάλεια, π.χ. οδηγεί κάτω από την επήρεια ναρκωτικών, να αναστέλλει την άδεια οδήγησής του μέχρι την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξουσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο κ. Καρούσος είπε ότι «το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει την εξουσία, και το κάνει ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, να αναστείλει την άδεια οδήγησης, ή να την ακυρώσει και να ξαναζητήσει επανεξέταση ή να πάρει κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη, αλλά θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας σε αυτό τον τομέα. Εάν οποιοσδήποτε είναι θετικός σε ελέγχους νάρκοτεστ, τότε άμεσα θα αναστέλλεται η άδεια οδήγησης μέχρι να προωθηθεί το θέμα του σε ιατροσυμβούλιο για να διαπιστωθεί εάν είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι. Επίσης, εάν κάποιος αναπτύσσει υπερβολικά ψηλή ταχύτητα και η οποία κρίνεται επικίνδυνη, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μπορεί να αναστείλει την άδεια οδήγησης του συγκεκριμένου οδηγού».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι: «Τώρα θα γίνουμε πολύ πιο αυστηροί με μηδενική ανοχή για να στείλουμε σε όλους τα σωστά μηνύματα. Έχουμε τις εξουσίες και θα τις εφαρμόσουμε.  Υπάρχει μία διαδικασία για το θέμα του νάρκοτεστ. Εάν και εφόσον κάποιος καταγγελθεί ότι είναι θετικός στους ελέγχους που κάνει η αστυνομία σε θέματα νάρκοτεστ, τότε θα ενημερώνεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο θα αναστέλλει την άδεια οδήγησης μέχρι να περάσει από ιατροσυμβούλιο αυτός που καταγγέλλεται, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι.  Το ίδιο ισχύει και για τα άλκοτεστ».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών για το στάδιο που βρίσκεται το Νομοσχέδιο που αφορά στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.  Συγκεκριμένα είπε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τουρίστες, οι οποίοι ενοικιάζουν αυτοκίνητο στην Κύπρο και καταγγέλλονται για οδική παράβαση, δεν πληρώνουν το εξώδικο ως οφείλουν με αποτέλεσμα πολλά εξώδικα να είναι απλήρωτα.  Έχει γίνει η σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. 

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο για το θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης το οποίο βρίσκεται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών , καθώς επίσης για την νομοθεσία που αφορά στις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, τα γνωστά σκουτεράκια.  «Το Νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.  Αναμένουμε τις προτάσεις και εισηγήσεις της Ένωσης Δήμων για να προχωρήσουμε με στόχο μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο να ψηφιστεί από την Βουλή και να εφαρμοστεί» είπε ο κ. Καρούσος.

(ΑΤ/ΕΚ/ΣΧ)