Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2020 16:06

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για τη Διεθνή Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020»

Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου που αφορά στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020». Χαίρομαι γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σημαντικό, πρακτικό αλλά απόλυτης προτεραιότητας θέμα που αφορά στην εξέλιξη των νέων μας, τη ζωή και τους σχεδιασμούς των οικογενειών τους. Η Εκπαιδευτική Έκθεση θα φιλοξενείται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, στο περίπτερο 6, από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020 και θα είναι ανοικτή προς το κοινό χωρίς κανένα τέλος. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι συνδιοργανωτής της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου για έκτη συνεχή χρονιά. Σημειώνεται ότι, η Έκθεση  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, τους οποίους και ευχαριστώ.

Η συγκεκριμένη Εκπαιδευτική Έκθεση θεωρείται πλέον ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης και εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές μας. Γενικότερα, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» έχει στόχο να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα προσφέρουν προς τους υποψήφιους φοιτητές όλη την απαραίτητη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για το μεταλυκειακό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους, να ενημερώσουν και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές. Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στα πανεπιστήμιά μας τόσο στον κρατικό τομέα, όπου συνεχίζεται μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης, όσο και στον μη κρατικό τομέα, κατά τρόπο που ο στόχος  που άλλοτε ήταν οραματικός, σήμερα υλοποιείται και η Κύπρος καθίσταται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων, που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη λειτουργία της Εκπαιδευτικής Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020», πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης και καριέρας, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπηρεσίες εξευρέσεως εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των νέων της Κύπρου.

Στη φετινή Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» θα συμμετέχουν πέραν των εκατό πενήντα (150) Εκθετών, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.  Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός Ιδιωτικών και Δημόσιων Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης. Όπως και άλλες Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης, πρόσθετα, οι δύο Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας – το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ) και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) – θα έχουν δικό τους χώρο στο περίπτερο του Υπουργείου και θα προσφέρουν ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών και τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρουν. Επιπλέον, θα συμμετέχουν Οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Ερευνητικά Κέντρα και σύμβουλοι σε θέματα σπουδών και κατάρτισης. Περαιτέρω, στη φετινή Έκθεση θα συμμετέχουν Πρεσβείες, Πανεπιστήμια και άλλοι Οργανισμοί ξένων χωρών που θα παρέχουν πληροφόρηση προς τους επισκέπτες για τις δυνατότητες που έχουν για σπουδές σε χώρες του εξωτερικού όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ελβετία, Βουλγαρία κι άλλες χώρες.

To Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μαζί με τους συνδιοργανωτές ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου έχουν προσκαλέσει τα και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να συμμετέχουν δωρεάν στην Έκθεση, έτσι ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές μας να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και για τις σπουδές στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συμμετέχει στην Έκθεση με δικό του περίπτερο.  Οι επισκέπτες μπορούν εκεί να λάβουν πληροφορίες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου που ασχολούνται με την Ανώτερη Εκπαίδευση και την παροχή Εκπαιδευτικής/Επαγγελματικής Συμβουλευτικής. Συγκεκριμένα, στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου μας:

  • Η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία διοργανώνει με εγκυρότητα και αξιοπιστία τις Παγκύπριες Εξετάσεις, βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή θέσεων για φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
  • Η καθ’ ύλην πιο αρμόδια για το ζήτημα, Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ), η οποία παρέχει Εκπαιδευτική και Επαγγελματική Συμβουλευτική στους μαθητές, στους νέους και σ’ άλλους ενδιαφερομένους.
  • Η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, για θέματα ενημέρωσης του κοινού για τις προϋποθέσεις, τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς και τη διαδικασία παραχώρησης της κρατικής φοιτητικής μέριμνας σε οικογένειες φοιτητών, ώστε να εξασφαλίσουν οικονομική στήριξη για τις σπουδές των παιδιών τους.

Θυμάμαι με την ευκαιρία, ότι η ίδρυση του ΚΥΣΑΤΣ, των μη κρατικών Πανεπιστημίων, της φοιτητικής χορηγίας, είναι κάποιες από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνέδεσε το όνομα του, ως Υπουργός, ο άνθρωπος που έφυγε χτες και κηδεύουμε αύριο, ο Ουράνιος Ιωαννίδης που θα τον θυμόμαστε πάντα για τη συμβολή του στην εκπαίδευση και στα αθλητικά δρώμενα.  

Στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συμμετέχουν επίσης τόσο ο ανεξάρτητος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών τους, όσο και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), που είναι το αρμόδιο Σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου, που αφορούν στην παροχή κατάλληλης Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποτελούν το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, όσο και των αποφοίτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης, αλλά και για θέματα που αφορούν στη συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Διευθύνσεις του Υπουργείου έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης. Βεβαίως, οι όποιες αποφάσεις, η επιλογή στόχων και προσανατολισμού εναπόκεινται στους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες και με σύνεση και διορατικότητα θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές  της Έκθεσης (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου) για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού, όπως και προς τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου που έχει την ευθύνη αυτής της συνδιοργάνωσης και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επιμελήθηκαν και την οργάνωση του περιπτέρου του ΥΠΠΑΝ. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και προς τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας Μακάριος Γ’ και στους φοιτητές των ΜΙΕΕΚ, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ετοιμασία ανοικτής δεξίωσης στο περίπτερο του Υπουργείου μας κατά την τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα. Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί και φέτος με κάθε επιτυχία.

ΙΠ