Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-02-2020 13:47

Η παράτυπη μετανάστευση και θέματα που άπτονται της ασφάλειας του κράτους επί τάπητος στη συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol

Η ενδυνάμωση της δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους, ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη και Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol κα Catherine De Bolle.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και μετά το πέρας της ακολούθησαν δηλώσεις.

Χαρακτηρίζοντας ως πολύ χρήσιμη τη συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol και την ομάδα της, ο Υπουργός κ. Σαββίδης ανέφερε πως αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της άριστης συνεργασίας της Europol με την κυπριακή Αστυνομία όσο και των συντονισμένων προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδυνάμωση της δυνατότητας της χώρας μας σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους, την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το Κυβερνοέγκλημα, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με την παράτυπη μετανάστευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Υπουργός, και «ειδικότερα στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, με την Κύπρο να αποτελεί χώρα της ‘πρώτης γραμμής’ και να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε σχέση πάντοτε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, συζητήσαμε με την κυρία De Bolle τις θέσεις μας και ανταλλάξαμε απόψεις ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε.»

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, «συζητήσαμε για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του θεσμού των ‘Guest Officers’, δηλαδή των εμπειρογνωμόνων της Europol οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για ενίσχυση των υπηρεσιών μας σε θέματα ανάλυσης πληροφοριών και ελέγχων, και εξετάσαμε την πιθανή επέκταση του θεσμού, τόσο χρονικά όσο και αριθμητικά, λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία του.»

Συζήτηση έγινε επίσης για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία «για μείωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και της συνεργασίας που πρέπει να έχει η Τουρκία με όλα τα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας πως αντικείμενο κατά τη συζήτηση αποτέλεσαν ακόμη μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των διωκτικών Αρχών για αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και ασφάλειας του κράτους.

«Ευχαριστώ θερμά την κα De Bolle και την Europol για τη στήριξη που ευρύτερα προσφέρει προς την Κυπριακή Δημοκρατία και είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία και συνδρομή», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, σημείωσε πως με την κα De Bolle συζητήθηκε η δυνατότητα μεγιστοποίησης της βοήθειας που η Europol προσφέρει προς τη χώρα μας στα θέματα της μετανάστευσης, τα οποία, ως ανέφερε, απασχολούν ιδιαίτερα την Κύπρο.

«Έχουμε αναδείξει τα θέματα που μας απασχολούν: το πολύ μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και οι ροές που έχουμε στην Κύπρο, ιδιαίτερα οι παράνομες ροές κυρίως από τη διαχωριστική γραμμή.  Και βεβαίως, έχουμε συζητήσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια που θα μπορούσε να μας προσφέρει η Europol και στα θέματα του έλεγχου των μεταναστευτικών ροών αλλά πολύ περισσότερο στα θέματα ασφάλειας. Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των αρμοδίων φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ένας εκ των οποίων είναι και η Europol, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε τέλος πως «στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, με την εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης αντιμετώπισης του προβλήματος της μετανάστευσης, έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι η Europol θα είναι παρά τω πλευρό μας προσφέροντας μας τη μέγιστη δυνατή στήριξη.»

Η Europol έχει πολύ καλή γνώση των προκλήσεων που η κυπριακή Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε και να στηρίζουμε την κυπριακή Αστυνομία, ανέφερε σε δικές της δηλώσεις η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol κα Catherine De Bolle.

Μιλώντας στα Αγγλικά, η κα De Bolle πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αντίκτυπος που μπορεί αυτά να έχουν στην εσωτερική ασφάλεια του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπογραμμίσει ότι «γι’ αυτό ακριβώς, η μοναδική απάντηση είναι Κυπριακή Δημοκρατία και Europol να συστρατέουν δυνάμεις ως απάντηση στα εγκληματικά στοιχεία.»

Η Europol θα συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή Αστυνομία και τις προσπάθειές της για καταπολέμηση των παράνομων δικτύων παράτυπης μετανάστευσης, των εικονικών γάμων και της τρομοκρατίας, υπέδειξε τέλος η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, για να υπογραμμίσει ότι η Κύπρος αποτελεί εταίρο «κλειδί» στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

(ΜΛ)