Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 10:38

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα για την πόλη της Λάρνακας αφού συμφωνήθηκε χθες, Τετάρτη  12 Φεβρουαρίου 2020,  με την κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων η προώθηση της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Το έργο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους περίπου 1 δις ευρώ σε λιμενικές υποδομές, ανάπτυξη της Μαρίνας, ανάπλαση της περιοχής η οποία περιλαμβάνει ανάπτυξη του οδικού δικτύου, χώρους πρασίνου, πάρκα και πεζόδρομους, καθώς και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής, καταστήματα και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο περίπου 10-15 χρόνων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν την συνάντηση με τους Δημάρχους της Επαρχίας Λάρνακας για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη και την Επαρχία της Λάρνακας αλλά και για την Κύπρο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι διαπραγματεύσεις για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας έχουν λήξει με επιτυχία χθες το βράδυ.  Πρόκειται για μια επένδυση του ενός δις, με πολλαπλά οφέλη και για την Λάρνακα, αλλά και την οικονομία του τόπου. Πρόκειται για ανάπτυξη η οποία θα συμπεριλαμβάνει την μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι καθώς επίσης οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη. Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί σε δέκα μέρες και αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου και σημαντικού για την οικονομία του τόπου έργου».

Τέλος, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε το προσωπικό του Υπουργείου για την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι: «Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων γιατί μιλάμε για ένα έργο το οποίο η Λάρνακα περιμένει εδώ και δεκαετίες.  Πρόκειται για μία νέα εποχή για την Λάρνακα. Αφορά ένα έργο με μεγάλη ανάπτυξη το οποίο θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας, θα δώσει μία νέα ώθηση στην οικονομία και στην ανάπτυξη της Λάρνακας».

(ΑΤ/ΕΚ/ΕΙ)