Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 11:36

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών, που παρέβηκε τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε μέσα στο 2019 τα ακόλουθα νομικά πρόσωπα:

1. Την εταιρεία «AVANTAGE B&P CAFÉ LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, σε συνολικό πρόστιμο €1.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα που δεν εργοδοτούνταν από αυτήν:

(α) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης που εκδόθηκε σε αυτήν από τον Επιθεωρητή Εργασίας και αφορούσε την απαγόρευση χρήσης ανυψωτικής πλατφόρμας.

(β) Παράλειψη διασφάλισης, καθ’ όσον είναι ευλόγως εφικτό, ότι πρόσωπα που δεν εργοδοτούνταν από αυτήν, δεν θα εκτίθεντο σε κίνδυνο από τη χρήση ανυψωτικής πλατφόρμας.

2. Την εταιρεία «ΠΙΤΤΑ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ Π.Φ. ΛΙΜΙΤΕΔ», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ειδών αρτοποιίας (πίττες), σε συνολικό πρόστιμο €10.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη διατήρησης σε ζυγοκοπτική μηχανή, την ενδασφάλεια της μηχανής σε λειτουργήσιμη κατάσταση, ώστε να σταματά τις κινήσεις των επικίνδυνων στοιχείων πριν την πρόσβαση στον θάλαμο κοπής της ζύμης, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της, κατά τη χρήση της εν λόγω μηχανής, να έρθει σε επαφή με τα  επικίνδυνα της στοιχεία και να υποστεί ακρωτηριασμό σε τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού.

(β)  Παράλειψη παροχής επαρκούς και σχετικής εκπαίδευσης στον χειριστή ζυγοκοπτικής μηχανής, η οποία έκοβε ζύμη.

(γ) Παράλειψη παροχής επιτήρησης κατά την εκτέλεση εργασιών σε ζυγοκοπτική μηχανή, η οποία έκοβε ζύμη.

(δ)  Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

3. Την εταιρεία «ZOE’S FARM LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα της εκτροφής χοίρων, σε συνολικό πρόστιμο €1.500, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών και των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της:

(α)  Παράλειψη εγκατάστασης στα περονοφόρα οχήματα (forklift) κατάλληλων βοηθητικών διατάξεων (καθρέφτες), οι οποίες να βελτιώνουν το άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού.

(β) Παράλειψη εφοδιασμού των κινητών στοιχείων των συστημάτων μετάδοσης κίνησης π.χ. κολάνια / τροχαλίες των ηλεκτρικών κινητήρων με προφυλακτήρες ή συστήματα  που να εμποδίζουν την πρόσβαση στις επικίνδυνες ζώνες ή να σταματούν τις κινήσεις των επικίνδυνων στοιχείων πριν την πρόσβαση στις επικίνδυνες ζώνες.

(γ) Παράλειψη τοποθέτησης περίφραξης με συμπαγές στηθαίο ή κατάλληλο κιγκλίδωμα ύψους τουλάχιστον 1,10m με χειρολισθήρα, ενδιάμεση ράβδο και θωράκιο ή με πλέγμα ή άλλη κατάλληλη κατασκευή, που να μην επιτρέπει την διάμεσου χειρολισθήρα και θωρακίου πτώση προσώπου και την αποτελεσματική κάλυψη των υπόγειων δεξαμενών υγρών αποβλήτων από χοιρολύματα καθώς και των αυλακιών μεταφοράς υγρών αποβλήτων από χοιρολύματα.

4. Την εταιρεία «CHRISTAKIS N. NEOFYTOU BIOGAS LTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής βιοαερίου, σε συνολικό πρόστιμο €1.200, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη περίφραξης χωμάτινων λιμνών βάθους περίπου ενάμιση μέτρου στις οποίες διοχέτευε επεξεργασμένα υγρά απόβλητα από χοιρολύματα και οι οποίες βρίσκονταν σε παρακείμενα τεμάχια από το υποστατικό της και διασφάλισης από τον κίνδυνο πτώσης εντός των υπόγειων δεξαμενών με υγρά απόβλητα, που βρίσκονταν στον περίβολο του υποστατικού της, κατά τη χρονική διάρκεια που τα καλύμματα των υπόγειων δεξαμενών ήταν ανοικτά.

(β) Παράλειψη:

(β1) τοποθέτησης και διατήρησης κατάλληλης περίφραξης ή τοποθέτησης και διατήρησης καλύμματος ή άλλου συστήματος που να αποκλείει την πτώση προσώπων εντός υπόγειας δεξαμενής, το κάλυμμα της οποίας βρισκόταν σπασμένο δίπλα στο άνοιγμα δαπέδου της υπόγειας δεξαμενής.

(β2) ανύψωσης των κιγκλιδωμάτων των υπόγειων δεξαμενών, που εφάπτονταν με το δάπεδο έδρασης αντλίας, σε ύψος 1,10m, και

(β3) τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης ύψους 1,10m στο άκρο δαπέδου μεταλλικής εξέδρας, η οποία βρισκόταν πάνω από υπέργεια δεξαμενή με υγρά απόβλητα και η περίφραξη στο ένα άκρο της ήταν κατασκευασμένη από αλυσίδα σε ύψος 0.73cm από το  δάπεδο της εξέδρας.

5. Την εταιρεία «S. STYLIANOU & SON AUTO - CARE SERVICES LTD», που δραστηριοποιείται στoν τομέα της παραγωγής βιοαερίου, σε συνολικό πρόστιμο €6.600, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενους της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής και διατήρησης συστήματος και μεθόδου εργασίας τα οποία να είναι ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να υποστεί εγκαύματα μερικού πάχους στα χέρια και εγκαύματα ολικού πάχους στα πόδια, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια άντλησης καυσίμων από αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν εντός του υποστατικού.

(β) Παράλειψη παροχής σε εργοδοτούμενούς της κατάλληλης επιτήρησης κατά τη διάρκεια άντλησης καυσίμων από αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν εντός του υποστατικού.

(γ) Παράλειψη καθορισμού των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που έπρεπε να ληφθούν με βάση γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένών της και άλλων προσώπων που δεν εργοδοτούνται από αυτήν αλλά επηρεάζονται από τις δραστηριότητές της και παράληψη εφαρμογής των κατάλληλων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων, λόγω μη έγκαιρου εντοπισμού των κινδύνων.

(δ)  Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή σύστημα διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στο χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(ε)   Παράληψη υποβολής κατάλληλου και πλήρως συμπληρωμένου του εγκεκριμένου έντυπου γνωστοποίησης ατυχήματος, στο Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Λευκωσίας, εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία του ατυχήματος.

6.Ένα διευθυντή εταιρείας σε συνολικό ποσό €5.000, για παράβαση προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

ΣΣ/ΕΧΡ