Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2020 14:09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Βουλγαρίας, στη Σόφια

Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και της Βουλγαρίας ως επενδυτικών προορισμών και στις προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev, χαιρετίζοντας το επιχειρηματικό φόρουμ των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πραγματικά ιδιαίτερη η ευχαρίστηση να χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Βουλγαρίας – Κύπρου μαζί με τον φίλο Πρόεδρο Rumen Radev, αλλά ακόμη πιο μεγάλη η  τιμή που μου δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθώ σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο που, σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Βουλγαρίας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ανέλαβαν την εξαιρετική πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημερινού φόρουμ.

Και, βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία σας, η οποία καταδεικνύει πως οι επιχειρηματικές μας κοινότητες στοχεύουν σε μια αμοιβαία επωφελή οικονομική, εμπορική και επενδυτική συνεργασία, η οποία με πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή εδραιώνεται και ενισχύεται  περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τόσο του Προέδρου Radev όσο και του ιδίου, αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυρής βούλησης και της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των ολοένα αναπτυσσόμενων διμερών μας σχέσεων.

Ως γνωστόν, οι χώρες μας συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ένα εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων, οι οποίες στηρίζονται, όχι μόνο στη γεωγραφική γειτνίαση, αλλά κυρίως σε κοινές αρχές και αξίες.

Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που καταγράφω  το γεγονός πως μέσα από τις χθεσινές δημιουργικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Rumen Radev και τον Πρωθυπουργό Boyko Borissov διαπιστώνουμε η αμοιβαία πρόθεση για την ενδυνάμωση των διαχρονικά ισχυρών δεσμών μεταξύ των χωρών και λαών μας.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήσαμε τρόπους ποιοτικής αναβάθμισης του ήδη εκτενούς θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνεργασία μας, με πέραν των 30 διμερών συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, η υγεία και φυσικά η οικονομία και το εμπόριο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας.

Ένα πλαίσιο το οποίο, στη βάση της κοινής βούλησης για ενίσχυση της συνεργασίας μας, συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Συναφώς, χαιρετίζω τη σημερινή υπογραφή των τριών Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου και Βουλγαρίας, τα οποία αναντίλεκτα θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών για περαιτέρω αύξηση των εκατέρωθεν επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια στιγμή, θερμά χαιρετίζω την πρόσφατη σύσταση του Βούλγαρο-Κυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο οποίος αναμφίβολα θα δράσει υποβοηθητικά στις προσπάθειες για δημιουργία αμοιβαίως επωφελών οικονομικών συνεργειών, διευκολύνοντας τη δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Η Κύπρος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Βουλγαρία, με τις κυπριακές επενδύσεις να υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύοντας το σημαντικό υπόβαθρο και στέρεες βάσεις της οικονομικής μας συνεργασίας.

Σημαντικές προοπτικές εντοπίζονται και στον τομέα του τουρισμού, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται άνοδος του τουριστικού ρεύματος με τις αφίξεις από την Κύπρο προς τη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία προς την Κύπρο, και διπλασιάζονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την Κύπρο επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία πέρσι 50 χιλιάδες άτομα και από τη Βουλγαρία την Κύπρο 20 χιλιάδες.

Φυσικά, αν και οι αριθμοί τουριστικών αφίξεων θα μπορούσε να ήταν υψηλότεροι, πιστεύω ότι μέσα από τη στενή συνεργασία, την τακτική συνδεσιμότητα με πτήσεις σε ημερήσια βάση σε διάφορες βουλγαρικές πόλεις, ο στόχος να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Κύπρο προς τη Βουλγαρία και αντιστρόφως είναι κάτι που οπωσδήποτε θα πετύχουμε.

Επί θεμάτων εμπορίου, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της συνεργασίας μας, αν και τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του 2018 καταγράφηκε μια πτώση της τάξης του 20% στις εμπορικές συναλλαγές, οι προοπτικές ανάκαμψης παρουσιάζονται ευοίωνες ως αποδεικνύεται και από τα νέα Μνημόνια που θα υπογραφούν και από την κοινή θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη των επαφών και συνδιαλλαγών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι οι προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ μας συνεργασιών δεν εξαντλούνται μόνο στους συγκεκριμένους τομείς που έχω προαναφέρει, αλλά επεκτείνονται βέβαια και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και αυτών της ενέργειας, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας και καινοτομίας.

Απευθυνόμενος στη βουλγάρικη επιχειρηματική κοινότητα επιτρέψετε μου να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, προσφέρει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως σημαντικό κέντρο διεθνούς επιχειρηματικότητας, αλλά και ως βάση από την οποία μπορεί να δοθεί πρόσβαση προς την περιφερειακή, αλλά και διεθνή αγορά. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου γειτνιάζει προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, είναι ένας συνδετικός κρίκος και συνεπώς, παρά το μέγεθος της χώρας, οι προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες του μεγέθους της.

Το σημαντικό δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή της διπλής φορολογίας με περισσότερες από 60 χώρες, περιλαμβανομένου της Βουλγαρίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, το ευρύ φάσμα των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται, καθώς και το εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο φορολογικό και νομικό μας σύστημα, καθιστούν την Κύπρο έναν εξαιρετικό, ανταγωνιστικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις να βελτιώσει τον χρόνο αδειοδότησης των επενδύσεων, να πατάξει τη γραφειοκρατία, να επιφέρει διαφοροποιήσεις όσον αφορά το φορολογικό και νομικό πλαίσιο, μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή και να αισθάνονται ασφαλέστερα οι επιχειρηματίες που επενδύουν, και όσον αφορά σωρεία άλλων τομέων.

H κυπριακή οικονομία, μετά από μια βαθιά κρίση που είχε μέχρι το 2013, μετά από μέτρα που πήραμε ως Κυβέρνηση εξήλθε ισχυρότερη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας, αξιοποιώντας τις πραγματικές της δυνατότητες.

Η πορεία που επιλέξαμε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όμως τελικά έγινε κατορθωτό με τη συνεργασία Κυβέρνησης, Νομοθετικού Σώματος, συντεχνιών, εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σήμερα, εδώ και πέντε χρόνια, να είμαστε μια χώρα με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με ρυθμούς ανάπτυξης τους ψηλότερους στην Ευρώπη, με αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, με τη δυνατότητα δανεισμού με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.

Η συνεχής πτωτική τάση της ανεργίας είναι κάτι που επίσης καταγράφεται και θέλω να πιστεύω ότι το όλο επενδυτικό κλίμα που καλλιεργείται είναι εξαιρετικό για όσους επιθυμούν πραγματικά να αναπτύξουν ευρύτερα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Το ίδιο συμβαίνει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένας τομέας που όντως κλονίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως σήμερα μέσα από τα μέτρα που έχουμε πάρει παρουσιάζεται ένας ανασχεδιασμός, ανακεφαλαιοποίηση, κερδοφορία, σταθερότητα, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ελέγχου. Έτσι πιστεύω ότι είμαστε μια χώρα που πραγματικά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν. 

Δεν έχω αμφιβολία ότι με τις σημερινές σας συζητήσεις θα ανταλλάξετε πιο δημιουργικές ακόμα και από ό,τι εμείς νομίζουμε, ιδέες ώστε οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματιών μας να ενισχυθούν και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες μας.

Από πλευράς Κυβέρνησης, ως έχουμε ήδη αποδείξει, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην συνεχή αναβάθμιση και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, αρκεί να αναφέρω ότι αυτή είναι η τρίτη μου επίσκεψη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το 2017 είχα δεχθεί τον Πρόεδρο Ράντεβ στην Κύπρο, συνεχώς αναβαθμίζονται οι σχέσεις μας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι σχέσεις μεταξύ πολιτών και κοινωνικών φορέων. Θέλω πραγματικά να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μέσα από αυτές τις συνέργειες μπορούμε να αναμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Εύχομαι ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για όσους τολμούν και επιχειρούν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ράντεβ είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας αποτελεί κοινό στόχο των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και της ανάπτυξης της συνδεσιμότητας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο της Βουλγαρίας και ότι υπάρχει σταθερή άνοδος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές για διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ίδρυση κοινών επιχειρήσεων, η τεχνολογία, οι επενδύσεις. οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η γεωργία, η ναυτιλία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Επεσήμανε ότι Κύπρος και Βουλγαρία απολαμβάνουν άριστες πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις που ο ίδιος διατηρεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  

Το φόρουμ χαιρέτισαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Ώθωνας Θεοδούλου και ο Πρόεδρος του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Τσβέταν Σιμεόνοφ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σιμεόνοφ είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη προσέλευση επιχειρηματιών στο φόρουμ αποτελεί απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος για εκατέρωθεν επενδύσεις, ενώ χαρακτήρισε ως τεράστιες τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών διμερών σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερνή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο να αναλύσει πώς οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών μπορούν να αναβαθμιστούν περαιτέρω και πώς οι δύο οικονομίας μπορούν να διασφαλίσουν τα κοινά οικονομικά τους συμφέροντα, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν και στους τομείς της ενέργειας, της νέας τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας».

Στο πλαίσιο του φόρουμ, και στην παρουσία των δύο Προέδρων, τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, ενώ άλλο ένα Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη και αφορά ανανέωση ισχύοντος Μνημονίου.

Υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Επιχειρηματικών Συνδέσμων των δύο χωρών.

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)