Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2020 15:52

Απόλυτα επιτυχημένος ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου – Επενήργησε θετικά για καταστολή της βίας στα γήπεδα, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης

Απόλυτα επιτυχημένος ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου ο οποίος ήρθε για να μείνει, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, σημειώνοντας ότι επενήργησε θετικά για καταστολή της βίας στα γήπεδα, με τον μύθο που θέλει την πλειοψηφία των φιλάθλων να μην πηγαίνει στα γήπεδα εξαιτίας της Κάρτας να καταρρέει. Επεσήμανε ότι η νομοθεσία για την Κάρτα Φιλάθλου δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ ο ίδιος κατέθεσε στατιστικά στοιχεία στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που δεικνύουν ότι σε σχέση με την περσινή ποδοσφαιρική χρονιά, υπάρχει σοβαρή αύξηση στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν αγώνες του φετινού πρωταθλήματος από το γήπεδο.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε δηλώσεις του μετά το πέρας σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στην οποία παρακάθισε και η οποία εξέτασε θέματα που σχετίζονται τόσο με τον Νόμο για καταστολή της βίας στα γήπεδα όσο και με την Κάρτα Φιλάθλου.

«Συνεχίσαμε την κατά άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον ΔΗ.ΣΥ., ενώ αντηλλάγησαν απόψεις από όλα τα κόμματα», είπε εξερχόμενος της συνεδρίας ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως έδωσε απαντήσεις και τη θέση της Κυβέρνησης στα ερωτήματα που του τέθηκαν, τόσο από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών όσο και από άλλους βουλευτές που παρακάθισαν στη συνεδρία.

«Πρέπει να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι για την Κυβέρνηση ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος θεσμός. Επενήργησε πολύ θετικά, με αποτέλεσμα στις δύο αθλητικές σεζόν όπου η Κάρτα Φιλάθλου βρίσκεται σε ισχύ, να έχουμε δει τη βία να εξαλείφεται», είπε. «Εκεί που πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε κι ανησυχούσαμε για κεφάλια που ενδεχομένως να άνοιγαν στα γήπεδα και για τραυματισμούς, τώρα φθάσαμε να συζητάμε εάν άναψε κάποιος πυρσός σε κάποιο γήπεδο, γεγονός το οποίο ουσιαστικά καταδεικνύει πόσο έχει αλλάξει και η νοοτροπία μας. Ακόμη όμως και σε εκείνα τα μεμονωμένα περιστατικά του ανάμματος πυρσών γίνονται και έγιναν συλλήψεις και το μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω είναι ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα γήπεδα. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να συνεχίσουμε να βλέπουμε οικογένειες να έρχονται στα γήπεδα. Σταδιακά πιστεύω ότι θα επιστρέψουν όλοι οι φίλαθλοι στα γήπεδα», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «μια από τις κριτικές που συχνά ακούμε για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, είναι ότι έδιωξε τους φιλάθλους από τα γήπεδα. Παρουσίασα στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, δηλαδή μέχρι την περασμένη εβδομάδα που είναι μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος σε συνάρτηση με τον αριθμό των φιλάθλων της ίδιας ακριβώς περιόδου κατά την προηγούμενη χρονιά, η οποία είναι και η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η Κάρτα Φιλάθλου.

Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά ότι ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στα γήπεδα. Έχουμε 44,2% αύξηση στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν το φετινό πρωτάθλημα. Αυτό είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κάποιες ομάδες με πολλούς φιλάθλους πάνε καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταρρέει ταυτόχρονα ο μύθος ότι η πλειοψηφία των φιλάθλων δεν θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο γιατί νιώθει ότι ‘φακελώνεται’ με τα στοιχεία που χρειάζεται η Κάρτα Φιλάθλου», είπε ο κ. Σαββίδης.

«Πιστεύω ότι πλέον είναι σε όλους δεδομένο ότι, με τις 104 χιλιάδες περίπου φιλάθλων που έχουν εκδώσει Κάρτα Φιλάθλου αλλά και την τεράστια αύξηση όπως πιο πάνω την ανέφερα, ακόμα και οι πιο άπιστοι σταδιακά θα πειστούν ότι το μέτρο αυτό είναι καλό και πρέπει να συνεχίσει», πρόσθεσε.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, το οποίο αναφέρεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω κυπριακής ομάδας, ο κ. Υπουργός απάντησε πως το εν λόγω δημοσίευμα βρίσκεται εις γνώσιν του και πως προτίθεται να το συζητήσει με τις αστυνομικές Αρχές. «Ενδεχομένως, η διερεύνηση να πρέπει να γίνει κι από άλλα Τμήματα του κράτους, όχι μόνο από την Αστυνομία. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσω με την ηγεσία της Αστυνομίας», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον τίθεται θέμα αναστολής της Κάρτας Φιλάθλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε ότι «η αίσθηση που έχω είναι πως η πλειοψηφία των κομμάτων δεν θα στηρίξει ούτε αναστολή ούτε κατάργηση της Κάρτας. Εκείνο που σίγουρο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να ζητήσει είτε την αναστολή είτε την κατάργηση της Κάρτας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη αλλά και πρόσφατα ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η Κάρτα Φιλάθλου ήρθε και θα μείνει.

Τα νούμερα συγκλίνουν για να υποστηρίξουν την Κάρτα Φιλάθλου. Πιστεύω ότι το να συνεχίζουμε να δίδουμε φρούδες ελπίδες σε κάποιους οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στα γήπεδα πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξασκούν πίεση είτε στην Κυβέρνηση είτε στην πλειοψηφία των κομμάτων για να αλλάξει αυτή η νομοθεσία, μόνο κακό δικό τους κάνουν και κακό στις ομάδες τους, γιατί απλούστατα χάνουν τη χαρά που έχουμε εμείς οι υπόλοιποι φίλαθλοι να βλέπουμε τις ομάδες μας στα γήπεδα αλλά και στερούν στις ομάδες τους τη στήριξη που χρειάζονται σε αυτήν την κρίσιμη φάση που εισέρχεται το κυπριακό ποδόσφαιρο», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη πως φέτος έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων, με αρκετές ομάδες να διεκδικούν, με πιθανότητες, το πρωτάθλημα. Πιστεύω, είπε, ότι «τώρα είναι η ώρα όλοι οι πραγματικοί φίλαθλοι να έρθουν στο γήπεδο και να αφήσουν τις δικαιολογίες, διότι δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα της ζωής μας να γινόμαστε υποχείριο φακελώματος σε πολύ πιο σοβαρά θέματα παρά στα τέσσερα στοιχεία που ζητά η Κάρτα Φιλάθλου. Ένας φίλαθλος που πάει στο γήπεδο για να δει ποδόσφαιρο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Καλώ όλους και καλώ και τα Σωματεία όπως καλέσουν τους οπαδούς τους να επιστρέψουν στα γήπεδα, διότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι ομάδες τους, τούς χρειάζονται και πρέπει να επιστρέψουν και να τις στηρίξουν».

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις σε σχέση με τις υποθέσεις των ύποπτων αγώνων αλλά και πώς αξιολογούνται τα στοιχεία που δίδονται στην Αστυνομία μέσω της εφαρμογής Red Button, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ένα από τα πράγματα που ανακοινώθηκαν μετά από τη σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα που πραγματοποιήθηκε χθες [σ.σ. 25/2/2020], είναι η αύξηση των μελών της ειδικής ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας που διερευνά τα θέματα διαφθοράς ή πιθανής χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων σε δεκατρία άτομα από τέσσερα που ήταν πριν από λίγο καιρό.

Αυτό νομίζω λέει σε όλους κάτι, υπέδειξε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να προδικάσει το πού βρίσκονται οι ανακρίσεις. «Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι πρώτον, από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Δικαιοσύνης και από πλευράς όλων των κομμάτων όπως φάνηκε χθες, υπάρχει μια πρωτοφανής ομοψυχία, και ομοθυμία, και βούληση για να φθάσουμε εκεί που θα μπορέσουμε να φθάσουμε ώστε να καθαρίσουμε αυτό το απόστημα. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο έχω μεταφέρει πολύ έντονα στην Αστυνομία. Ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας το έχει μεταφέρει στην ανακριτική ομάδα. Θέλω να είστε σίγουροι ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει για να διερευνηθούν εκείνες οι υποθέσεις που θα καταγγελθούν, είτε μέσω του Red Button, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είτε και με τη συνδρομή της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η οποία έχει πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη διαδικασία, θα διερευνηθούν και θα διερευνηθούν μέχρι τέλους. Εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα, να περιμένουμε για να δούμε. Εγώ ελπίζω ότι θα υπάρξουν», είπε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε αναφορές που έγιναν από αρχηγό πολιτικού κόμματος ότι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με όλα τα πολιτικά κόμματα που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τίποτα καινούριο δεν λέχθηκε και τίποτα καινούριο δεν αποφασίστηκε, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «με λύπη άκουσα τη δήλωση του συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού ότι δεν άκουσε τίποτε καινούριο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη σύσκεψη. Κάτι τέτοιο δεν αφέθηκε να προκύψει ως κριτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Αντιθέτως, πριν τα κόμματα αποχωρήσουν από τη σύσκεψη, είχα αναγνώσει τη σειρά μέτρων που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και όλα τα κόμματα είχαν πιστεύω συμφωνήσει σε αυτά που ανακοινώσαμε, τα οποία ήταν όλα πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας – το οποίο ήταν καινούριο και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά χθες. Η σύσταση της ενιαίας νομοθεσίας για τον αθλητισμό ήταν επίσης εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη σύσκεψη που έγινε προ μερικών ημερών στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντηση είχα επίσης αναφέρει ότι ήδη βρισκόμουν σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Παιδείας, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία για εξασφάλιση τεχνογνωσίας και μέσων για έναρξη της διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία της ενιαίας νομοθεσίας αθλητισμού.  Ναι μεν κι άλλα κόμματα έχουν περιλάβει αυτό στις προτάσεις τους, αλλά αυτή ήταν πρόταση που είχε ξεκινήσει από την Κυβέρνηση και ήδη είχα αναφέρει πως η υλοποίησή της ξεκίνησε. Η δε πρόταση για να γίνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το θέμα της ενιαίας νομοθεσίας που κατατέθηκε χθες, ήταν επίσης δική μου εισήγηση ώστε αξιολογήσουμε την κοινή σοφία, και πιστεύω ότι βλέποντας ή έχοντας δει την ανταπόκριση, τη συνεργασία και την επιθυμία των κομμάτων να συνεισφέρουν σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε, είχα προτείνει κι έγινε αποδεκτό, όπως συσταθεί μια τεχνική επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η οποία συγκληθεί εντός ενός μηνός. Ήδη έχω δώσει οδηγίες όπως αποσταλούν επιστολές για να ζητείται από όλα τα κόμματα – κι από εκείνα που υπέβαλαν προτάσεις κι από εκείνα που δεν υπέβαλαν προτάσεις– να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν εντός ενός αυστηρά τακτού χρονικού διαστήματος, θα γίνει σύσκεψη της επιτροπής αυτής υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και θα προσπαθήσουν να τις κωδικοποιήσουν και να τις εντάξουν σε ένα έγγραφο. Είχα εισηγηθεί, το οποίο και έγινε αποδεκτό, να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη σε δύο μήνες, σε επίπεδο Υπουργού, αρχηγών πολιτικών κομμάτων και υψηλών εκπρόσωπων των κομμάτων όπως ήταν και η χθεσινή σύνθεση, για να αξιολογήσουμε όλες τις εισηγήσεις που αφορούν σε θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και πρόληψης, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσα από τη διαδικασία που περιέγραψα, για να δούμε πώς προχωρούμε σε υλοποίησή τους. Εάν χρειάζεται νομοθεσία, έχοντας τη συναίνεση όλων των κομμάτων, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο να την εξασφαλίσουμε και να δούμε με πιο τρόπο μπορούμε να τα υλοποιήσουμε.

Ήδη, επειδή πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κινητικότητα που υπάρχει, έχω δώσει οδηγίες για το πότε θα είναι η επόμενη σύνοδος αυτής της Επιτροπής, σε επίπεδο όπως ήταν χθες, για να δούμε πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τα μέτρα και τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα. Εννοείτε, βεβαίως ότι σε αυτές τις εισηγήσεις περιλαμβάνονται και έχουν ιδιαίτερη προτεραιότητα όλες οι εισηγήσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις οποίες και χθες ανέφερα ότι αποτελούν μέρος των εισηγήσεων της Κυβέρνησης. Επομένως, με όλα αυτά που ανέφερα, δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιη η κριτική που δέχθηκα ότι δεν πρότεινα τίποτα το καινούριο στη χθεσινή σύσκεψη».

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει ρόλο σε ότι αναφέρουν τα ισπανικά δημοσιεύματα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως η εν λόγω Επιτροπή έχει πολύ μεγάλο ρόλο και πολύ μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, ενώ τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής που παρακάθισαν στη χθεσινή σύσκεψη, έδειξαν τη βούληση και την επιθυμία τους να προχωρήσουν μέχρι τέλους για να εφαρμοστεί πλήρως ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017.

«Ο Νόμος αυτός έχει διάφορες πρόνοιες που επιτρέπουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας να επέμβει και ήδη έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι θα το πράξουν, στην πλήρη έκταση που προβλέπει ο Νόμος. Πάντα όμως πρέπει να ξέρουμε ότι μια από τις πρόνοιες του Νόμου αυτού, και το λέω για να μην περιμένετε πολλές δηλώσεις για το θέμα αυτό από την Επιτροπή, είναι η σημαντική πρόνοια που προβλέπει για εχεμύθεια και μη ανακοίνωση των εμπιστευτικών πληροφοριών που σχετίζονται με καταγγελίες που εξετάζονται από την Επιτροπή. Βάσει τούτου, μην αναμένεται ότι θα υπάρχει ανακοίνωση του τι εξετάζεται, διότι αυτό είναι αντίθετο με τον Νόμο», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ζητηθεί από συγκεκριμένο Σωματείο να καταθέσει τις καταγγελίες και τα στοιχεία όπως αυτά τα απέστειλε σε UEFA και FIFA ώστε να προχωρήσει η διερεύνησή τους, ο κ. Υπουργός απάντησε πως η σωστή μέθοδος είναι η καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Όπως σημείωσε «συναντήθηκα προσωπικά με τον πρόεδρο του Σωματείου και μπορώ να σας πω ότι είχα και άλλες επικοινωνίες μαζί του μετά από τη συνάντησή μας, διότι τίποτα δεν θέλω να αφήνουμε στην τύχη, ή στο περίπου, ή στο να λέει κάποιος τη γνώμη του χωρίς να το ψάχνουμε και να προσπαθούμε να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία.

Η σωστή διαδικασία είναι ότι όποιος έχει οτιδήποτε να πει για ποινικό αδίκημα που αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, να το καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές. Οι αρμόδιες Αρχές είναι η Αστυνομία. Ξέρετε ότι διευθέτησα συνάντηση του εν λόγω προέδρου με την ηγεσία της Αστυνομίας. Ο ίδιος μετέβηκε στην Αστυνομία, αλλά δεν προέβη σε κατάθεση.

Η άλλη αρμόδια Αρχή είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. Η Επιτροπή αυτή βάσει του νόμου, έχει δικαίωμα σε αυτά ειδικά τα θέματα. Κι αυτό είναι μια πρόνοια που δεν υπάρχει σε άλλους νόμους. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο αυτή η νομοθεσία και είναι σημαντικό να την διαβάσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό διότι προνοεί ότι υπάρχει η υποχρέωση από παράγοντες ή αθλητές που έχουν στοιχεία στα χέρια τους που αφορούν σε πιθανή χειραγώγηση αγώνων, εάν κληθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, να τα καταθέσουν, κι αν δεν τα δώσουν διαπράττουν ποινικό αδίκημα.

Έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως ο Πρόεδρος της Επιτροπής επί του θέματος, μια τοποθέτηση που επανέλαβε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη ότι, αθλητικοί παράγοντες στη βάση προηγούμενων δημόσιων δηλώσεων τους ότι γνωρίζουν περί διαπλοκής, διαφθοράς και χειραγώγησης έχουν κληθεί από την Επιτροπή να καταθέσουν τα στοιχεία. Θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και η Επιτροπή θα πράξει αναλόγως, γιατί με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας η άρνηση να κατατεθούν στοιχεία τα οποία παράγοντας ή αθλητής έχει, είναι ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με σοβαρές ποινές».

Ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ακόμη πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν είναι πολιτικός προϊστάμενος ή καθοιονδήποτε άλλο τρόπο δυνάμενος να ελέγξει την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και τον τρόπο που κάνει τη δουλειά της. Καθηκόντως, όπως είπε, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατατίθενται στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις που αφορούν στον διορισμό των μελών της Επιτροπής και ενδεχομένως και κάποια άλλα θέματα που άπτονται τη σωστή λειτουργία της.

Ο κ. Σαββίδης σήκωσε ακόμη το γάντι απαντώντας στη δημόσια κριτική σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται η Επιτροπή. Όπως ανέφερε «κακώς ασκείται δημόσια κριτική σε σχέση με το ότι η Επιτροπή διορίστηκε και τα μέλη της ούτε τη μισθοδοσία τους ξέρουν, ούτε γραφεία έχουν, ούτε στέγαση έχουν, ούτε εξοπλισμό έχουν. Σε ό,τι αφορά στην αντιμισθία τους, αυτή καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, άρα είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένη.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Επιτροπής, υπάρχει νομοθετική πρόνοια που προβλέπει ότι τα έξοδα λειτουργίας της Επιτροπής είναι τα πρώτα χρήματα που εισπράττονται από ένα ποσοστό που προβλέπεται ότι πληρώνεται στον ΚΟΑ από στοιχηματική δραστηριότητα». Βάσει του νόμου, διευκρίνισε ο κ. Υπουργός, πρέπει να πληρωθούν τα έξοδα λειτουργίας της Επιτροπής προτού πληρωθεί οποιαδήποτε ομοσπονδία ή Σωματείο και με βάση τα ποσοστά που καθορίζονται στον νόμο αλλά και με βάση το περσινό ποσό που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί, συγκεντρώνεται ένα πολύ σημαντικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη στέγαση της, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, «παρότι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, έφερα σε επαφή τον κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους που είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής με την Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ και εξασφαλίστηκε Γραφείο στον ΚΟΑ. Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανάφερε ότι ο χώρος δεν είναι ικανοποιητικός. Χθες στη σύσκεψη ανέφερα ότι προέβηκα σε προσπάθειες μέσω του Υπουργού Οικονομικών για να εξασφαλίσω άλλο χώρο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της Επιτροπής. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία το πράττουμε και θα το πράττουμε. Θέλουμε αυτή η Επιτροπή να δουλέψει και πιστεύω ότι αυτή η Επιτροπή έχει πείσει στη βάση των λεχθέντων τους κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ότι έχουν πρόθεση να εξετάσουν το καθετί που αφορά στον αθλητισμό. Έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν και πιστεύω ότι πρέπει να τους δοθεί κάποιος χρόνος για να δείξουν το έργο τους. Για το τι πρέπει ή όχι να αναφέρουν δημόσια, κατάλληλος να απαντήσει είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσίευμα στον ημερήσιο κυπριακό Τύπο όπου φέρει τον Γενικό Εισαγγελέα να έχει ζητήσει αρχειοθέτηση κόκκινων φακέλων, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως αρμόδιος να απαντήσει επί του θέματος είναι ο  Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

(ΜΛ)