Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2020 22:07

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Την αποφυγή όξυνσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων προσπαθεί να πετύχει είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το κλείσιμο οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσπαθώ να αποφύγω την οποιαδήποτε όξυνση στις σχέσεις μας.

Έχουμε πάρει μια απόφαση η οποία εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα, εδράζεται στη σύνθεση του πληθυσμού. Έχουμε υπομείνει πολλά τα οποία συμβαίνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, π.χ. τα παράπονα πως τάχα επιδιώξαμε να ταυτοποιούμε τους διερχόμενους από τα οδοφράγματα. Είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι εφαρμόζουν από τότε που επέτρεψαν, που ήραν τους περιορισμούς στη διακίνηση. Εμείς δεν έχουμε διαμαρτυρηθεί. Είναι συνέχεια που διαμαρτύρονται.

Σήμερα, και ενδεχόμενα αυτό να είναι ένας τρόπος αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν, τους κάλεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τους ερευνώμενους από την Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου, για να αποτρέψουμε τα όσα καταγράφονται κάθε μέρα, δηλαδή μια τάση αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, πίεσης γενικότερα  με τη παρουσία τόσων χιλιάδων προσφύγων ή μεταναστών.

Και η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζει. Καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι όταν επιδιώκουμε  - βεβαίως έχουν και εκλογές, το κατανοώ – αλλά επιτέλους, είμαστε ευνομούμενο κράτος, λαμβάνουμε μέτρα που είναι για προστασία όχι της μιας αλλά και των δύο κοινοτήτων και συνεπώς δεν δέχομαι τα όποια παράπονα ή τη συναπόφαση για που είναι καθαρά θέματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τα μέτρα της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε ότι, επεξεργάζεται η διυπουργική επιτροπή σειρά από μέτρα που όταν λαμβάνονται θα ανακοινώνονται.

Όπως είπε «δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί σε κάποια των οδοφραγμάτων για να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος και μόνο. Δεν αποκλείουμε τον οποιονδήποτε να μεταβεί. Υπάρχουν πέντε εν συνόλω οδοφράγματα ανοικτά. Εκείνος που ζήτησε τη διάνοιξη και άλλων ήμουν εγώ. Ας απαντήσει (ο κ. Ακκιντζί) γιατί δεν άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ή του Πυροϊου και ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πρόσφατα άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας. Συνεπώς, δεν δέχομαι τα μέτρα που μια Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν, όπως όλες οι Κυβερνήσεις του κόσμου, ότι είναι κάτι που πρέπει να εκλαμβάνεται ότι γίνεται σε βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας».

----------------------------

ΡΜ/ΕΙ