Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2020 14:09

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού

Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα του κορωνοϊού, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι υπάρχει πλάνο δράσης, θα γίνει και άσκηση ετοιμότητας, ενώ παράλληλα αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «έχω προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Κύπρο, αναλύσαμε τα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες πέντε βδομάδες και την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου στην οποία προχωρήσαμε τις τελευταίες πέντε βδομάδες και υπήρξε μια ικανοποίηση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέθηκε το θέμα των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουμε ως Κύπρος από το ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας.

Η διυπουργική επιτροπή αξιολόγησης για τον κορωνοϊό, που έχει συσταθεί την προηγούμενη βδομάδα, έχει αποφασίσει χθες ότι το μέτρο προσωρινής αναστολής λειτουργίας των οδοφραγμάτων να συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα όταν θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα.

Η κατάσταση είναι ρευστή και τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα όχι από μέρα σε μέρα. Χθες η Ιταλία είχε απαγορευτικό (άνοιγμα) για τα σχολεία στη βόρειο Ιταλία και τώρα ισχύει για όλη την Ιταλία. Άρα, τα δεδομένα αλλάζουν σε όλες τις χώρες από ώρα σε ώρα.

Θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και θα παρθούν αποφάσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί «εξέφρασαν ικανοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνει η Δημοκρατία, δηλαδή ο έλεγχος στις πύλες εισόδου, ο χειρισμός ύποπτων και ο χειρισμός επιβεβαιωμένων περιστατικών, οι χειρισμοί σε περίπτωση που προχωρούμε σε πανδημία, τα μέτρα ενημέρωσης κοινού και επαγγελματιών υγείας, η σύσταση διυπουργικής επιτροπής και του εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων όπου συνεδριάζουν κάθε μέρα τεχνοκράτες από πέντε Υπουργεία. Έχουν εξηγηθεί όλα αυτά και η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Όσον αφορά τα οδοφράγματα, τονίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Δεν είναι κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας γίνεται για πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Τον ίδιο έλεγχο που γίνεται στα αεροδρόμια οφείλουμε να τον κάνουμε και στα οδοφράγματα. Για να μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο με την ίδια αποτελεσματικότατα στα οδοφράγματα είχαμε πάρει την απόφαση αυτή».

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας έχει διενεργήσει 49 τεστ μέχρι χθες, και σήμερα κάποια άλλα τεστ, για αντίστοιχα περιστατικά, τα οποία ήταν αρνητικά.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα τοποθέτησης θερμικών καμερών στα οδοφράγματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε εγκαταστήσει μια θερμική κάμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μια στο αεροδρόμιο Πάφου και προχωρήσαμε σε άμεσες διαδικασίες για να πάρουμε προσφορές για προμήθεια επιπλέον θερμικών καμερών για να βάλουμε στα οδοφράγματα. Αποταθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η χρήση θερμικών καμερών δεν ενδείκνυται ειδικά σε ανοικτούς χώρους, διότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους, μέχρι δύο βαθμούς, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα με λανθασμένες ενδείξεις. Έτσι αποφασίσαμε προς το παρόν να μην προχωρήσουμε με αγορά άλλων».

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση νοσηλευτών στα οδοφράγματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «πρόκειται για έκτακτα μέτρα σε περίοδο κρίσης. Δεν υπάρχει υφιστάμενο προσωπικό που δεν έχει καθήκοντα, ώστε να το διαθέσουμε για τους αυξημένους αυτούς ελέγχους. Και αυξημένοι έλεγχοι υπάρχουν και στα αεροδρόμια όπου αυτές τις μέρες απαιτείται περισσότερο προσωπικό, καθώς και στα λιμάνια.

Έχουμε ζητήσει την προηγούμενη βδομάδα αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και από τον κατάλογο που είχαμε υπήρξε ενδιαφέρον από ένα μόνο άτομο.

Άρα, πλέον, αποταθήκαμε στο υφιστάμενο προσωπικό των νοσοκομείων για υπερωριακή απασχόληση. Με το ενδιαφέρον που υπήρξε, ο συγκεκριμένος αριθμός νοσηλευτών μπορούσε να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα. Για αυτό πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Και δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές, απαιτείται αυξημένη στελέχωση και από πλευράς Αστυνομίας. Και εκεί υπάρχει θέμα. Είναι περίοδος κρίσης και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «όταν λήξει ο συναγερμός με τον κορωνοϊό και ανοίξουν τα οδοφράγματα ποια θα είναι η απάντηση όλων αυτών που κατηγορούν ότι τα κλείσαμε έχοντας υπόψη μας κάτι άλλο;.

Η έγνοια μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας για όλο των πληθυσμό του νησιού, και για τις δύο κοινότητες. Όλες οι ενέργειες και προσπάθειες μας αυτό τον στόχο έχουν».

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε επίσης ότι σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για εξέταση του θέματος του κορωνοϊού.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνταξιούχους νοσηλευτές όπως έκαναν και άλλες χώρες, ο κ. Υπουργός είπε ότι πιθανόν να αξιολογηθεί και αυτό το μέτρο. «Είναι πολλά τα θέματα που αξιολογούμε. Πρέπει να έχουμε πίστη στις ενέργειες που κάνουμε, υπάρχει πληθώρα δεδομένων που αξιολογούμε λαμβάνοντας τις αποφάσεις, έχουμε να κάνουμε με τη δημόσια υγεία και παίρνουμε αποφάσεις όσο σκληρές και μη επιθυμητές να είναι για κάποιους, ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.  Αυτός είναι ο στόχος μας».

Κληθείς να πει αν η σημερινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ανακοίνωση επικρίνει την Κυβέρνηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Διαβάζοντάς την δεν επικρίνει ακριβώς. Με την ανάγνωση που έχω κάνει έχω διαφορετικά συμπεράσματα».

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι καθαρά συμβουλευτικός ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Εμείς παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις, εμείς έχουμε την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας και εμείς θα κληθούμε να απαντήσουμε αν κάτι δεν εφαρμόστηκε σωστά ή λάθος και όχι η δικοινοτική Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο ενδεχόμενο σε σχέση με το θέμα του κορωνοϊού, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι, ναι. Εδώ και πέντε βδομάδες προετοιμαζόμαστε για αυτό το ενδεχόμενο. Έχω ζητήσει να μου παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη και το πλάνο δράσης στην περίπτωση πανδημίας, και να γίνει άσκηση ετοιμότητας για να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθούμε να προβλέψουμε και να κάνουμε τις ανάλογες ενέργειες για να είμαστε έτοιμοι».

Ερωτηθείς για το κόστος αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη όσον αφορά την Κύπρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται διάφορες εκτιμήσεις και μιλάμε για δισεκατομμύρια. Ήδη, ξεκινώντας από τις αεροπορικές εταιρείες η Lufthansa ανακοίνωσε ότι καθηλώνει 150 αεροπλάνα, μια άλλη εταιρεία της Ευρώπης έχει κλείσει χθες, η El Al ακύρωσε πτήσεις στην Κύπρο, άρα οι επιπτώσεις αρχίζουν να φαίνονται ειδικά όσον αφορά και το εμπόριο, και σε σχέση με την Κίνα στην οποία τα εργοστάσια για ένα μήνα είναι κλειστά.

Αν συνεχιστεί αυτή η επιδημία στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι μεγάλες, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό που είναι βασικός πυλώνας στην οικονομία. Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας αυτής, αν συνεχιστεί, που φαίνεται να συνεχίζεται, θα είναι τεράστιες».

 

ΡΜ/ΣΣ/ΣΧ