Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2020 16:20

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία,  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συνήλθε σήμερα σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο απασχολήθηκε με τρία θέματα. Το θέμα του κορωνοϊού, το Μεταναστευτικό και το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος παρίστατο στο πρώτο μέρος της συνεδρίας, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που λαμβάνονται και την πολιτική της Κυβέρνησης για το θέμα του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών και πρέπει να πω ότι υπήρξε μια κατανόηση από τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών και υπήρξε απόλυτη συμφωνία για το θέμα του ελέγχου που πρέπει να υπάρχει στα σημεία διέλευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα της προσωρινής αναστολής στη λειτουργία συγκεκριμένων σημείων διέλευσης στα οποία δόθηκαν εξηγήσεις.

Διευκρινίστηκε ότι το μέτρο αυτό είναι στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης και ελέγχου και δεν έχει καμιά απολύτως πολιτική διάσταση.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Αύριο θα συνέλθει η διυπουργική Επιτροπή στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητήσει το θέμα και να προβεί σε εισηγήσεις. Την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διυπουργική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα υποβληθούν στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για τα θέματα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις ενέργειες που η Κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν προβεί, έδωσε πληροφορίες για τις συζητήσεις που είχε με τους θεσμούς της ΕΕ, καθώς επίσης και για τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ήταν μια παραγωγική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, όπου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συνέβαλαν στη συζήτηση με θετικό τρόπο για να έχουμε και καταλήξεις.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τους πολιτικούς αρχηγούς για την παρουσία και συνδρομή τους».

Σε ερώτηση ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της ΕΕ, εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας.

Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων διέλευσης εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και η Κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση με βάση και τις εισηγήσεις της διυπουργικής Επιτροπής.

Τονίζω ότι κακώς δίδεται η οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα συγκεκριμένα μέτρα που είναι μέτρα πρόληψης εξάπλωσης μιας ασθένειας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι όχι μόνο επιθυμούν την ομαλή λειτουργία όλων των σημείων διέλευσης στη γραμμή αντιπαράταξης, αλλά επιθυμούν και τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική προέκταση στο συγκεκριμένο θέμα».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ανακοίνωση επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζοντας ότι είναι αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων. Τονίζει τη σημασία της επαφής των δύο κοινοτήτων και η απάντηση μας είναι ότι στα πλαίσια της προστασίας και των δύο κοινοτήτων, μια υπεύθυνη Κυβέρνηση πρέπει να παίρνει προληπτικά μέτρα. Πήρε λοιπόν η Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία και των δύο κοινοτήτων. Πρέπει να τονίσω, για πολλοστή φορά, ότι λειτουργούν πέντε σημεία διέλευσης. Δεν έχει με κανένα τρόπο αποκοπεί η επαφή των δύο κοινοτήτων ή οι επισκέψεις από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες και αντιστρόφως. Δεν θεωρούμε ότι η απόφαση εμποδίζει την επαφή των δύο κοινοτήτων. Θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχαν και πολύ περισσότερα σημεία διέλευσης κάτι που είναι και η πολιτική της Κυβέρνησης και οι αποφάσεις θα ληφθούν για τη συνέχιση της λειτουργίας αξιολογώντας την κατάσταση, όπως θα την αξιολογεί η διυπουργική Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως θετική, ή ως αρνητική, ή ως να μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε συγκεκριμένες θέσεις αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατίας να προστατεύει τον λαό της για θέματα υγείας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της ανακοίνωσης θα σταθώ και θα πω ότι ακριβώς αυτό έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ανακοίνωση η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων συνεισφέρει στην επιστροφή συνθηκών ομαλότητας και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι συνεισφέρει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επαφή των δύο κοινοτήτων είναι κάτι που είναι επιθυμητό».

Ερωτηθείς πότε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέδωσε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα ροής μεταναστών στην Κύπρο από την ξηρά, μέσω των κατεχομένων ή μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, και να επισημαίνει αυτούς τους κινδύνους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα της ροής μεταναστών ως πολύ σοβαρό και το έχει αναγάγει και σε εθνικό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση προβληματίζεται σοβαρά, αξιολογεί την κατάσταση, προβαίνει στους σχεδιασμούς της και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα σοβαρότατο θέμα που μας απασχολεί» και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είχε τηλεφωνική επαφή με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον οποίον έθεσε το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε πολύ καλά για τις παραστάσεις μας στα ευρωπαϊκά Σώματα, ότι συνήλθε το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και απασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα και ότι συνέρχεται το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα απασχοληθεί με τα συγκεκριμένα θέματα. Η Κυβέρνηση λοιπόν έχει προβεί σε όλες τις προκαταρκτικές ενέργειες.

Και δεν γνωρίζω να έχει εκδοθεί από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα αυτό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σήμερα εκδόθηκε η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ερωτηθείς αν αναμένεται συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Σπέχαρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν το γνωρίζει αυτό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν αποκλείω να υπάρξει συνάντηση τους».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε επικοινωνία της κας Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε «εξ όσων γνωρίζω, όχι».  

-----------------------

ΡΜ/ΕΙ