Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2020 16:00

Ο ρόλος της Πολιτικής Άμυνας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Η Πολιτική Άμυνα, δραστηριοποιείται Παγκύπρια, από τις 27/3/2020, επιπρόσθετα από τα ήδη καθορισθέντα καθήκοντά της, για αντιμετώπιση της πανδημίας, για βοήθεια προς την Αστυνομία και τους Δήμους, σε σχέση με την εφαρμογή του Διατάγματος της 24ης Μαρτίου 2020 για περιορισμό της κυκλοφορίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει μόνιμο προσωπικό και εθελοντές. Σε πρώτη φάση, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου 2020. Αν παραταθεί το διάταγμα, θα παραταθεί και η συγκεκριμένη δράση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Πολιτική Άμυνα:

  • Έχει το συντονιστικό ρόλο και αποτελεί το σημείο επαφής για εξασφάλιση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί για τον επαναπατρισμό πολιτών που βρίσκονταν στο Περού.
  • Διαθέτει παραϊατρικά αναλώσιμα, από τα αποθηκευμένα, σε άλλες Ουσιώδεις Υπηρεσίες.
  • Στήνει αντίσκηνα για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας ή και άλλων κρατικών Υπηρεσιών, για δικούς τους σκοπούς, στα πλαίσια καταπολέμησης του κορωνοϊού.
  • Έχει παραχωρήσει τηλεφωνικές γραμμές και το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεών της σε άλλες κρατικές Υπηρεσίες
  • Απαντά τηλεφωνικώς, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, σε απορίες πολιτών οι οποίες -όμως- δεν αφορούν ιατρικά θέματα, στελεχώνοντας ειδικό κέντρο, υπό τις κατευθύνσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Στην παρούσα κρίση, με βάση το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση πανδημίας, τον πρωτεύοντα ρόλο έχει το Υπουργείο Υγείας ενώ στην Πολιτική Άμυνα ανατέθηκε ο ρόλος της υποστήριξης άλλων κρατικών Υπηρεσιών.

----------------

ΕΙ