Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2020 17:29

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΑΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Αιγύπτου κ. Sameh Shoukry, της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah bin Zayed.

Η τηλεδιάσκεψη εμπίπτει στο πλαίσιο του μηχανισμού «3+1» και αποτελεί συνέχεια της Συνάντησης στο Κάιρο στις 8/1/2020, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές αφορούν τις συνεχείς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αυξημένες παραβάσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, όπως επίσης τη ραγδαία αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, που ανάμεσα σε άλλα παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 5 συμμετέχουσες χώρες αναμένεται να εντείνουν τον συντονισμό ενεργειών τους για επίτευξη συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή των προνοιών των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού και πλήρους εφαρμογής των προνοιών της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες Υπουργούς Κοινή Διακήρυξη, το πλήρες κείμενο της οποίας παρατίθεται στα ελληνικά εδώ και στα αγγλικά εδώ.

(EΧ)