Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2020 15:32

Ανακοίνωση Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου για την Παγκόσμια μέρα Βιοποικιλότητας, 22η Μαΐου

Για την σημερινή μέρα αφιερωμένη στην βιοποικιλότητα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα εξόχως σημαντικό και λιγότερο προβεβλημένο: η Ποσειδώνια η ωκεάνιος (Posidonia oceanica) – ανώτερο φυτό – θαλάσσιο αγγειόσπερμο, αν και λανθασμένα συχνά το αποκαλούμε ως "φύκια", είναι ενδημικό της Μεσογείου.

Η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν τα λιβάδια της ανέρχεται στα 37.000 km2, δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας.

Η Ποσειδώνια αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη, αφού είναι ευαίσθητη στη ρύπανση και οποιαδήποτε διαταραχή στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημά της.

Αποτελεί εξαιρετικά πολύτιμο παράγοντα ρύθμισης της βιοποικιλότητας του βυθού και η σημασία της εντοπίζεται σε τρία κυρίως στοιχεία:

  • με τα πυκνά της ριζώματα συγκρατεί το θαλάσσιο πυθμένα και αποτρέπει τη διάβρωση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το νερό με οξυγόνο (θα μπορούσαμε να πούμε, ότι διατηρεί το ρόλο των δασών στη θάλασσα)
  • προσφέρει καταφύγιο και βιότοπο σε εκατοντάδες είδη θαλάσσιων ζώων και φυτών που ζουν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το βιότοπο
  • προσφέρει προσωρινό καταφύγιο στο γόνο πολλών ψαριών, που περνούν τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους σε αυτή.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας απειλούνται έντονα, κυρίως από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες και γρι γρι) που ξεριζώνουν μεγάλες εκτάσεις. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν οι άγκυρες των πλοίων, οι εκβαθύνσεις των αγκυροβολίων, τα παράκτια έργα, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, ο εμπλουτισμός των παραλιών με άμμο, οι υδατοκαλλιέργειες και η άλμη από τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης.

Ένα από τα ζητήματα που ως Γραφείο αντιμετωπίζουμε, είναι η μετά διαχείριση της απομάκρυνσης της νεκρής Ποσειδωνίας που εκβράζεται στις παραλίες μέσα από καταγγελίες που δεχόμαστε. Προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις εντοπίσαμε διάφορες καινοτόμες επιχειρήσεις, που τα αξιοποιούν ως το ανώτερο μονωτικό υλικό στην Οικοδομική Βιομηχανία έναντι άλλων, χημικών υλών. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθότι κι ως νεκρή φύση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας της ακτής.

 

(ΡΜ/ΙΚ)