Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2020 16:09

Επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες – άφιξη πρώτης πτήσης από το Ισραήλ

Στο πλαίσιο της επαναφοράς της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος υποδέχτηκε σήμερα τους πρώτους επιβάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας από το Τελ Αβίβ.  Επιπρόσθετα ο κ. Καρούσος επέβλεψε τα μέτρα που λαμβάνονται στο αεροδρόμιο και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την τήρηση των διαδικασιών και εφαρμογής των σχετικών Πρωτοκόλλων που έχουν ετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που υποδέχθηκα σήμερα τους πρώτους επιβάτες της πτήσης από το Τελ Αβίβ και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για την τήρηση όλων των σχετικών διαδικασιών και Πρωτοκόλλων που έχουμε ετοιμάσει. Οι διάφορες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών, τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και η  Hermes Airports έχουμε δουλέψει σκληρά για να προετοιμάσουμε το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επαναφορά της συνδεσιμότητας της χώρας μας με το εξωτερικό. 

Βρισκόμαστε στην αρχή της σταδιακής άρσης των μέτρων.  Οι χώρες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία Α και Β επικαιροποιούνται και εξετάζεται περαιτέρω το ενδεχόμενο ένταξης νέων χωρών στις δύο αυτές κατηγορίες.  Σταδιακά προχωρούμε και στην υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όλα κύλησαν άψογα σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρώ ότι έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά από τις διάφορες Υπηρεσίες.  Είμαστε έτοιμοι.  Καλή αρχή σε όλους».

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των επιβατών που αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα αναμένεται να αφιχθούν γύρω στις τριάντα χιλιάδες επιβάτες, τον δεύτερο μήνα γύρω στις διακόσιες χιλιάδες επιβάτες, τον τρίτο μήνα γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες και τον τέταρτο μήνα γύρω στις εξακόσιες χιλιάδες επιβάτες, εκ των οποίων, ένα ποσοστό γύρω στο 30% θα είναι τουρίστες.  «Φυσικά όλα εξαρτώνται από την κατάταξη την χωρών στις Κατηγορίες Α και Β.  Όσον προστίθενται χώρες στην κατηγορία Α σίγουρα θα αυξάνεται ο τουρισμός και η επιβατική κίνηση.  Πέραν από την Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες για να προσθέσουν πτήσεις τόσο σε υφιστάμενα δρομολόγια όσο και σε νέους προορισμούς» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου που αφορά στις 19 χώρες που εμπίπτουν στις Κατηγορίες Α και Β, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η Φάση Α, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Ιουνίου, λειτουργεί και ως πιλοτική έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.  Συγκεκριμένα, «από τις χώρες που ανήκουν στις Κατηγορίες Α και Β θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού που να επιβεβαιώνει ότι ο επιβάτης είναι αρνητικός στον Κορωνοϊό. Για τους Κύπριους πολίτες όμως και για τους νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να γίνει με την άφιξή τους στην Κύπρο.  Το κόστος διενέργειας της εξέτασης θα το επωμιστούν οι επιβάτες» ανέφερε ο κ. Καρούσος. 

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «από κάποιες χώρες οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία Α και Β θα επιτραπούν πτήσεις μόνο κατόπιν παραχώρησης σχετικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών, βάσει κάποιων κριτηρίων και νοουμένου ότι οι επιβάτες θα είναι Κύπριοι υπήκοοι, μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς επίσης σε άτομα στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.  Από τις 20 Ιουνίου, η προσκόμιση του πιστοποιητικού δεν θα απαιτείται από τις χώρες που εμπίπτουν στην κατηγορία Α παρά μόνο από τις χώρες που εμπίπτουν στην κατηγορία Β.  Όλοι οι επιβάτες όμως θα είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για να μπορέσουν να ταξιδέψουν.  Νοουμένου ότι έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ο επιβάτης θα λαμβάνει μία ηλεκτρονική έγκριση την οποία θα πρέπει να προσκομίσει πριν την αναχώρησή του. Δεν θα επιτρέπεται σε κανένα να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο εάν δεν έχει συμπληρώσει αυτή την ηλεκτρονική αίτηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ιχνηλάτησης και για σκοπούς προγραμματισμού διενέργειας της εξέτασης του Κορωνοϊού».

Τέλος, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες.  Ένας από τους λόγους που είμαστε έτοιμοι είναι η καλή προετοιμασία που έχουμε κάνει  και η αυστηρή εφαρμογή των Πρωτοκόλλων ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι αποτελεσματική και παραγωγική για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας χωρίς να επηρεάζεται η δημόσια υγεία». 

--------------------------

(ΑΤ/EI)