Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2020 20:06

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην εκδήλωση του “Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου”

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση του “Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου”, η οποία πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά.

Χαιρετίζω αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των φορέων και πολιτών που συμμετέχουν στο Δίκτυο αυτό, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Κύπρου – μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στην εφαρμογή των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Στόχοι που τίθενται για την επίτευξή της δεν αφορούν μόνο αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Αφορούν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούμε ως κοινωνία και ως οικονομία, ώστε να καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες, χωρίς να στερούμε από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να καλύψουν και αυτές τις δικές τους. Άλλωστε, η ίδια η βιώσιμη ανάπτυξη εδράζεται στο τρίπτυχο περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων, κοινωνική ευημερία και οικονομική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, στην προσπάθεια επίτευξης των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εμπλέκονται οριζόντια τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας και ευρύτερα το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών.

Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου θα χειριστεί πολύ σημαντικές παραμέτρους για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως η συλλογή και η διάδοση βέλτιστων πρακτικών, η ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και η συνεργασία με τη νεολαία,τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών,έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενσωμάτωση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εμπλεκόμαστε άμεσα στην εφαρμογή μιας σειράς Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), και ιδιαίτερα των θεματικών που αφορούν στα ακόλουθα:

-ΣΒΑ 6, καθαρό νερό και αποχέτευση

-ΣΒΑ 7, φτηνή και καθαρή ενέργεια

-ΣΒΑ 12, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

-ΣΒΑ 13, δράσεις για το κλίμα

-ΣΒΑ 14, ζωή στο νερό

-ΣΒΑ 15, ζωή στη στεριά

Μέσα από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αλλά και εθνικών στρατηγικών και νομοθεσιών, το Υπουργείο έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων που συνάδουν και με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά άλλα πρέπει να γίνουν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενσωματώσει τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποτελεί  ουσιαστικά έναν κύκλο συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική πολιτική κάθε κράτους μέλους συνδέεται άμεσα με την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα,οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν τεθεί στο επίκεντρο της νέας Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, που αποτελεί και το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ μέχρι το 2050.

Η κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας. Να στοχεύσουμε σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο, που θα θέτει στο επίκεντρο την υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες περιορίζουν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εξοικονομούν φυσικούς πόρους μέσα από την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης περιγράφεται μέσα από την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) που ανακοίνωσε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που στήριξε και η Κύπρος. Προσωπικά, ήμουν ανάμεσα στους 18 Υπουργούς Περιβάλλοντος κρατών μελών της ΕΕ που ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία ως το πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας των κρατών μελών, παρέχοντας και τα απαραίτητα εργαλεία για την υιοθέτηση των αρχών της. Αναγνωρίζω ότι ως Κύπρος έχουμε μεγάλες προκλήσεις και πολλή δουλειά μπροστά μας, ώστε να πετύχουμε τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να εφαρμόσουμε τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να εργαστούμε συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως πρωτοβουλίες όπως είναι αυτή του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Κύπρου. Γι’ αυτό, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά τη μεγάλη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και να διαβεβαιώσω τους συντελεστές της για την πλήρη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μου μαζί τους. Αναμένω σύντομα το σχέδιο δράσης σας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Σας ευχαριστώ.