Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2020 10:05

Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού, η 25η Ιουνίου

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζει και φέτος την 10η επέτειο της  Παγκόσμιας Ημέρας του Ναυτικού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου.  Την εν λόγω ημέρα καθιέρωσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ) ως ένδειξη εκτίμησης στην προσφορά των ναυτικών. Μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επετείου, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός καλεί τα κράτη μέλη του να αναγνωρίσουν την ανεκτίμητη συμβολή των ναυτικών στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Η Ημέρα του Ναυτικού, παρέχει την ευκαιρία απότισης φόρου τιμής στους 1,5 εκατομμύρια ναυτικούς του κόσμου, οι οποίοι αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας. Οι ναυτικοί διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και κατ’ επέκταση στην σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των ναυτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη διαρκή παρουσία τους στην πρώτη γραμμή.

Αδιαμφισβήτητα η κρίση της πανδημίας δημιούργησε δύσκολες συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς, με αβεβαιότητα και δυσκολίες σχετικά με την πρόσβασή τους σε λιμάνια και προμήθειες, τον επαναπατρισμό τους ή την επιστροφή στην εργασία τους. Πολλοί ναυτικοί έχουν παραμείνει μακριά από τα σπίτια τους για μήνες, κάποιοι από αυτούς εγκλωβισμένοι πάνω σε πλοία για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, και δεν είναι σίγουροι πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των ναυτικών, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που έδρασαν λαμβάνοντας σειρά μέτρων, που διασφαλίζουν την έγκαιρη και ασφαλή αλλαγή πληρωμάτων, καθώς και τον επαναπατρισμό των ναυτικών.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο των ναυτικών, έμπρακτα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό τους και τους αντιμετωπίζει με τνο σεβασμό που τους αξίζει, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις ζωτικές υπηρεσίες τους για να διατηρήσουν ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εύχεται σε όλους του ναυτικούς ανά το παγκόσμιο, ασφαλή ταξίδια με ήρεμες θάλασσες.

 

ΣΣ/ΣΧ