Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2020 11:41

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διορισμού της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργού Άμυνας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη και του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος εξουσίες μου, προχωρώ σήμερα στον διορισμό της κας Έμιλυς  Γιολίτη και του κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα υψηλά αξιώματα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Υπουργού Άμυνας, αντιστοίχως.

Δύο κομβικής σημασίας Υπουργεία τα οποία περιλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους αρμοδιότητες που άπτονται θεμάτων άμεσα συνυφασμένων με τους καίριους στόχους στον μεν τομέα της Δικαιοσύνης:

Στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, του εκσυγχρονισμού του κυπριακού δικαίου, της προστασίας των πολιτών, της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος, του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος και της εμπέδωσης του κράτους δικαίου.

Ενώ στον τομέα της Άμυνας, την αξιόπιστη αμυντική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ανέφερε ότι «η κα Γιολίτη, μια διακεκριμένη νομικός, διαδέχεται δύο καθόλα επιτυχημένους και καταξιωμένους Υπουργούς, οι οποίοι μέσα από την εργατικότητα, την επάρκεια και την αποδοτικότητα με την οποία επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μέχρι σήμερα αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου μέσα από την εξαετή και πλέον χρόνων ευδόκιμη και επιτυχημένη θητεία του στο κυβερνητικό σχήμα, άφησε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό τόσο του κυπριακού νομικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο και του υφιστάμενου μοντέλου αστυνόμευσης. Έργο, το οποίο συνέχισε επαξίως και με πλήρη επάρκεια και με την ίδια αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ο φίλος Υπουργός κ. Γιώργος Σαββίδης.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω, από τα έργα των δύο Υπουργών, ότι στη βάση ριζοσπαστικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα προωθήσαμε, μεταξύ άλλων, επιτεύχθηκε ή έχει δρομολογηθεί:

• Η σύσταση νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου  και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ προωθείται η σύσταση Εφετείου, Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

• Ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων.

• Η επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

• Η αύξηση του αριθμού των δικαστών, με καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση, πρόσληψη και  προαγωγή τους. Την ίδια στιγμή κατατέθηκε νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου για τη συνεχή επιμόρφωση των Δικαστών.

• Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ετοιμασία πρακτικών.

• Η προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice).

• Η προώθηση της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου με την κατάθεση επτά σχετικών νομοσχεδίων.

• Η επίλυση κτηριακών προβλημάτων, τόσο των δικαστηρίων όσο και της Αστυνομίας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

• Η υιοθέτηση αντικειμενικών και αξιόπιστων κριτηρίων στις προσλήψεις στην Αστυνομία, ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των κριτηρίων ανέλιξης.

Επίσης,

• Επενδύσαμε σε σύγχρονο εξοπλισμό και ενισχύσαμε την επιχειρησιακή λειτουργία της Αστυνομίας με επιπρόσθετα ανακριτικά εργαλεία, όπως είναι η άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

• Κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δέσμη νομοθετημάτων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων, ενώ αναμένεται η έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορά την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις στο πλαίσιο των δράσεων μας για την οδική ασφάλεια.

• Προχωρήσαμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος. Την ίδια στιγμή συστάθηκε ad hoc επιτροπή η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει λύσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των Φυλακών.

Φίλη κα Γιολίτη,

Δεδομένου του σημαντικού έργου που προανέφερα, οι ακαδημαϊκές γνώσεις, η επιστημονική κατάρτιση, οι δυνατότητες, ο επαγγελματισμός που σας χαρακτηρίζουν, αλλά και το πλήθος διακρίσεων των οποίων ετύχατε, απετέλεσαν και τα κριτήρια στα οποία εδράστηκε ο διορισμός σας.

Αυτά αποτελούν και τα πλέον ισχυρά εχέγγυα για την εξίσου αποτελεσματική επιτέλεση, ως οι προκάτοχοί σας έπραξαν, της απαιτητικής αποστολής που αναλαμβάνετε.

Είναι στη βάση των ίδιων αυστηρών κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική κατάρτιση, την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και την προσφορά του σε όλα των αξιωμάτων κλήθηκε να υπηρετήσει, που με οδήγησαν στην απόφαση να αναθέσω την δεδομένη χρονική στιγμή την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στον κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Μία καθοριστική περίοδο αφενός για την πατρίδα μας και αφετέρου για τον εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος απαιτεί αυξημένη ευθύνη εποπτείας και σκληρή δουλειά.

Ένας μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός που άρχισε να υλοποιείται με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης που είχα εξαγγείλει μετά την εκλογή μου το 2013, και που μετουσιώθηκε σε πράξη σαν αποτέλεσμα δύο ικανότατων Υπουργών, του κ. Χριστόφορου Φωκαḯδη και του κ. Σάββα Αγγελίδη. Οι κ.κ. Φωκαḯδης και Αγγελίδης, δύο  ιδιαίτερα καταξιωμένοι και ευρέως αποδεκτοί Υπουργοί, μέσα από τη μετριοπάθεια, την εργατικότητα και αποτελεσματικότητά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ημι-επαγγελματικό στρατό.

Είναι απαραίτητο να τονίσω ότι μέσα από τη σειρά των εν λόγω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα προβλήματα, καθιστώντας την Εθνική Φρουρά ικανή να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Την ίδια στιγμή, πετύχαμε να αναδείξουμε την Κύπρο ως ισχυρό παράγοντα διαχείρισης κρίσεων, αλλά και συνεισφορέα ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που υλοποιήθηκαν οι προγραμματικές εξαγγελίες, όπως:

• Η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες.

• Η επιτυχής ενσωμάτωση 3090 επαγγελματιών οπλιτών και η ισχυροποίηση του θεσμού.

• Η δρομολόγηση του σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα οκταετίας.

• Η αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και της Αεροπορικής Βάσης  «Ανδρέας Παπανδρέου».

• Η επιτυχής λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δορυφορικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών και του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», αναδεικνύοντας έτσι την Κύπρο ως κόμβο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών, ως επίσης υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

• Η αποτελεσματική συμμετοχή, ως ιδρυτικού μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PESCO) που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Η υπογραφή σημαντικών αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

• Οι διεθνούς εμβέλειας κοινές ασκήσεις με σειρά σημαντικών χωρών.

• Η αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.

• Η συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης των μελών της Εθνικής Φρουράς, καθώς και ο έλεγχος και αξιολόγηση της ηγεσίας και του προσωπικού.

• Η λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας.

• Η ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων που για πρώτη φορά έλαβε χώρα φέτος.

κα Γιολίτη, κ. Πετρίδη, Αγαπητή μου Έμιλυ, Αγαπητέ μου Χαράλαμπε,

Σας επέλεξα έχοντας ως βασικό κριτήριο την πίστη στις δυνατότητες σας, την επιστημονική σας κατάρτιση και τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει, γνωρίζοντας το ήθος, την εντιμότητα, αλλά και ειλικρινή βούληση και πρόθεσή σας να προσφέρετε στον τόπο.

Παραλαμβάνετε από Υπουργούς που έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του λαού. Στοιχεία στην επιτυχία της αποστολής τους ήταν:

(α) Η εντιμότητα, η εργατικότητα, η αποφασιστικότητα και η αμεροληψία, με σεβασμό πάντα στην αξιοκρατία.

(β) Ο σεβασμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων με κύριο όπλο τον διάλογο και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

(γ) Η ανοχή στην κριτική, χωρίς πικρίες ή διάθεση αντιπαράθεσης.

Στοιχεία που σας διακρίνουν και που θα σας δώσουν την ευκαιρία να αποδείξετε πως από την προσφορά και το έργο σας θα πρέπει να κριθείτε και όχι από οποιαδήποτε άλλα κριτήρια.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών που συνοδεύουν τον διορισμό σας, τόσο των δικών μου όσο και των πολιτών.

Να είστε βέβαιοι, ότι κατά την επιτέλεση της αποστολής σας θα έχετε την πλήρη στήριξη μου, όπως και των συναδέλφων σας, και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχετε ώστε οι προσδοκίες τόσο του ιδίου όσο και του λαού να δικαιωθούν απόλυτα».

Μιλώντας εκ μέρους και των δύο νέων Υπουργών, η κα Γιολίτη αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε για την πλήρη προσήλωση τους στην υλοποίηση του «συμβολαίου του Προέδρου με τον κυπριακό λαό».

Μιλώντας εκ μέρους του νέου Υπουργού Άμυνας είπε ότι «γνωρίζει πως το Υπουργείο Άμυνας χρειάζεται λίγα λόγια, στιβαρή διαχείριση σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Από δικής της πλευράς η κα Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «οι αρχές και αξίες που υπηρετεί και διαφυλάσσει το Υπουργείο είναι διάχυτες σε κάθε δομή του πολιτειακού μορφώματος.  Γι αυτό θα αναζητήσω τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, προκειμένου να πετύχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου σε όλες του τις εκφάνσεις, όπου οι πολίτες θα νιώθουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ισονομία».

Η κα Γιολίτη αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα στα οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, όπως προς τους μη προνομιούχους, τους μη έχοντες, τους ανήλικους, τους κρατούμενους, τους υπό επανένταξη πολίτες, τις ευάλωτες ομάδες που στηρίζονται στο κράτος για ίση και δίκαιη μεταχείριση, προστασία και επανένταξη, σημειώνοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυστηρή, αλλά και αναλογική και επιεικής.

Είπε ακόμη ότι η ίδια ως μητέρα εφήβου έχει ιδιαίτερη έγνοια σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και το θέμα της οδικής ασφάλειας.

Τέλος, η κα Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου, για το οποίο με επιτυχία εργάστηκε και άφησε τη σφραγίδα του ο Ιωνάς Νικολάου.

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)