Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2020 17:46

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Β’ Σύνοδο της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών

Αγαπητά μέλη της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στη Δεύτερη Σύνοδο της Παράλληλης Βουλής σας, η δημιουργία της οποίας είχε ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη και της συμμετοχικής δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του πλουραλισμού και της διαφάνειας.

Η Παράλληλη Βουλή για την Κοινωνία των Πολιτών έχει επεξεργαστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μέσα από τη λειτουργία των τεσσάρων επιτροπών της, τα οποία θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.  Η αξία της έκφρασης, του λόγου και της κριτικής σκέψης είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη πάντοτε, αλλά και ιδίως σε µία περίοδο όπου ο κόσμος διέρχεται μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση.

Η ρευστότητα και η αστάθεια, που χαρακτηρίζουν όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου κόσμου, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, μονοπωλούν τις εξελίξεις και τα γεγονότα, τα οποία οι άνθρωποι, οι λαοί και τα κράτη καλούνται να διαχειριστούν. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η Παράλληλη Βουλή για την Κοινωνία των Πολιτών στοχεύει στην κατάθεση εισηγήσεων οι οποίες ενισχύουν την ισότητα, την ισονομία, το κράτος δικαίου και αμβλύνουν το πρόβλημα του δημοκρατικού ελλείμματος.

Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί σαφώς υποχρέωση όλων, κάθε κράτους, κάθε λαού αλλά και κάθε ατόμου ξεχωριστά, με στόχο την προστασία και την υπεράσπιση όλων των πολιτών του κόσμου. Διαχρονικά ενσταλάζοντας το σεβασμό προς το διαφορετικό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα και μια στάση ζωής, η οποία να οδηγεί την ανθρωπότητα σε ένα μέλλον με στέρεα θεμέλια, ενάντια σε οποιοδήποτε φόβο. Η προσφορά και η δημιουργικότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για μια ευημερούσα κοινωνία.

Παράλληλα με τις προσπάθειες της Παράλληλης Βουλής για την ενίσχυση της δημοκρατίας,  υλοποιήθηκε το όραμα του Σπιτιού του Πολίτη το οποίο στόχο έχει την άμεση επαφή των πολιτών με το νομοθετικό έργο καθώς και με τα οικονομικά, τεχνολογικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

Επιπλέον, μετά από την άμεση ανταπόκριση των μελών της Παράλληλης Βουλής και τις εισηγήσεις του Προέδρου της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών, θα λειτουργούσε το Ελεύθερο/Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βουλής με ανοικτές διαλέξεις και συζητήσεις στο Σπίτι του Πολίτη.

Η πανδημία COVID-19  υπήρξε μια τεράστια δοκιμασία για όλους μας. Μέσα στη νέα πραγματικότητα που βιώσαμε η λειτουργία του Ελεύθερου/Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βουλής ανέστειλε τις δράσεις της. Παρόλα αυτά, οι δημόσιες διαλέξεις και συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω podcasts τα οποία περιλάμβαναν ενότητες, οι οποίες έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Παράλληλης Βουλής για τη συμβολή τους στην πρωτοβουλία αυτή και ευελπιστώ ότι οι δια ζώσης διαλέξεις και οι δημόσιες συζητήσεις θα ξεκινήσουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση και κινητοποίηση όλων προς την επίτευξη του οράματος δημιουργίας ενός κόσμου δίκαιου, αναπτυγμένου και ανθρωποκεντρικού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει την ετοιμότητά της, ώστε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όλων των ολομελειών των Παράλληλων Βουλών, να προχωρήσουμε μαζί και να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα δράσης. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, τον Σεπτέμβριο, δυναμικά να αρχίσει η προώθηση των αποφάσεων και εισηγήσεών σας.

Εύχομαι σε όλους εποικοδομητικές  εργασίες.

 

 

(ΝΝ/ΕΧΡ)