Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-08-2020 11:25

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στο μνημόσυνο των πεσόντων Τηλλυρίας στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο

Με βαθιά συγκίνηση και ευλάβεια συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους εθελοντές που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας τον Αύγουστο του 1964, στην περιοχή της Τηλλυρίας.

Τους ήρωες που στάθηκαν φρουροί της πατρίδας κατά την πρώτη οργανωμένη στρατιωτική επίθεση εναντίoν της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προτάσσοντας τη λεβεντιά και το θάρρος τους, έδωσαν τη μάχη με τον πενιχρό εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία και επέκταση στρατιωτικού προγεφυρώματος στην περιοχή Κοκκίνων – Μανσούρας.

Οι λεβέντες εθνοφρουροί, και εθελοντές μαχητές κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων και να τους αναγκάσουν να τραπούν σε άτακτη φυγή.

Ήταν το πρώτο, αλλά γεμάτο δόξα και επιτυχία, βάπτισμα πυρός για τη μόλις ολίγων μηνών, Εθνική Φρουρά.

Οι στρατηγοί της Άγκυρας έμειναν έκπληκτοι από το επίπεδο αντίστασης που συνάντησαν. Ανέμεναν ότι, οι ελλιπώς στελεχωμένες και υποτυπώδεις στρατιωτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, θα λύγιζαν απέναντι στην αριθμητική και ποσοτικά υπέρτερη τουρκική πολεμική μηχανή.

Ενώ προετοιμαζόταν η επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς για την ολοκληρωτική εξάλειψη του προγεφυρώματος των Κοκκίνων το απόγευμα της 8ης Αυγούστου, εμφανίστηκε στον ουρανό της Τηλλυρίας η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, η οποία έπληξε τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς με αλλεπαλλήλους βομβαρδισμούς.

Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διέθεταν, πυραύλους, ρουκέτες, πολυβόλα και με ευρεία χρήση εμπρηστικών βομβών ναπάλμ, δεν περιορίστηκαν στο να εκτελέσουν επιθέσεις μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά βομβάρδισαν και την επόμενη ημέρα κατοικημένες περιοχές, καθώς επίσης και το νοσοκομείο του Παχύαμμου, καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες απλών πολιτών, προκαλώντας τον θάνατο πολλών αθώων και αμάχων συμπατριωτών μας.

Ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων της Τηλλυρίας δεν στάθηκαν αρκετοί, για να αποτρέψουν τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε δέκα χρόνια αργότερα. Έναν εφιάλτη που ζούμε δυστυχώς μέχρι σήμερα.

Το δράμα που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη επιθετική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας υπενθυμίζουν ότι η πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός διέρχεται σημαντικές ιστορικές και πολιτικά κρίσιμες στιγμές.

Από την κοινότητα του Παχύαμμου, τιμώντας τα παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς, τους εθελοντές, αλλά και όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία τούτου του πολύπαθου τόπου, έχουμε το χρέος να διακηρύξουμε πως θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη λύτρωση και την επανένωση της Κύπρου μας.   

Ως Κυπριακός Ελληνισμός έχουμε το χρέος να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, των προκλήσεων και των κρίσιμων αυτών στιγμών.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά τη θυσία των ηρώων της Τυλληρίας,  αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες μας, κατά την πρώτη οργανωμένη απόπειρα της Τουρκίας να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ, υποσχόμενοι να φανούμε αντάξιοί του μεγαλείου της ψυχής και της ανδρείας τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στις αρχές και στις αξίες, που διέπουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Επιδιώκουμε μια λειτουργική λύση, που να διασφαλίζει την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ταυτότητα του κράτους μας.

Παράλληλα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση από αυτό το βήμα ότι καμία τουρκική αδιαλλαξία, καμία απειλή και κανένα κώλυμα δεν θα μας αναγκάσει να παρεκκλίνουμε της πορείας προς την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Με τους ήρωές μας οδηγούς στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής, δίνουμε τη σεμνή αυτή υπόσχεση ενώπιον της ιστορίας μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

(ΣΣ)