Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-09-2020 13:32

Δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Έμιλυς Γιολίτη μετά τη συνάντησή της με τον ΣΠΑΒΟ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Πρόεδρο του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) κα Μαρία Κούσιου, όσο και την Επιστημονική Διευθύντρια κα Άντρη Ανδρονίκου για την χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Το έργο του ΣΠΑΒΟ, από την ίδρυσή του το 1990, είναι γνωστό σε όλους μας, όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της πολιτείας προς τον σκοπό αυτό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2009, οπόταν ο ΣΠΑΒΟ εντάχθηκε ως μέλος στο Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, διατηρεί μια πολύ στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο, προωθώντας δράσεις και προγράμματα που στόχο έχουν την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί, μεταξύ άλλων:

  • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας.
  • Παγκύπριες τηλεφωνικές γραμμές για την εξαφάνιση παιδιών, για τη στήριξη παιδιών και εφήβων και για τη στήριξη ενηλίκων.
  • Καταφύγια θυμάτων βίας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.
  • Ομάδες στήριξης εθελοντών σε όλες τις επαρχίες σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες.
  • Αρχείο Στατιστικών Στοιχείων ενδοοικογενειακής βίας. Το 2019 διαχειρίστηκε 1384 ποθέσεις, εκ των οποίων το 82% αφορούσαν γυναίκες – θύματα.  Το 37% αυτών των υποθέσεων γνωστοποιήθηκαν στην Αστυνομία και ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για την προστασία των θυμάτων και δίωξη των δραστών.
  • Πρόσφατα ανατέθηκε στον ΣΠΑΒΟ, η ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο θα λειτουργεί ως ένα πολυθεματικό κέντρο χειρισμού κακοποιημένων γυναικών, θυμάτων έμφυλης βίας.

Σήμερα, βάζοντας ακόμη ένα μικρό λιθαράκι στην γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μάστιγας της βίας στην οικογένεια, ανακοινώνουμε ότι:

  1. Οι διεργασίες για τη δημιουργία και λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται πως σε λίγους μήνες και πριν από το τέλος του έτους, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
  2. Αναγνωρίζοντας το αίτημα που υπάρχει για την παρουσία Αστυνομικού στο Σπίτι της Γυναίκας, σημειώνουμε πως το Υπουργείο θα δει θετικά το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθει όταν το Σπίτι αρχίσει τη λειτουργία του.
  3. Από σήμερα αρχίζει πιλοτικά, για τρεις μήνες, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, η λειτουργία επαρχιακού κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών Βίας στην Οικογένεια. Στόχος της πιλοτικής λειτουργίας του κλιμακίου είναι να αξιολογηθεί ο θεσμός, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες και να διορθωθούν, πριν από τη λειτουργία ανάλογων κλιμακίων σε όλες τις επαρχίες. Το κλιμάκιο στη Λεμεσό αποτελείται από οκτώ εξειδικευμένους Αστυνομικούς και θα υπάγεται στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Τα μέλη που θα στελεχώνουν τα ειδικά κλιμάκια, δεν θα απασχολούνται με άλλα καθήκοντα ή άλλες υποθέσεις και έτσι θα μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στη διερεύνηση υποθέσεων βίας. Επιπλέον, τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται με ταχείς ρυθμούς και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των θυμάτων και των παιδιών τους.

Εύχομαι η επόμενη μας συνάντηση να πραγματοποιηθεί σύντομα και να είναι στο Σπίτι της Γυναίκας.

(ΕΚ/ΕΧΡ)