Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2020 15:39

Λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητήθηκε και το θέμα της νομοθεσίας για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου, μετά το πέρας της συνεδρίας, σχετικά με το θέμα ανέφερε: «Είναι ενώπιον της Βουλής και συζητείται η νομοθεσία που έχει προτείνει η Κυβέρνηση για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή τη νομοθεσία ελπίζουμε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν, γιατί θέλουμε και τα δημόσια πανεπιστήμια να συμμετάσχουν στη προσπάθεια διεθνοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αλλά βεβαίως και την πρωτοβουλία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να καθίσταται σίγα-σιγά ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής ανάπτυξης.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Κύπρο πέρασε από περίπου 8.000 το 2012 σε σχεδόν 30.000 το 2018-19, όμως θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια να συμμετάσχουν και να την ενισχύσουν περαιτέρω και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Αυτή είναι η νομοθεσία που περιμένουμε να εγκριθεί από τη Βουλή και να πούμε ότι, παρεμφερές θέμα αλλά όχι ασήμαντο σχετικά με τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια είναι το ότι θα δοθεί η δυνατότητα και στους απόφοιτους ιδιωτικής, αγγλόφωνης εκπαίδευσης, κατόχους διεθνών πιστοποιητικών -για τους όποιους γίνεται τόσο καιρό λόγος αν μπορούν και πώς μπορούν να συμμετάσχουν στα δημόσια πανεπιστήμια- να μπορούν στο εξής να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Προδρόμου.

ΙΠ