Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2018 13:45

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη συνάντηση με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ευρίσκομαι και πάλι μαζί σας σε μια συνάντηση που αποσκοπεί στο να εξετάσουμε από κοινού την πορεία υλοποίησης είτε έργων κοινής ωφελείας είτε τοπικών έργων υποδομής που είχα εξαγγείλει κατά τις επισκέψεις μου στη Λάρνακα στις 30 Ιουλίου 2015 και στις 21 Ιουλίου 2017.

Η σημερινή μου επίσκεψη, τρεις μόλις μήνες μετά από την επανεκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καταδεικνύει εκ νέου την τεράστια και προσωπική σημασία που αποδίδω στην ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών Aρχών, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της επαρχίας.   

Όλοι διαπιστώνετε μια αγκύλωση από την οποία υποφέρει το κράτος μας, δηλαδή μιας πρωτόγνωρης γραφειοκρατικής δομής με πολλαπλότητα ανομοιοτήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμη και σε έργα που εγκρίθηκαν ή θεωρήθηκαν ώριμα και έχουν εξαγγελθεί.

Θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι υπήρξαν και έργα που δεν ήταν ώριμα, δεν υπήρχαν ούτε σχεδιασμοί ούτε οι σχετικές άδειες. Κρίθηκε από τις τοπικές Αρχές ότι έπρεπε να προβληθούν, από τις διαβουλεύσεις με τις κρατικές Αρχές κρίθηκε ότι μπορούσαν να εξαγγελθούν, εξαγγέλθηκαν, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων μεγάλων έργων από αυτά.

Η αποφασιστικότητά μας είναι, πάντοτε σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να φέρουμε ή να επιφέρουμε επιτέλους εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης, που οφείλω να πω διακρίνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Και όπως είχα πει, δεδομένου ότι είναι και η τελευταία μου θητεία δεν υπάρχει εκείνο το αίσθημα που μπορεί να δημιουργείται ή να καλλιεργείται μεταξύ των πολιτικών ώστε να υπάρχει ένας ανταγωνισμός ή ότι από την εκτέλεση κάποιων έργων ή από τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί και πρέπει να επιφέρουμε θα ωφεληθεί κάποιος. Όλοι θα ωφεληθούν, όσοι θα συνεργαστούν και ιδιαίτερα όμως πριν και πάνω από όλα ο κυπριακός λαός που έχει ανάγκη. Είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος και θα πρέπει να τιμούμε εκείνα τα οποία αναλαμβάνουμε. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις στον α ή β ή γ τομέα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι πολιτικοί ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε σε πραγματικές, ουσιαστικές και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε επιτέλους να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να διευκολύνουμε και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα ευκολύνει τη ζωή όλων και ιδιαίτερα να επιταχύνουμε, με βάση και τη σταθερή ανάπτυξη που παρουσιάζει πλέον η οικονομία, τα έργα που εξαγγέλλονται.

Θέλω κατά τη λήξη της θητείας μου να μοιραστώ με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα όραμα, το να παραδώσουμε μια πατρίδα που να μπορεί να περηφανεύεται για τη συλλογική απόδοση έργων μέσα από την κοινή δράση. 

Αρχίζοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα πρωτίστως να τοποθετηθώ για ένα ζήτημα για το οποίο έχω έντονη άποψη και δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλοι συμφωνούν, πολιτικά κόμματα και Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στις τοπικές Αρχές να αναδείξουν το όραμά τους, είναι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τα οποία, λόγω της κρίσης των προηγούμενων ετών, αναγνωρίζω πως έχουν οξυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του Κράτους, ως Κυβέρνηση, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2017 και η οποία υλοποιήθηκε, αναλάβαμε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους €178 εκ.

Και ευρισκόμενος στην επαρχία Λάρνακας, αναφέρω πως για τους Δήμους Λάρνακας το ποσό ανέρχεται στα €19.3 εκ., ενώ για τις κοινότητες Λάρνακας στα  €1.9 εκ.

Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Νοεμβρίου 2017, στη βάση της συμφωνίας δανείου που συνομολογήθηκε το 2015 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους €200 εκ., παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το εν λόγω δάνειο με ευνοϊκότατους όρους, υπό την προϋπόθεση ότι η κρατική χορηγία θα επαρκεί για την αποκοπή της ανάλογης δόσης και τόπου.

Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να υπομνήσω πως κατά τις περιοδείες μου ανά το Παγκύπριο το 2015 και 2017, εξήγγειλα έργα, με βάση και τις εισηγήσεις των τοπικών Αρχών, συνολικού ύψους €1.217 δις.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να ιδωθούν και σε συνάρτηση με το ποσό της τάξεως πέραν των 62.5 εκ. ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το οποίο οι Δήμοι και Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας επωφελούνται με 10.7 εκ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως η Κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας, νοουμένου, και το τονίζω, προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια μεταρρύθμιση η οποία κρίνεται αναγκαία για αποφυγή επανάληψης πολιτικών ή φαινομένων του παρελθόντος που και πάλι δυστυχώς θα οδηγήσουν τους Δήμους σε ελλειμματικά ταμεία.

Ήδη έχω αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία με την ελπίδα ότι μέσα από τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βεβαίως θα εξευρεθεί κοινό έδαφος έτσι ώστε το συντομότερο να γίνει πραγματικότητα μια κοινή επιδίωξη δεκαετιών.

Προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση της πορείας υλοποίησης των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015 και 2017, αρχικώς θα αναφερθώ στα σημαντικότερα έργα κοινής ωφελείας, τα οποία, και υπενθυμίζω σε όλους, μερικά εκ των οποίων χρονίζουν εδώ και δεκαετίες - όπως το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου, η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών, τα αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση αποβλήτων.

Ακολούθως θα προχωρήσω στην παρουσίαση των έργων κατά Δήμο και εν συνεχεία συνολικά για τις Κοινότητες Λάρνακας.

 

ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ 

1.  Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας

Όπως καλά γνωρίζετε, δύο εταιρείες κολοσσοί έχουν προεπιλεγεί από τις αρμόδιες Αρχές για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Μετά την επίλυση των νομικών προβλημάτων που προέκυψαν, αναμένεται η υποβολή των τελικών προσφορών τους εντός Ιουνίου 2018.  

2.   Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Είμασταν όλοι μάρτυρες σήμερα της κατεδάφισης της μεγαλύτερης δεξαμενής πετρελαιοειδών της εταιρείας Πετρολίνα. Έχει καταρτιστεί το μνημόνιο συναντίληψης μέσα από τον διάλογο, βεβαίως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που φαίνονται να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, αλλά και κάποια αρνητική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος πράττει βεβαίως το καθήκον του να συμβουλεύει την Κυβέρνηση. Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι να μην επιμείνουμε στο να υλοποιηθούν αυτά που κάποιοι Δήμοι προβάλλουν και συγκεκριμένα ο Δήμος Λάρνακας και ο Δήμος Λιβαδιών, διότι αν δεν υπογραφεί αυτό το μνημόνιο συναντίληψης που δεσμεύει Κυβέρνηση, εταιρείες, και Δήμους στο τέλος θα μείνουμε και πάλι αορίστως σε χρονοδιαγράμματα, την ώρα μάλιστα που μας δίδεται η ευκαιρία μέσα από τις πρόνοιες του νόμου, και ύστερα από συνεννόηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, οι αδιεοδοτήσεις να είναι ένα όπλο στα χέρια των Δήμων και στα χέρια της Κυβέρνησης.

Η απόφαση μας είναι εάν και εφόσον ευθύνονται (οι εταιρείες) δεν θα ανανεώνονται (το διάταγμα χρήσης).

Παρέχεται η ευχέρεια στον Υπουργό προκειμένου να πετύχουμε την υλοποίηση και εάν και εφόσον ο Δήμος αποφασίσει αρκούντως δικαιολογημένα φυσικά, τότε θα συμβάλουμε και εμείς με τη δική μας άρνηση ανανέωσης των αδειών, ώστε να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συνομολογηθεί και που προβλέπουν ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 μετακινούνται τα πετρελαιοειδή και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το φυσικό αέριο.

Για πρώτη φορά, ύστερα από δεκαετίες, ευρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της δημοσιοποίησης του Σχεδίου περιοχής προκειμένου, ευθύς μετά την κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων, να προχωρήσουμε στην όποια αποκατάσταση απαιτείται, αλλά και στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που βεβαίως αφορούν τους Δήμους και τους ιδιώτες έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης ενός μοναδικού παραλιακού μετώπου που θα δώσει μια άλλη διάσταση. Ήταν το μόνο αντισταθμιστικό έργο που μπορούσε να προσφέρουμε χωρίς κόστος από το κράτος για να ενθαρρύνουμε τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

3.   Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Αυτό το θέμα είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι χθες επιτέλους έχουμε καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία με τον εργολάβο του έργου, έχουν ξεπεραστεί τα διάφορα προβλήματα οικονομικής ή άλλης φύσεως, το έργο ξεκίνησε το 2013, αλλά σταμάτησε. Χάρη στην αποφασιστικότητα του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου και την αποφασιστικότητα της οποίας έτυχε από πλευράς Κυβέρνησης ξεκίνησαν οι εργασίες, φτάσαμε σε ένα προχωρημένο στάδιο. Επρόκειτο να παραδοθεί φέτος τον Απρίλη. Δυστυχώς όμως και πάλι καθυστερήσεις, κάποια προβλήματα νομικής φύσεως που ηγέρθησαν όσον αφορά πρόστιμο που έπρεπε να καταβάλει (ο εργολάβος), έλλειψη ρευστότητας κ.ο.κ. έφεραν το έργο να καθυστερεί. Χθες συμφωνήθηκε ότι θα καταβληθεί ένα ποσό περίπου 1,5 εκ. ευρώ έναντι, θα επιβάλλεται πρόστιμο για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από την 1η Ιουνίου και θα είναι κόστους μισού εκατομμυρίου περίπου το οποίο θα αφαιρεθεί κατά την παράδοση του έργου, ώστε να ευκολυνθεί ο εργολάβος να μη φέρνει προσκόμματα ότι επιβάλλεται πρόστιμο που στο τέλος είναι αποτρεπτικό όσον αφορά στη ρευστότητα συνέχισης του έργου. Ετσι ελπίζω ότι τους πρώτους μήνες του 2019 και με βάση τη χθεσινή συμφωνία θα παραδοθεί επιτέλους το νοσοκομείο τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2019.

 4.  Πανεπιστημιακές Σχολές

Όπως είχα αναφέρει και το 2017, είναι δεδομένη και οριστική η απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στην επαρχία Λάρνακας, εξ ού και έχει ήδη παραχωρήσει τον χώρο του παλαιού Λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Για την υλοποίηση του πιο πάνω, υπήρξαν εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών Υπηρεσιών, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δήμου Λάρνακας και όπως έχω ενημερωθεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου στη χθεσινή της Συνεδρία ενέκρινε την Ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σχολή θα προσφέρει τα πρώτα της προγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2019 με τη λειτουργία αρχικά  δύο Τμημάτων: του Τμήματος Θαλάσσιας Τεχνολογίας και του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

5.  Διαχείριση αποβλήτων

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω ότι  με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης  Αποβλήτων της Κόσιης,  έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για καθορισμό ενιαίας χρέωσης.

Με τη συμφωνία αυτή, οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, θα πληρώνουν πλέον, 36 ευρώ ανά τόνο, στο ήμισυ δηλαδή του σκανδαλώδους ποσού που συμφωνήθηκε κατά την εκτέλεση του έργου.

6.   Αντιπλημμυρικά Έργα

Για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της κατασκευής αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, κόστους €14 εκ., αναμένεται πως το  Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα προχωρήσει εντός του 2ου εξαμήνου του 2018 στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των 2 φραγμάτων.

Να σημειωθεί πως προς αξιοποίηση των φραγμάτων, το 2016 άρχισε η εκτέλεση του έργου που αφορά στο δίκτυο  μεταφοράς στις περιοχές που θα επωφεληθούν ενώ εντός του 2018 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για το δίκτυο διανομής στα τεμάχια που θα αρδεύονται.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή Αλυκής / Καμάρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Η καθυστέρηση οφείλεται δυστυχώς στον ιδιώτη μελετητή. 

Σημειώνεται επίσης πως προωθήθηκαν και εκτελέστηκαν μέχρι το τέλος του 2015 όλα τα έργα που είχαν κριθεί ως άμεσης προτεραιότητας και περιλάμβαναν την κατασκευή διάφορων αντιπλημμυρικών έργων σε σημεία με αυξημένο κίνδυνο που είχαν εντοπιστεί στους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου.

Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2016 το Υπουργείο Εσωτερικών παραχώρησε οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους  108 χιλ. ευρώ προς τους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας για την εκτέλεση έργων άμεσης προτεραιότητας.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Επί των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015, σημειώνω τα ακόλουθα:

1.  Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 το έργο της πλήρους αναδιαμόρφωσης των εξωτερικών ιατρείων στα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου Λάρνακας, συνολικού κόστους 250 χιλ. ευρώ.

2.   Οι εργασίες προστασίας της παραλίας στην περιοχή Λάρνακας – Ορόκλινης - Πύλας με την κατασκευή πέντε κυματοθραυστών, ευρίσκονται υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο 2018.

3.   Με την υπερπήδηση των νομικών κωλυμάτων λόγω ιεραρχικής προσφυγής, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του A' Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου.   

Η έναρξη του έργου, συνολικού κόστους 3.5 εκ. ευρώ, αναμένεται τέλος του τρέχοντος μήνα και η ολοκλήρωση του τον Μάιο του 2020.

4.  Για το έργο της ανάπλασης της περιοχής Αγίου Ιωάννη, συνολικού κόστους 5 εκ. ευρώ, η αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος, εξ’ όσων έχω πληροφορηθεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν, προτίθεται να προχωρήσει με το έργο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας εντός του 2019.

Αντιλαμβάνομαι ότι, το χρονοδιάγραμμα του έργου ενδεχομένως να μετατεθεί εάν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του εξευρεθούν αρχαιότητες, καθώς θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των μελετών. Κάτι τέτοιο αναμένεται ότι, αναπόφευκτα θα επηρεάσει και το συνολικό κόστος του έργου.  Όπως είχα αναφέρει και το 2017, το ποσό των 5 εκ. ευρώ παραμένει στη διάθεση του Δήμου.

5. Όσον αφορά στο έργο βελτίωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας, συνολικού κόστους 2 εκ. ευρώ, έχει, ήδη, υλοποιηθεί η προσωρινή εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου το 2016.

Πρόσθετα στις 24 Απριλίου 2018 υπογράφηκε η σύμβαση της σχετικής μελέτης, η οποία θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί το 2022.

6. Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού κόστους 1.55 εκ. ευρώ,  βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

7. Αναμένεται περί τα τέλη Ιουλίου η προκήρυξη προσφορών για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, συνολικού κόστους 1.7 εκ. ευρώ, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης του έργου το τέλος του τρέχοντος έτους. Η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος έναρξης του έργου προέκυψε λόγω της ομαδοποίησης των συναφών Έργων σε μια ενιαία προσφορά από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για σκοπούς επίτευξης οικονομιών κλίμακας, τα οποία, πέραν της Λάρνακας αφορούν και άλλες επαρχίες.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και με βάση τη στρατηγική που καταρτίστηκε από τον Δήμο Λάρνακας, υπενθυμίζω πως η Κυβέρνηση, πέραν των τριών αρχικά σχεδιασθέντων έργων, ενέκρινε την εκτέλεση άλλων τριών σημαντικών έργων, με σημαντική αύξηση του αρχικού κονδυλίου από 11 σε 20.2 εκ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να υπενθυμίσω πως η ταχύτητα εκτέλεσης των έξι έργων συνιστά αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Λάρνακας και των σχετικών του Υπηρεσιών, αν και οι όποιες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί κρίνονται δικαιολογημένες.

1. Το έργο ανέγερσης της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς, αν και αρχικώς είχε υπολογιστεί στα 6.2 εκ. ευρώ, θα ανέλθει στα 7. 8 εκ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και να αποπερατωθεί το Μάρτιο 2020. 

2. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, συνολικού κόστους 3.9 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2018.  

Η έναρξη του έργου υπολογίζεται τον Οκτώβριο του 2018 και η ολοκλήρωσή του τον Απρίλιο 2020.  

Το συναφές έργο δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, για το οποίο τον Οκτώβριο του 2017 δόθηκε χορηγία 1,2 εκ., είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου.

3. Η κατασκευή του έργου ανάπτυξης πρασίνου με την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και των εσωτερικών αυλών, συνολικού κόστους 975 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2017, με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2018.

4. Οι Δημοτικές Αρχές, τον Νοέμβριο 2019 θα προκηρύξουν διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης της πλατείας και εξωραϊσμό όψεων στο Ζουχούρι, συνολικού κόστους 3.1 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2021.  

5. Το έργο αναμόρφωσης πεζοδρομίων και ανάπλασης δρόμων στο αστικό κέντρο της Λάρνακας, συνολικού κόστους 3.2 εκ ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.  

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα του Δήμου που είναι συναφές με το πιο πάνω και το ευρύτερο θέμα της βελτίωσης της προσβασιμότητας και κινητικότητας εντός της πόλης και αφορά στη δημιουργία νέου Σταθμού Μετεπιβίβασης Δημόσιων Συγκοινωνιών, αναμένεται από τον Δήμο να υποβάλει επισήμως το αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και στο Υπουργείο Μεταφορών, ούτως ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του μέσω του προγράμματος της «Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας». 

6. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο για τη δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, συνολικού κόστους 1.2 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2018, με έναρξη κατασκευής τον Οκτώβριο του 2018 και ολοκλήρωση τον Απρίλιο του 2020.   

Η πορεία υλοποίησης των έργων που είχα εξαγγείλει το 2017, έχει ως ακολούθως:

1. Έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών οικονομική βοήθεια ύψους 2 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση της επίστρωσης σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου.  

2. Έχει ήδη κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων της Τρίτης Φάσης του Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ, τα οποία θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019, με αναμενόμενη έναρξη κατασκευαστικών εργασιών εντός του ίδιου έτους.

3. Έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, για το θέμα της παραχώρησης του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου για μεταστέγαση του Δήμου και αναμένεται να προβεί σε σχετικές διαβουλεύσεις με τον Δήμο. 

4. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής «Αγίου Λαζάρου», συνολικού κόστους 9.3 εκ. ευρώ, θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2018 και το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019. 

5. Αναμένεται, περί τα τέλη Μαΐου 2018 η έναρξη του έργου αναβάθμισης του Α Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς, συνολικού κόστους 1.5 εκ. ευρώ, με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2020. 

6. Τον Σεπτέμβριο του 2018, θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τη Δημιουργία Υπαίθριας Αθλητικής Υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, συνολικού κόστους 750 χιλ. ευρώ, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2019.  

Η καθυστέρηση που προέκυψε οφείλεται στην πολυπλοκότητα της μελέτης του έργου, καθώς μετέπειτα ο Δήμος αιτήθηκε νέα διαμόρφωση των αθλητικών υποδομών ούτως ώστε να επιτρέπουν τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων. 

7. Το έργο δημιουργίας Υπαίθριας Αθλητικής Υποδομής στο Γυμνάσιο Φανερωμένης, συνολικού κόστους 130 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε στις 10  Απριλίου 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2018.  

8. Το έργο αναβάθμισης του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου, συνολικού κόστους 3,2 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2019.  

Φίλες και φίλοι,

Όσον αφορά άλλα θέματα ή αιτήματα που είχαν προκύψει κατά τις προηγούμενες μου επισκέψεις στην επαρχία Λάρνακας, μεταφέρω τα ακόλουθα:

1. Το Τμήμα Πολεοδομίας, σύντομα θα υποβάλει σχετικό σημείωμα τεχνοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας του έργου της Δεύτερης Φάσης της Λεωφόρου Παναγούλη, συνολικού κόστους 10 εκ. ευρώ, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και εφόσον τύχει σχετικής έγκρισης, θα προωθηθεί η διαδικασία κατασκευής του έργου.  

2. Με την ολοκλήρωση του έργου δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας και τη μετακίνηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, θα παραχωρηθεί άμεσα ο χώρος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ούτως ώστε σε συνεργασία με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Λυών, να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού.  

Το έργο θα υλοποιηθεί με κονδύλι του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ όπως έχουμε πληροφορηθεί, ο Δήμος Λάρνακας έχει εξασφαλίσει κονδύλι ύψους €1 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

3. Παρά το ότι το έργο της Τέταρτης Φάσης του Δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας είχε δρομολογηθεί, λόγω της απόρριψης του ρυθμιστικού σχεδίου από το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο της Πύλας, το Τμήμα Πολεοδομίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Κοινοτικό Συμβούλιο και αναμένει τις τελικές θέσεις της Κοινότητας για να προβεί σε αναθεώρηση των υφιστάμενων μελετών.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Όλα τα έργα που είχα εξαγγείλει το 2015, έχουν ολοκληρωθεί.

Τα έργα αφορούσαν:

1. Ανάπλαση υφιστάμενων οδών στο κέντρο της Αραδίππου, συνολικού κόστους 1,5 εκ. ευρώ.   

2. Κατασκευή αιθουσών πολλαπλής χρήσης στο Α’ και Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου και αναβάθμιση του θεάτρου του Λυκείου Αραδίππου συνολικού κόστους 1 εκ. ευρώ.  

Το έργο που είχα εξαγγείλει το 2017 για επέκταση δύο αιθουσών διδασκαλίας στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους 150 χιλ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2018.

Επί αιτημάτων που αναδείχθηκαν κατά τις προηγούμενες μου επισκέψεις, επιθυμώ να ενημερώσω τα ακόλουθα:

1. Αναμένεται, εντός του τρέχοντος μηνός, να εκμισθωθεί η κρατική γη στον Δήμο για τη δημιουργία Δημοτικού Πάρκου. Όσον αφορά στο αίτημα για εκτέλεση του έργου ως πολεοδομικό, αυτό θα εξεταστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας όταν υποβληθεί από τον Δήμο, πάντοτε σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες και τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους.  

2. Σε σχέση με το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Αποστόλου Λουκά, αναμένεται από τον Δήμο να υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εξετάσει εάν δύναται το έργο να εγκριθεί ως Πολεοδομικό.

3. Σε σχέση με τη δημιουργία του Περιφερειακού Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου Κοφιναρκών, επίσης αναμένεται από τον Δήμο να υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα στα αρμόδια Τμήματα, για σχετική εξέταση.

 ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΕΝΟΥ 

Τα πιο κάτω έργα, που είχα εξαγγείλει το 2015 έχουν ολοκληρωθεί:  

1. Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, συνολικού κόστους 3 εκ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι το νέο επιπρόσθετο έργο στο ίδιο Δημοτικό Σχολείο κατασκευής 6 νέων αιθουσών διδασκαλίας, συνολικής δαπάνης 485 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε το Μάρτιο 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του ίδιου έτους. 

2. Αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αθηένου, συνολικού κόστους 271 χιλ. ευρώ.  

3. Εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για κατασκευή του δικτύου της νέας Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ.   

4. Μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, συνολικού κόστους 5,6 εκ. ευρώ.

Επί των υπολοίπων έργων που είχα εξαγγείλει το 2015, αναφέρω τα ακόλουθα:  

1. Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην προώθηση του Κέντρου Υγείας Αθηένου, συνολικού κόστους 1.8 εκ. ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από την ανάγκη ανέγερσης νέου κτηρίου αντί της επέκτασης ή ανακαίνισης του υφιστάμενου, ο εργολάβος του έργου υπέγραψε το κατασκευαστικό Συμβόλαιο στις 25 Απριλίου 2018. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

2. Η  προκήρυξη του Διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου αποκατάστασης της παλαιάς αγοράς Αθηένου και μετατροπή της σε πολύ-λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο, συνολικού κόστους 2 εκ. ευρώ, αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου 2018. Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.  

Η καθυστέρηση προήλθε από το γεγονός πως το έργοδεν πληρούσε τα κριτήρια για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και ως εκ τούτου συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας. 

3. Το έργο ανέγερσης του Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηένου, συνολικού κόστους 208 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και, λόγω καθυστερήσεων από τον εργολάβο στην εκτέλεση του έργου, θα παραδοθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.    

4. Το έργο κατασκευής του Οδικού Δικτύου της Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 1.2 εκ. ευρώ, άρχισε τον Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε φάσεις. Όπως έχω ήδη αναφέρει, το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ολοκληρώσει τις χωματουργικές εργασίες όπως συμφωνήθηκε,  αλλά για την συνέχιση του έργου θα πρέπει ο Δήμος να εξεύρει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την κατασκευή των οχετών, ως η πάγια πρακτική με όλες τις τοπικές Αρχές, ούτως ώστε να προχωρήσει η ασφαλτόστρωση του κεντρικού οδικού άξονα.

Σχετικά με συγκεκριμένα αιτήματα που ανεφύησαν στις προηγούμενες μου επισκέψεις, είμαι στην ευχάριστη θέση  να ενημερώσω τα ακόλουθα:

1. Το έργο κατασκευής της Αμφιθεατρικής Αίθουσας στο νέο Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, συνολικού κόστους 1.5 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021 και η έναρξη κατασκευής του  αναμένεται εντός του 2019.

2. Το έργο κατασκευής της Πρώτης Φάσης της Κεντρικής Πλατείας Εκκλησιών, συνολικού κόστους 2 εκ. ευρώέχει ενταχθεί στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021, με αναμενόμενη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών περί τα τέλη του 2019.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ – ΜΕΝΕΟΥ

Επί των εξαγγελιών του 2015:  

1. Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 η βελτίωση του δρόμου Μενεού - Κιτίου – Μαζωτού, συνολικού κόστους 4.9 εκ. ευρώ. 

2. Το έργο ανακατασκευής του κοινοτικού πάρκου ΚΑΜΕΙΡΟΣ στη Δρομολαξιά - Μενεού, συνολικού κόστους480 χιλ. ευρώ, βρίσκεται υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2018 αντί τον Ιανουάριο 2018 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, λόγω της συμπερίληψης κάποιων επιπρόσθετων εργασιών οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για τη βέλτιστη λειτουργία του πάρκου.  

3. Κατακυρώθηκε τον περασμένο μήνα ο διαγωνισμός για μελέτη της ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς, συνολικού κόστους 1,3 εκ. ευρώ. Η έναρξη της κατασκευής του έργου αναμένεται περί τα τέλη του 2018 και η ολοκλήρωση του τον Μάιο του 2020.

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του 2017, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του έργου αναβάθμισης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς, συνολικού κόστους 200 χιλ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ εντός του μήνα θα παραχωρηθεί χώρος πρασίνου, εμβαδού 7.800 τετραγωνικών μέτρων, για τη Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας στο Μενεού.  

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω πως, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα μελετήσουμε και το αίτημα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΡΩΝ 

Η υλοποίηση της πρώτης Φάσης της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στον Δήμο Λευκάρων, συνολικού κόστους 700 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται για τον Ιανουάριο 2019. Είμαι ενήμερος για το ζήτημα που προέκυψε με την υπογειοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας, το οποίο είναι ένα ευρύτερο θέμα που προκύπτει με την υλοποίηση διάφορων έργων και δεν περιορίζεται μόνο στον Δήμο Λευκάρων.  

Αναμένω όμως πως με την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών λίαν συντόμως θα επιλυθεί.

Σχετικά με το αίτημα του Δήμου Λευκάρων για αναβάθμιση των αθλητικών του υποδομών, όπως έχω ενημερωθεί, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με τον ΚΟΑ, αναμένεται όπως ο Δήμος προχωρήσει στην υποβολή ενός τεκμηριωμένου αιτήματος,  ούτως ώστε να τύχει εξέτασης.  

Σε ότι αφορά στο αίτημα για τον παρακαμπτήριο δρόμο Λευκάρων, έχω δώσει οδηγίες στο Τμήμα Πολεοδομίας και στο Τμήμα Δημοσίων Έργων να μελετήσουν τρόπους για επίλυση των τεχνικών θεμάτων που έχουν αναφυεί ούτως ώστε να προωθηθούν άμεσα τα κατασκευαστικά σχέδια.

Τέλος, το πρόσφατο αίτημα του Δήμου για οικονομική χορηγία ύψους 200 χιλ. ευρώ για την αποπεράτωση του Πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου, θα εξεταστεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.

 Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει με το ξενοδοχείο «Αγορά», αντιλαμβάνομαι ότι τόσο ο Δήμος, η Γενική Λογίστρια και η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευρίσκονται σε διαβουλεύσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος.

 ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΝ 

Το έργο της κατασκευής της πρώτης Φάσης των γηπέδων Κοινωνικού Αθλητισμού στο Δήμο Λιβαδιών, συνολικού κόστους 327 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018.                                                   

Σχετικά με αιτήματα τα οποία αναδείχθηκαν κατά τις προηγούμενές μου επισκέψεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τα ακόλουθα: 

1. Ο ΚΟΑ προωθεί μέρος της ανάπτυξης που αφορούσε στη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στον χώρο του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών, και η οποία αφορά τρεις αθλητικούς χώρους κοινωνικού αθλητισμού στον χώρο του Λυκείου, συνολικού κόστους 400 χιλ. ευρώ. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει παραχωρήσει 200 χιλ. ευρώ στον Δήμο και αναμένεται η σύναψη δανείου από τον Δήμο, με εγγυητή τον ΚΟΑ, ύψους 200 χιλ. ευρώ, για να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου.

2. Το έργο εξωραϊσμού των αντιπλημμυρικών καναλιών στο Δήμο Λιβαδιών, εκτιμώμενης δαπάνης ύψους 4 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς 2018-2020.  

Στην παρούσα φάση, η μελέτη των ιδιωτών μελετητών αναμένεται να υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ακολούθως, με την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδιών και την εκτίμηση της δαπάνης εκτέλεσης, θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός που τοποθετείται περί τα τέλη του χρόνου. 

3. Το έργο της ανάπλασης της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, εκτιμώμενου κόστους 2.5 εκ. ευρώ, θα ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο του Τμήματος Πολεοδομίας για την τριετία 2019 – 2021. Όπως έχω ενημερωθεί, το έργο θα προωθηθεί με διαδικασίες του Δήμου Λιβαδιών και αναμένεται πως εντός του 2019 θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα.

4. Το Τμήμα Πολεοδομίας, εντός του έτους αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα στον Συνοικισμό Λιβαδιών, τα οποία αφορούν στην κατασκευή χώρων υγιεινής στο πάρκο του Συνοικισμού και επιδιορθώσεις φρεατίων, δρόμων και  προβληματικών πεζοδρομίων.

Πέραν των όσων έχω ήδη αναφέρει, επισημαίνω ότι, έχουν ήδη υλοποιηθεί το 2016 και το 2017, βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας συνολικού κόστους 8 εκ. ευρώ. Πρόσθετα, στον Προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνεται κονδύλι συνολικού ύψους 2.8 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, και προτού προχωρήσω με τα έργα στις Κοινότητες της Επαρχίας, επιθυμώ να ενημερώσω τα ακόλουθα σε σχέση με τα δύο ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου», συνολικού ύψους 5,6 εκ ευρώ:

  • Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Leader, ύψους 3.2 εκ. ευρώ, η  «Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας - Αμμοχώστου» έχει αρχίσει σταδιακά να προκηρύσσει τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Οι προκηρύξεις, απευθύνονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής.
  • Σε ό,τι αφορά στην τοπική ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Θάλασσα, ύψους 2.4 εκ. ευρώ, αναμένεται από τους επηρεαζόμενους Δήμους και Κοινότητες να υποβάλουν το ταχύτερο συγκεκριμένες προτάσεις για τα προτεινόμενα έργα.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Δεκατρία έργα στις κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας  συνολικού κόστους 10.2 εκ. ευρώ που είχα εξαγγείλει το 2015 έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πρόσθετα, τριάντα έργα συνολικού ύψους 56.5 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένου του φράγματος  Τερσεφάνου, κόστους 25.4 εκ. ευρώ, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Για τον κατάλογο των έργων στους Δήμους, πατήστε εδώ. Για τον κατάλογο των έργων στις κοινότητες Λάρνακας πατήστε εδώ.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος στις  εννιά κοινότητες του συμπλέγματος Βασιλικού θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις εργασίες της για εφαρμογή μιας ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επηρεαζόμενων κοινοτικών Αρχών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ανέκαθεν θέση της Κυβέρνησης, ήταν η από κοινού αντιμετώπιση των ανησυχιών που  ηγέρθησαν από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση ευρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τη Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων Βασιλικού, για σειρά μέτρων και δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν και που θα διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. 

Ήδη, η μελέτη και αξιολόγηση των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής τέθηκε εκ νέου χθες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όπου, μάλιστα, συζητήθηκαν ενδελεχώς και όλες οι πτυχές των κυρίως αλλά και επί μέρους ζητημάτων που αναφύονται.  

Ενδεικτικά σημειώνω ότι:

1. Θα γίνει επίσημη δημοσίευση αύριο για τις πολεοδομικές ζώνες της περιοχής Βασιλικού, που αφορούν αναβαθμίσεις τόσο των συντελεστών ανάπτυξης των χρήσεων, αλλά και, κατ’ επέκταση, των αξιών γης.

2. Η καταβολή αντισταθμιστικού τέλους από τις εταιρίες προς τις κοινότητες έχει συμφωνηθεί. Παραμένει, ωστόσο, ο καθορισμός του ύψους του τέλους για το οποίο ο Υπουργός Ενέργειας θα συνεχίσει τη διαβούλευση τόσο με τις κοινότητες όσο και με τις εταιρείες και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.

3. Ο σχεδιασμός για την κατασκευή του οδικού δικτύου της βιομηχανικής / ενεργειακής περιοχής Βασιλικού εκτιμώμενης δαπάνης 17.5 εκ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2018 με προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης  του έργου τον Ιούνιο  2021.

4. Οι σχετικές προσφορές που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017 για την ανέγερση του Πυροσβεστικού Σταθμού του Βασιλικού, συνολικού κόστους 3.4 εκ. ευρώ, δεν κατακυρώθηκαν λόγω υψηλών τιμών. Θα ζητηθούν νέες προσφορές εντός του μήνα με στόχο την έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκλήρωσή το Μάιο του 2020.   

5. Ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις κοινότητες, θα προχωρήσει στη δημιουργία μικρών αθλητικών κέντρων σε έκαστη κοινότητα. 

Όλα τα έργα της Επαρχίας Λάρνακας από το 2015 και εντεύθεν και στα οποία έχω αναφερθεί εκτενώς, είτε αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 227.3 εκ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό είναι πως τα έργα δεν είναι μόνο αναπτυξιακής υφής, αλλά και έργα που αφορούν όχι μόνο στην ποιοτική τουριστική αναβάθμιση της Λάρνακας, αλλά και στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στους τομείς, μεταξύ άλλων, του Τουρισμού, της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού και της κοινωνικής συνοχής.

Ως εκ τούτου, είναι βαθιά η πεποίθηση μου, στη βάση των όσων έχω καταγράψει, πως η Κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, με τις όλες δράσεις και τα έργα που υλοποιεί συνέβαλε ουσιαστικά στο να προσδώσουμε στην πόλη της Λάρνακας τον χαρακτήρα που όλοι επιθυμούμε. Ολοκληρώνοντας, αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, είναι πως η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας και στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης, προς όφελος όλων των Λαρνακέων.

(ΡΜ/ΑΜ/ΣΧ)