Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2020 09:29

Μήνυμα Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για τη Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Από το 2012, η οργάνωση Alzheimer’s Disease International καθιέρωσε τον Σεπτέμβριο ως Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ. Στην ουσία αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και στην ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων. 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Σεπτεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Η Ημέρα προσφέρει την ευκαιρία για διαφώτιση, αλλά και για καταπολέμηση της προκατάληψης. Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ενημέρωση για την άνοια στις χώρες τους. Υπάρχουν πέραν των 100 μορφών άνοιας, με το Αλτσχάιμερ να είναι η πιο γνωστή, λόγω του ότι αποτελεί 50-60% των περιστατικών.

Η αποτελεσματικότητα του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση για την ασθένεια παραμένουν ένα πρόβλημα, που απαιτεί χειρισμό σε παγκόσμια βάση. Η καλύτερη κατανόηση της άνοιας μπορεί να συμβάλει στην κατάρριψη των μύθων και εσφαλμένων αντιλήψεων για αυτή. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει μεν θεραπεία για τις περισσότερες μορφές άνοιας, αντιμετωπίζονται με περίθαλψη και υποστήριξη. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη, αλλά και έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στην εξεύρεση των σωστών λέξεων ή στην κατανόηση των άλλων όταν μιλούν, η δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών ρουτίνας και οι αλλαγές στην προσωπικότητα και στη διάθεση. 

Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από άνοια, ενώ κάθε 3 δευτερόλεπτα ένα νέο περιστατικό διαγιγνώσκεται κάπου στον κόσμο. Η άνοια μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας «Ας μιλήσουμε για την άνοια» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η πανδημία επηρεάζει δυσμενώς τους ανοϊκούς ασθενείς.  Δυστυχώς, σε κάποιες χώρες, αρκετά ψηλό ποσοστό των θανάτων από COVID-19 αφορούν άτομα με άνοια. Σύμφωνα με την Paola Barbarino, Γενική Διευθύντρια της Alzheimer’s Disease International: «Οι συνέπειες αυτής της πανδημίας για όσους πάσχουν από άνοια είναι δυσανάλογες και υπάρχει ο κίνδυνος να τους ξεχάσουμε.  Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να μιλήσουμε για την άνοια.  Ενώ διανύουμε τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, καλούμε τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και δημοσιεύουν διαφανή δεδομένα και να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς τα ευπαθή άτομα με άνοια».

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικροτούμε τη στήριξη που προσφέρεται στους ασθενείς με άνοια στην Κύπρο, τόσο από την Κοινωνία των Πολιτών, όσο κι από Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, ας στρέψουμε την προσοχή μας και στις οικογένειες των πασχόντων, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτή την ψυχοφθόρο νόσο, αλλά και το στίγμα της κοινωνίας. Με σωστή ενημέρωση, μπορούμε και πρέπει να «αγκαλιάσουμε» αυτούς τους ανθρώπους. Μόνον έτσι θα εκλείψουν οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που κάνουν τους οικείους των ασθενών να τους κρύβουν από ντροπή, αντί να τους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

  

(IK/ΕΙ)