Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2020 09:49

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ αναφορικά με τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης τιμάται κάθε Σεπτέμβριο, από το 1981. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επέλεξε αυτό τον μήνα, για να συμπίπτει με την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου. Επειδή η Ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των ιδανικών της ειρήνης, ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός και αποφυγή της βίας για ένα 24ωρο.

Φέτος, έχει διαφανεί περισσότερο από ποτέ ότι δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Αντιθέτως, ο κοινός μας εχθρός είναι ένας ακούραστος ιός, που απειλεί την υγεία μας, την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας. Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάτι που συμβαίνει σε ένα μέρος του πλανήτη μπορεί να μας επηρεάσει όλους.

Τον Μάρτιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. AntÓnio Guterres κάλεσε όσους βρίσκονταν σε πόλεμο να αφήσουν τα όπλα και να επικεντρωθούν στη μάχη κατά της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας. Ενώ το μήνυμα αναφερόταν σε εμπόλεμες καταστάσεις, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι χρειάζεται διασυνοριακή αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τομέων και γενεών, για να κερδηθεί ο αγώνας ενάντια στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας της εποχής μας.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, το 2020 αποτελούσε ήδη μια χρονιά ακρόασης και μάθησης. Για να γιορτάσουν τα 75χρονα τους, τα Ηνωμένα Έθνη προσκάλεσαν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να συμμετάσχουν στην UN75 (https://un75.online/), τη μεγαλύτερη παγκόσμια συζήτηση για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και ελπιδοφόρου μέλλοντος.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποστασιοποίησης, η φετινή Διεθνής Ημέρα Ειρήνης είναι αφιερωμένη στον διάλογο και στη συλλογή ιδεών. Ο κόσμος καλείται να ενωθεί και να μοιραστεί τις σκέψεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τον κ. Guterres: «Ό,τι κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή την κρίση πρέπει να επικεντρώνεται στην οικοδόμηση πιο δίκαιων και βιώσιμων οικονομιών, αλλά και κοινωνιών που θα είναι πιο ανθεκτικές σε πανδημίες, στην κλιματική αλλαγή και στις πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος».

Το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης 2020 «Οικοδομώντας την Ειρήνη Μαζί» στοχεύει στη διάδοση της συμπόνιας, της καλοσύνης και της ελπίδας, εν μέσω της COVID-19. Με αυτό τον τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να κατευνάσουν προσπάθειες εκμετάλλευσης της πανδημίας για προώθηση των διακρίσεων και του μίσους.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συμμεριζόμαστε πλήρως τις προτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Συγχαίρουμε την Κοινωνία των Πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη μέχρι τώρα δράση τους υπέρ της ειρήνης. Ειδικά ο ρόλος της νεολαίας σε περιόδους κρίσεων, αλλά και για βελτίωση της βιωσιμότητας του πλανήτη είναι πιο καίριος από ποτέ. Η παγκόσμια ειρήνη θα επιτευχθεί, εάν κερδηθεί το στοίχημα να κάνουμε τη γη βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

(IK/ΕΧΡ)