Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2020 15:32

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), κα Ελένη Σταύρου, κ.  Μιχάλης Σοφοκλέους, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου, συμμετείχαν χθες σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και Μέλη της εν λόγω Επιτροπής και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Θέμα της συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Γκιουλέκα, ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τους Ελλαδίτες συμμετέχοντες βουλευτές για την εκφρασθείσα στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμανε ότι οι εκατέρωθεν διαπιστώσεις για κοινές απειλές και κινδύνους επιβάλλουν κοινές δράσεις προς αντιμετώπιση των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Επιβάλλεται, τόνισε ο κ. Λιλλήκας,  η ενίσχυση του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Και η Κύπρος επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας. Το θέμα, όμως, τόνισε, είναι αν η Τουρκία επιθυμεί διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αν θα συνεχίσει να προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της

Χαιρετίζοντας την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στο επίπεδο αντίστοιχων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και του συντονισμού μεταξύ των αντίστοιχων Επιτροπών των δύο Κοινοβουλίων σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ενίσχυση του άξονα Αθήνας–Λευκωσίας. Ενός άξονα, τόνισε, που εδράζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι τουρκικά πλοία εξακολουθούν παράνομα να βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακή Δημοκρατίας, τμήμα της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίο.

Υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημασία της συνέχισης των επαφών και του συντονισμού μεταξύ των Επιτροπών των δύο Σωμάτων ακόμα και υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες, με την ευχή όπως σύντομα καταστούν δυνατές ανταλλαγές με φυσική παρουσία.

(ΣΣ/ΣΧ)