Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2020 14:30

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού για τη λειτουργία των Μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων

Για τις αλλαγές που προωθούνται στα δώδεκα Μουσεία τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα Μουσεία  καθότι η επαφή τόσο των Κυπρίων όσο και των τουριστών με την πολιτιστική ιστορία του τόπου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα ενημερώσαμε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού για τις αλλαγές τις οποίες προωθούμε στο θέμα της διαχείρισης των Μουσείων τα οποία υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.  Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει σχετική πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν είσοδο στα δώδεκα Μουσεία που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, την αλλαγή στα ωράρια λειτουργίας των Μουσείων έτσι ώστε να είναι ανοικτά τα σαββατοκύριακα καθώς επίσης την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την ένταξη επιπρόσθετων διαδραστικών δράσεων.

Το 2019 επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία τα οποία υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων 1.285.000 άτομα. Από αυτούς τους επισκέπτες, μόνο οι 82.000 επισκέφθηκαν τα Μουσεία εκ των οποίων οι 33.000 περίπου ήταν επισκέπτες του Κυπριακού Μουσείου.  Η συγκεκριμένη επισκεψιμότητα δεν μας ικανοποιεί και έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη βάζοντας ως στόχο την αύξηση των επισκεπτών στα Μουσεία από 82.000 σε 500.000.  Τα Μουσεία μας πρέπει να αναβαθμιστούν και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όποιος επισκέπτεται ένα Μουσείο θα φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα θέλει να το επισκεφτεί εκ νέου. 

Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες ανακαίνισης του, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες ξεναγήσεις γνωριμίας σε οργανωμένα σύνολα και σε μερικές μέρες θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.  Στόχος είναι όπως το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου λειτουργήσει στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από το Υπουργικό Συμβούλιο πρότασης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ήτοι με ελεύθερη είσοδο και λειτουργία και κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων. 

Τέλος, έχω προσκαλέσει τα μέλη της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Παιδείας και Πολιτισμού για ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου».

 

(ΑΤ)