Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2020 20:12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι  «πρέπει να πω, ότι ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση, και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.

Εν συνεχεία ήγειρα το θέμα της Αμμοχώστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης.

Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα».

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Σε ερώτηση αν θα έρθει την Κύπρο η κα Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξαρτάται από τον ΓΓ», ενώ ερωτηθείς για το τι έθεσε σε σχέση με την Αμμόχωστο είπε ότι για την Αμμόχωστο, ό,τι έπρεπε να λεχθεί ελέχθη».

-------------------------- 

(ΡΜ/ΕΙ)