Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2020 13:47

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα διαδικτυακά σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης.

Με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Γερμανία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το επόμενο εξάμηνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός της χώρας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Michael Roth παρουσίασε τους κύριους άξονες δράσης και προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας.

Ευχόμενος στον κ. Rothκάθε επιτυχία στο φιλόδοξο έργο της Γερμανικής Προεδρίας, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που ταλανίζουν την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κύπριος βουλευτής ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο αυτοανακήρυξης του ψευδοκράτους. Οι διχοτομικές αυτές ενέργειες και η επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προκαλούν τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Πρέπει, τόνισε, η Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις και να αφήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Υπέβαλε, τέλος, ερώτηση στον κ. Roth, δεδομένου, όπως είπε, του ιδιαίτερου παρελθόντος και της εμπειρίας της επανένωσής της χώρας του,για το πώς μπορε ίη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να δώσει μια ελπίδα στην ειρήνη για την Κύπρο.  

Απαντώντας στον κ. Τορναρίτη, ο Γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε τις ξεκάθαρες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

----------------------------- 

(ΜΓ/ΕΙ)