Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2020 12:29

Ανίχνευση αντιγόνου του ιού ή αντισωμάτων με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμής

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι έγκυροι τρόποι διάγνωσης ενεργής λοίμωξης της νόσου COVID-19, είναι με την διενέργεια μοριακής ανάλυσης με τη μέθοδο RT-PCR ή με την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμής (antigenrapidtest). Τονίζεται ότι και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιούνται κλινικά δείγματα από ρινοφαρυγγική ή στοματοφαρυγγική λήψη επιχρίσματος βλεννογόνου.

Σημειώνεται ότι η ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμής (antibodyrapidtest) δεν χρησιμοποιείται για πρωτογενή διάγνωση της λοίμωξης COVID-19. Τονίζεται ότι η εξέταση αντισωμάτων, η οποία διενεργείται στις ταχείες δοκιμές με σταγόνα αίματος, ανιχνεύει μόνο αντισώματα που αναπτύσσει το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στον ιό, δηλαδή δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον ιό. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες έως αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθούν αρκετά αντισώματα που θα είναι δυνατό να ανιχνευθούν σε μια ταχεία δοκιμή.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, επί του παρόντος, η χρήση τόσο των ταχέων δοκιμών αντιγόνου όσο και των ταχέων δοκιμών αντισωμάτων, γίνεται μόνο από επαγγελματίες υγείας και όχι από κοινό, δηλαδή δεν προορίζονται για αυτό-διάγνωση (self-testing).

Τονίζεται ότι η διαδικασία της δειγματοληψίας είναι δυνητικά επικίνδυνη,εάν οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι εκπαιδευμένοι στην ορθή διαδικασία δειγματοληψίας και στην ασφαλή εφαρμογή και αφαίρεση Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων για το θετικό αποτέλεσμα με τη μέθοδο ταχείας δοκιμής αντιγόνου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ως εκ τούτου, ο επαγγελματίας υγείας έχει την ευθύνη για την καταγραφή και την αποστολή προσωπικών στοιχείων του θετικού κρούσματος (Ονοματεπώνυμο, Αρ. Δελτίου Ταυτότητας, Ημερομηνία Γέννησης, Τηλέφωνο Επικοινωνίας, κτλ), κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να δηλώνει στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης την επωνυμία της ταχείας δοκιμής αντιγόνου που χρησιμοποιείται. Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να κοινοποιούνται αποτελέσματα ταχείας δοκιμής αντισωμάτων, αφού δεν αποτελούν έγκυρο τρόπο διάγνωσης ενεργής λοίμωξης της νόσου COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση τη διαδικασία κοινοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να επικοινωνούν με το 1412.

(MKY)