Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2020 16:00

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στη σημερινή συνεδρία ολομέλειας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε αναφορά στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στη σημερινή συνεδρία ολομέλειας.

Στις 19 Νοεμβρίου 1958, ο Κυριάκος Μάτσης, ένας σεμνός αγωνιστήςτου αντιαποικιακού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, έπεσε μαχόμενος στο χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους αποικιοκράτες, θυσιάζοντας τη ζωή του για την ελευθερία της Κύπρου. Με τη θυσία του οΚυριάκος Μάτσης άφησε παρακαταθήκη σε όλους εμάς την πίστη στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας και το χρέος για συνεχή αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική και ευημερούσα, έτσι όπως την περιέγραψε και ονειρεύτηκε ο ίδιος στα γραπτά του. 

Στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση σάς καλώ να εγερθούμε και να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή. 

Αιωνία του η μνήμη! 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που καθιερώθηκε να τιμώνται στις 17, 18 και 20 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. 

Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Το υψηλό επίπεδο εξειδικευμένης φροντίδας και κατάρτισης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταγράφει ποσοστό επιβίωσης των νοσηλευόμενων νεογνών που αγγίζει το 98%. Ως Βουλή δηλώνουμε συμπαραστάτες στο αξιέπαινο αυτό έργο. 

Στόχος της καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση είναι ηπρόληψη και η καταπολέμηση της εγκληματικής παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και η εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε τον Νοέμβριο του 2014. 

Δυστυχώς, παρά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από το 1989, δεν έχει εξαλειφθεί ούτε η πείνα ούτε ο αναλφαβητισμός ούτε η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Δική μας υποχρέωση, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως ανθρωπότητα, η αφύπνιση των πολιτών και η ενδυνάμωση της προσπάθειας για προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Γυναίκες ανεξαρτήτως καταγωγής, μορφωτικού επιπέδου και ηλικίας γίνονται καθημερινά αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς και κακομεταχείρισης. Παρ’ όλο που στην Κύπρο οι περισσότερες μορφές βίας κατά των γυναικών συνιστούν αδικήματα, στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων αποκαλύπτουν ότι ποσοστό τουλάχιστον 28% των γυναικών στην Κύπρο έχουν υποστεί κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας. 

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονικά μία από τις προτεραιότητές μας ως κοινοβουλίου, γι’ αυτό και υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. 

(ΙΚ/ΕΙ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα