Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2020 16:54

Ψηφίστηκε ο Νόμος για την Ευημερία των Ζώων

Ένα μεγάλο βήμα για την ευημερία των ζώων στη χώρα μας επιτεύχθηκε σήμερα

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ψήφιση σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, του τροποποιητικού Νομοσχεδίου για την προστασία και ευημερία των ζώων. Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.

Το Νομοσχέδιο αυτό θέτει την ευημερία των ζώων στη χώρα μας σε νέα βάση, αφού εισάγει σημαντικές πρόνοιες: 

-          Οι ποινές για κακομεταχείριση ζώων αυξάνονται σημαντικά, από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, και από 3.400 σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης. 

-          Το νέο Νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην αρμόδια αρχή να προβαίνει σε άμεση κατάσχεση ζώου και σε ανάθεση της φροντίδας του σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες. 

-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η πρόσδεση σκύλου ή γάτας, εκτός από τις περιπτώσεις προσωρινής πρόσδεσης σκύλου σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια περιπάτου. 

-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου ή γάτας σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες, συνθήκες που άφηναν τα ζώα απομονωμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ως προς τους χώρους κράτησης σκύλων, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει ειδικούς Κανονισμούς που θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί. 

-          Ενδυναμώνονται οι μηχανισμοί προστασίας των ζώων, μέσα από τη θεσμοθετημένη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων που θα μετέχουν στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας Ζώων και στις Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων. Οι Επιτροπές αυτές θα υποστηρίζουν και θα συμβουλεύουν το Υπουργείο για την προώθηση νέων πολιτικών και προγραμμάτων για την ευημερία των ζώων. 

-          Από τώρα και στο εξής απαγορεύεται η κράτηση θαλάσσιων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια, φώκιες) σε συνθήκες αιχμαλωσίας, π.χ. δελφινάρια. 

Η ψήφιση του Νόμου για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης που θέτουν σε νέα βάση τα θέματα της ευημερίας των ζώων. Η προσπάθεια του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

(MAK)