Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2020 18:53

Συμμετοχή Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Eurogroup

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρία του Eurogroup το οποίο, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κύρια συμπεράσματα της ένατης αποστολής παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση της αποστολής, της οποίας τα συμπεράσματα είναι παρόμοια με αυτά της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2014 στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεικτικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από €28 δις τον Δεκέμβριο του 2014 σε περίπου €6 δις στο μέσο του 2020. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 79% η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι, ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 50%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα προβλήματα που ανέδειξε η χρηματοοικονομική κρίση, αφού ενδεικτικά το ποσοστό μη εξυπηρέτησης νέων δανείων μετά το 2016 ανέρχεται μόλις στο 2% και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναμφίβολα, τόνισε, η επίλυση ενός ζητήματος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, θα χρειαστεί ικανοποιητικό χρόνο και συλλογική προσπάθεια προς οριστική επίλυσή του. Είναι για αυτόν τον λόγο που η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος το οποίο ο Υπουργός ανέπτυξε σε λεπτομέρεια στους ομολόγους του. Στόχος είναι όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωθούν στο μισό εντός χρονικού ορίζοντα δυο ετών.

Καταλήγοντας, κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.

(ΣΣ)