Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2020 12:01

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην υπογραφή του συμβολαίου ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας

Εύχομαι πριν και πάνω από όλα περαστικά στον Δήμαρχο όπως και σε όλους όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό από τον οποίον εύχομαι σύντομα να απαλλαγούμε.

Η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη και εξόχως σημαντική για όλους τους Λαρνακείς, καθώς ένα δικαιολογημένο αίτημα το οποίο χρονίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και το οποίο αφορά την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της πόλης, επιτέλους, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Ένα έργο, το οποίο, αναμφίβολα, θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριόριστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή του Λιμένος και της Μαρίνας, αλλά και τη γύρω περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία και, συνακόλουθα, για την Κύπρο ολόκληρη.

Είναι αρκετό και μόνο να αναφέρω ότι οι επενδύσεις για το έργο υπολογίζονται να ανέλθουν και να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τα πρόσθετα οφέλη για την οικονομία εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα και οφέλη ευρύτερα θα ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειώσω ότι τόσο η παρούσα όσο και άλλες ανάλογες επενδυτικές δραστηριότητες προέκυψαν ύστερα από τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργήσαμε για την ανάπτυξη του τόπου, με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη χώρα προορισμό ποιοτικών επενδύσεων και ως εκ τούτου, να διανοίξουμε νέες προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία επτά χρόνια και ενδεχομένως και προγενέστερα και που αποτελεί προϊόν και των αρίστων σχέσεων με το Ισραήλ και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στόχος και όραμα μας ήταν και παραμένει, η μετατροπή της Λάρνακας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Αυτό το όραμα άρχισε να θεμελιώνεται ήδη από το 2015 και εν συνεχεία το 2017, όταν είχα εξαγγείλει μία σειρά σημαντικών έργων αναπτυξιακής υφής.

Και επειδή δεν επιθυμώ να αναλώνομαι σε εύηχες θεωρητικές αναφορές, επιτρέψετε μου να αναφέρω ενδεικτικά.

Ο Δήμος αλλά ευρύτερα και η επαρχία της Λάρνακας βρίσκονται, τα τελευταία 7 χρόνια σε μια πορεία αναγέννησης, εμφανέστατη σε όλους.

Και θα ήταν αμέλεια εάν δεν επεσήμανα πως, ικανοποιήθηκαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των Λαρνακέων, τα οποία για διάφορους λόγους και για δεκαετίες, έμεναν στην αδράνεια.

Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο όπως ήδη σημείωσα χρονολογείται από το 2002, αναφέρομαι στην ανέγερση νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου της Λάρνακας ή την παραχώρηση κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του δημοτικού μεγάρου της πόλης, και αναφέρομαι ούτε στην ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της πόλης, αλλά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών.

Ένα ακόμα αίτημα που ανάγεται από τη δεκαετία του ‘80 και ικανοποιείται και η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης και αναπτυξιακής πορείας σε μια για χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή.

Πέραν των πιο πάνω, στο Δήμο Λάρνακας έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 32 εκ, ευρώ, ενώ την ίδια ώρα υλοποιούνται ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα πέραν των 81 εκ. ευρώ. Και αναφέρομαι μόνο για την πόλη της Λάρνακας.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, έχουν ολοκληρωθεί τα πιο κάτω έργα:

 • Δημιουργία Νέας Πτέρυγας Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
 • Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.
 • Δημιουργία Πολυχώρου Νεολαίας. 
 • Παρόδια φύτευση και ανάπλαση Δημοτικού Κήπου Λάρνακας και εσωτερικών αυλών.
 • Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Δήμου για επιχορήγηση επίστρωσης σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου Λάρνακας.
 • Έργα αναβάθμισης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Δήμου.

Την ίδια στιγμή, ευρίσκονται υπό εξέλιξη κατασκευής σημαντικά έργα, όπως, μεταξύ άλλων:

 • Ανέγερση Παραδοσιακής Δημοτικής Αγοράς.
 • Ανέγερση Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.
 • Ανέγερση Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.
 • Ανάπλαση πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο «Ζουχούρι».
 • Δημιουργία Κέντρου Αριστείας Maritec-X το οποίο θα χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση με 15 εκ. ευρώ.
 • Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στο αστικό κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί και η υλοποίηση των πιο κάτω έργων:

 • Τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.
 • Ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής «Αγίου Λαζάρου».
 • Αναβάθμιση «Ευριβιάδειου Γυμνασίου», όπως και η σχολή Αγίου Λαζάρου.
 • Δημιουργία και εμπλουτισμός τεχνητού υφάλου. Αλλά και το βιομηχανικό λιμάνι, που δεν έχει σχέση με τη Λάρνακα αλλά σχετίζεται εμμέσως, θα γίνει στον Βασιλικό και θα αποσυμφορήσει από φορτία βεβαρημένων υλικών ώστε να είναι μια ανάπτυξη που να συνάδει απόλυτα με αυτό που επιδιώκουν επενδυτές και η πόλη, να προσελκύεται τουρισμός, να γίνονται εξαγωγές αλλά να μη γίνονται προϊόντα οχληρίας.

Θα ήτο παράλειψή μου εάν δεν εξέφραζα την ικανοποίησή μου στον φίλο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, για το γεγονός πως, παρά τις κατά καιρούς ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις, αναπτύξαμε μία στενή και ειλικρινή συνεργασία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ανάπτυξη της πόλης, όπως προανέφερα.

Και τούτο, διότι κοινός είναι ο στόχος της αναβάθμισης και παροχής προς τους πολίτες ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών, υποβοηθώντας παράλληλα τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση της πόλης.

Εκείνο που θα ήθελα για ακόμη μία φορά να τονίσω είναι τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να συνδράμουμε στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των τοπικών κοινωνιών κάθε επαρχίας, ενισχύοντας τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης.

Δυνατότητα η οποία θα είναι σαφώς πιο ενισχυμένη με την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης που από κοινού σχεδιάσαμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο, ο οποίος ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων έχει συμβάλει και προωθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων και εκείνου και εμάς ώστε το νομοσχέδιο να βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια ενώπιον της Βουλής με την ελπίδα ότι επιτέλους το συντομότερο θα καταστεί δυνατή η ψήφιση του ώστε να εκσυγχρονίσουμε πραγματικά τις τοπικές διοικήσεις και να τις μετατρέψουμε σε τοπικές κυβερνήσεις, σε μια άλλη μορφή αυτοδιοίκησης που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του κάθε δήμου.  

Η υλοποίηση έργων όπως αυτό της ενοποιημένης ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας και της δυνατότητας πλήρους αξιοποίησης της ζώνης ανάπτυξης του, αναμφίβολα αναγνωρίζονται ως έργα αναφοράς και κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Συγχαίροντας την επιτυχούσα κοινοπραξία των εταιρειών Alexandrou Corporate Services Ltd και Eldeman Holding BV, ως επίσης όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη τη συμφωνίας, προσβλέπω στη συνέχεια της αγαστής μας συνεργασίας προκειμένου να παραδώσουμε εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων αυτό το έργο πνοής στον Δήμο και τους πολίτες.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε. 

  

(ΡΜ/ΙΚ/ΕΙ)