Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2020 12:42

Υπογραφή Συμβολαίου για το Έργο Ανάπτυξης της Περιοχής Λιμένα και Μαρίνας Λάρνακας

Υπογράφτηκε σήμερα, Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, το Συμβόλαιο για το Έργο Ανάπτυξης της Περιοχής Λιμένα και Μαρίνας Λάρνακας.

Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος και εκ μέρους της κοινοπραξίας Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd ο Εκτελεστικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd κ. Παναγιώτης Αλεξάνδρου.

Την τελετή υπογραφής του Συμβολαίου παρακολούθησαν απευθείας μέσω διαδικτύου οι επενδυτές του Έργου από το Ισραήλ,  προσκεκλημένοι οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ενδιαφερόμενοι για αυτό το μεγάλο έργο.

Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του λιμανιού, την επέκταση και αναβάθμιση της μαρίνας, την ανάπτυξη γης η οποία συμπεριλαμβάνει την ανέγερση χώρων για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, την ανέγερση εκπαιδευτικών κέντρων, καθώς επίσης τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.    

Η πλήρης ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου αυτού Έργου θα γίνει σε περίοδο 15 χρόνων.  Η επένδυση για το Έργο ανέρχεται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και τα πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα  120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης. 

Στοn σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η υλοποίηση έργων όπως αυτό της ενοποιημένης ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας και της δυνατότητας πλήρους αξιοποίησης της ζώνης ανάπτυξής του, αναμφίβολα αναγνωρίζονται ως έργα αναφοράς και κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

«Τόσο η παρούσα όσο και άλλες ανάλογες επενδυτικές δραστηριότητες προέκυψαν ύστερα από τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργήσαμε για την ανάπτυξη του τόπου, με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη χώρα προορισμό ποιοτικών επενδύσεων και ως εκ τούτου, να διανοίξουμε νέες προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία επτά χρόνια και ενδεχομένως και προγενέστερα και που αποτελεί προϊόν και των αρίστων σχέσεων με το Ισραήλ και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος και όραμά μας ήταν και παραμένει, η μετατροπή της Λάρνακας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι με την υπογραφή του Συμβολαίου ανοίγεται μία νέα σελίδα για την πόλη της Λάρνακας και την Κύπρο γενικότερα καθότι «το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα αλλάξει την όψη και την προοπτική της πόλης της Λάρνακας, αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο η οποία υπογράφεται, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια οικονομία και αποδεικνύει περίτρανα την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν αξιόπιστοι επενδυτές, διεθνούς κύρους και εμβέλειας, προς την Κύπρο».

«Είναι σημαντικό για τους πολίτες, όπως τα λόγια και οι διακηρύξεις μετουσιώνονται σε πράξεις και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα.  Ένα Έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει ως προτεραιότητά του, σήμερα μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου», δήλωσε εμφαντικά ο κ. Καρούσος.

Εκ μέρους των Ισραηλιτών επενδυτών, απηύθυνε χαιρετισμό από το Ισραήλ, μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών διασκέψεων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου εταιρειών Jordache Group κ. Avi Hormaro.  Ο κ. Hornaro ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε επιλεγεί για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού Έργου. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα με τις ομάδες εργασίας και να διασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε το Έργο εγκαίρως και χωρίς καθυστερήσεις.  Νιώθουμε περήφανοι καθότι μέσω αυτής της συνεργασίας ενδυναμώνεται περαιτέρω η ήδη πολύ καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου».

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd κ. Παναγιώτης Αλεξάνδρου δήλωσε ότι  ο στόχος που έχει τεθεί είναι η δημιουργία τόσο ενός εξαιρετικά λειτουργικού λιμανιού που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα φιλοξενεί περισσότερα από 700 σκάφη όλων των μεγεθών. Μέσω του συγκεκριμένου Έργου «δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου αναπτυξιακού έργου που αναπτύχθηκε ποτέ στην Κύπρο το οποίο εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει πέραν των 4 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και ευκαιρίες για πολλούς Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν ή να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ένα σύγχρονο διαφοροποιημένο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Αλεξάνδρου.

 

(ΑΤ/ΕΧ)