Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2018 18:33

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου ΓΤΠ - Δήμου Λάρνακας

Τα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου που έφτιαξαν και θα λειτουργήσουν από κοινού το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Δήμος Λάρνακας, προκαλούν σίγουρα χαρά και ικανοποίηση. Δημιουργικές πρωτοβουλίες σαν αυτή, που ενισχύουν την πληροφόρηση και την ενημερότητα των πολιτών, αλλά και εν γένει την πνευματική δημιουργία είναι αξιέπαινες και μας υπενθυμίζουν ότι αξίζει να επενδύουμε διαρκώς στον πλούτο αυτής της χώρας: τον άνθρωπο και την καλλιέργειά του.

Ο στόχος του Ερευνητικού Κέντρου είναι να φέρει τους δημότες της Λάρνακας πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα την πνευματική δημιουργία των πρώτων δημοσιογραφικών προσπαθειών της πόλης τους. Γιατί η Λάρνακα βρέθηκε στην πρωτοπορία της δημοσιογραφίας και της τυπογραφίας στην Κύπρο, από την πρώτη στιγμή που η κοινωνία μας πέρασε στην κουλτούρα του γραπτού λόγου και εμφανίστηκαν και στην Κύπρο εφημερίδες.

Στα χρόνια μας, σε μια εποχή όπου η «παγκοσμιοποίηση» και οι τεχνολογικές εφαρμογές στον χώρο της πληροφόρησης και της επικοινωνίας δημιουργούν νέα δεδομένα σχεδόν ανά πάσα στιγμή, προκύπτουν και μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, που κάποτε μπορεί να περιέχουν και απειλές. Μαζί με την κοινωνία που αλλάζει και προσαρμόζεται, είναι αλήθεια ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να μπορούμε να κοιτάξουμε και πίσω μας: από πού ερχόμαστε και σε ποια κατεύθυνση βρίσκουν το νόημά τους οι δημιουργικές προσπάθειες των ανθρώπων αυτού του μικρού σε  μέγεθος και πληθυσμό, αλλά μεγάλου σε δημιουργικότητα και πολιτιστικές αναφορές τόπου. Αν η εξοικείωσή μας με την τεχνολογία και τη νεωτερικότητα, καθώς και οι αναβαθμισμένες γνώσεις, είναι το εισιτήριο για συμμετοχή με αξιώσεις στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον, ταυτόχρονα οι πολιτιστικές μας καταβολές και οι ιστορικές μας ρίζες, με τις οποίες πρέπει να βρίσκουμε συνέχεια, είναι το διαβατήριό μας.

Η προστασία αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων όχι μόνο είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης μας, αλλά αποτελούν και ισχυρά μέσα αντίστασης απέναντι σε τυχόν φθορά ανθρώπινων αξιών.

Το κράτος έχει βεβαίως ρόλο να διαδραματίσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό και είναι με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή που αναδεικνύεται δημιουργικά η προσφορά του προς τους πολίτες και την κοινότητα. Η Κυβέρνησή μας έχει αυτό τον προσανατολισμό και τον προωθεί με αποφασιστικότητα. Έτσι, η πολιτεία δημιουργεί ή/και στηρίζει τις απαραίτητες υποδομές ενός δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού. Είναι όμως η ίδια η κοινωνία που θα είναι πάντα ο κύριος συντελεστής και ο πρωταγωνιστής της πολιτιστικής δημιουργίας. Είναι, λοιπόν, με ικανοποίηση που παραδίδουμε σήμερα στον Δήμο, στην κοινωνία και στους πολίτες μια υποδομή όπως αυτό το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στον Δήμο Λάρνακας και εύχομαι κάθε επιτυχία στη λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου.

(ΑΧ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα